Vidne til utroskab
© iStock

Vidne til utroskab – skal du sige det eller holde din mund?

Vi har spurgt en ekspert, som hjælper dig med at løse det svære dilemma

15. marts 2017 af Redaktionen

Du ved, din veninde bliver knust – og måske begik hendes kæreste bare en enkelt fejl. Skal du fortælle hende, hvad du ved? Med hjælp fra psykolog, forfatter og foredragsholder Anna Bjerre, hjælper vi dig med at løse det svære dilemma. 

Hvornår skal jeg sige det?

Eksperten: “Hvis du med sikkerhed ved, at din venindes kæreste har været utro, synes jeg, hun fortjener at få det vide. Det er et symptom på, at der er noget i forholdet, der ikke er, som det skal være, og det skal hun vide. Grundlæggende mener jeg, at der skal være tunge argumenter til stede, hvis du vælger ikke at sige noget – men det afhænger af mange ting: forholdet til din veninde, hendes og kærestens forhold og den måde, han var utro på.” 

Hvordan siger jeg det?

Eksperten: “Det er vigtigt, at du skaber nogle trygge rammer, hvor I kan snakke, og hun kan blive ked af det. Fortæl det hjemme hos hende over en kop te. Sig det, som det er, uden at over- eller underdramatisere. Gør det klart, at du er der for hende, og lyt til hende. Du skal ikke kræve, at hun gør det forbi med kæresten, tager hævn eller lignende, for måske bliver de sammen. Du kan også sige til din venindes kæreste, at han skal fortælle hende det, ellers gør du det. Lad være med at sende en sms eller sige det over telefonen.” 

Hvad skal jeg være forberedt på?

Eksperten: “Din veninde bliver med garanti rigtigt ked af det, og du kan også risikere, at hun bliver vred på dig og nægter at tro på det, du siger. Måske benægter hendes kæreste, og hun vælger at tro på ham frem for dig. Eller måske ville hun hellere have levet i lykkelig uvidenhed og bliver vred over, at du siger det. Understreg over for hende, at jeres venindeforhold bygger på tillid, og at du ikke vil ødelægge den tillid ved at holde noget hemmeligt for hende, selvom det gør ondt på dig at gøre hende ked af det. Sig til hende, at du godt kan forstå, hun bliver vred, men at du altid vil være der for hende.” 

Hvornår skal jeg lade være med at sige noget?

Eksperten: “Det kan være svært at fortælle noget, hvis du ikke ved det med sikkerhed. Er det måske bare sladder, du har hørt, og er du ikke sikker på, det er rigtigt, at han har været utro? Hvis du har mulighed for det, skal du prøve at gå til kilden og finde ud af, om der er hold i anklagerne. Der er også forskel på, om det er et enkelt kys i en kæmpebrandert, eller om der er tale om en affære, der har stået på i lang tid. Hvis din veninde har udtalt, at hun ikke vil høre noget om sin kærestes eventuelle utroskab, kan du også med god samvittighed vælge ikke at sige noget.” 

Hvad skal jeg gøre?

Eksperten: “Du skal ikke tale om det med jeres fælles veninder, der måske fortæller det videre, eller på andre måder bidrage til sladderen. Du skal heller ikke forsøge at komme med hints om det til din veninde eller tale dårligt om hendes kæreste. Enten siger du, hvad der er sket, eller også forbliver du stille.” 

Hvad gør jeg, hvis hun opdager det?

Eksperten: “Så skal du forberede dig på, at hun måske bliver rigtigt vred på dig – og at det kan koste dig venskabet. Det er en svær ting at tilgive, og du skal have en god forklaring på, hvorfor du ikke sagde noget.” 

Artiklen er tidligere bragt i magasinet Woman og skrevet af Cordelia Weber

Vil du deltage i konkurrencer og læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori