Kvinde onanerer
© iStock

Taler du om onani med dine veninder? Her er grunden til, at du burde gøre det

Kære damer – det hjælper faktisk også dine medsøstre!

15. februar 2017 af Maria Broe Trustrup Hansen

Synes du, at det er tabu at tale om onani med veninderne? Og er det et emne, som I praktisk talt aldrig bringer på banen? Hvis det er tilfældet, er det egentlig ikke så underligt, for så ligner du og veninderne bare mange andre venindegrupper.

I vores store sexundersøgelse (som du kan se alle resultaterne fra i det Woman, som er på gaden nu) har vi nemlig spurgt, om I kvinder er åbne omkring onani, og det enkle svar er ‘nej’.

Cirka en fjerdedel af de 2.500 kvinder, der deltog i undersøgelsen, synes, at onani er et tabu og taler derfor aldrig om det – heller ikke med deres kærester eller tætteste veninder. 

Og omkring 60 procent af kvinderne taler kun om onani med deres allernærmeste veninder eller kæresten.

Hvorfor taler vi ikke om det?

Det betyder, at det er under 20 procent af kvinderne, som er helt åbne omkring onani, men hvorfor er det sådan? Hvorfor taler vi ikke om det, når det nu er helt, helt naturligt (og vores mandlige modstykker for den sags skyld ikke har noget problem med at tale om det)?

Det har vi spurgt Yazmin Fox fra Sexologiskolen om. Hun er uddannet i almen og klinisk sexologi fra Göteborg Universitet og har i de sidste 23 år haft klienter og undervist nye sexologer og parterapeuter. Ifølge Yazmin Fox er årsagen, at samfundets billede af kvinders seksualitet er helt skævt.

“I eksempelvis film og reklamer bliver kvinden meget ofte reduceret til sit køn, og manden er hende overlegen. Det betyder, at kvinder og mænd ikke har en ligeværdig seksualitet, og det er et stort problem ” siger Yazmin Fox og fortsætter:

“Når en kvinde så taler åbent om sit sexliv eller onani til veninder, bliver hun hurtigt forbundet med at være en overseksualiseret person, og det er ikke en tryg situation, så derfor lader mange kvinder være med at tale om det.”

Vi kan lære af hinanden

Men det er synd, at vi ikke taler åbent om onani, mener Yazmin Fox. Hverken kvinder eller mænds seksualitet skal være forbundet med skyld eller skam, men vi skal derimod være glade for vores køn og kunne dele vores tanker, følelser og lyst.

“Hvis vi taler åbent om onani, ville vi også få normaliseret og afmystificeret mange ting. Vi ville finde ud af, at vi havde mange flere ting til fælles, end vi regnede med, og vi ville kunne lære meget af hinanden,” siger Yazmin Fox.

I bliver bedre veninder

Selvom det er dine bedste veninder, du taler med, kan det måske føles grænseoverskridende at bringe onani på samtalebordet. Ifølge Yazmin Fox er det desværre ret normalt, fordi hævnporno og andre ting har gjort, at vi holder igen med at dele vores tanker om sex og vores egen seksualitet.

“Du skal være tryg, når du deler, så det er vigtigt, at du finder nogle gode veninder, som du taler åbent med, og som ikke siger de ting videre, som du fortæller,” siger Yazmin Fox.

Fordelen ved at tale åbent om sex og onani er ikke kun, at du og dine veninder bliver mere afslappede omkring dét emne, men I bliver generelt også bedre veninder, mener sexologen. Det bliver ganske enkelt nemmere at tale sammen og åbne helt op, og det kan I også bruge, når I taler om alt muligt andet.

Hvorfor skal vi egentlig onanere?

Men lad os lige vende tilbage til onanien – for hvorfor er det overhovedet vigtigt, at vi onanerer? Hvis du spørger Yazmin Fox, er svaret enkelt: Vi har et ansvar for at lære os selv at kende – også seksuelt.

“Det er svært at tage andre med på en guidet tur, hvis du ikke selv har været der,” lyder det fra Yazmin Fox.

Når du onanerer, lærer du, hvad du tænder på, og hvordan du får en orgasme – og det ville da være ærgerligt, hvis du først finder ud af det, når du er 50, påpeger sexologen.

“Det giver simpelthen også nogle gladere og smukkere kvinder, når de elsker med sig selv. Kvinder, der har en god seksuel selvtillid, har generelt også en større selvsikkerhed og hviler mere i sig selv, og det gør også, at vi bliver mere ligeværdige partnere,” slutter Yazmin Fox. 

I Womans sexundersøgelse får du blandt andet også at vide, hvad der kan gøre mænd usikre under sex, og hvad vi kvinder ofte fantaserer om, og du får alle svarene i det Woman, der er på gaden nu.