Trist mand på café
© iStock

Undersøgelser viser, at mænd kommer sig dårligere over breakups end kvinder

Han er ude at feste, mens du drukner dine sorger i Ben & Jerry's. Det virker ikke retfærdigt, men der er en forklaring.

14. august 2017 af Katrine Ellen Allentoft Haslund

Du og din kæreste er lige gået fra hinanden, og du har det frygteligt! Men mens du drukner dine sorger i litervis af Ben & Jerry's, så er din (eks)kæreste ifølge Facebook ude og feste hver aften. (Altså det er jo ikke, fordi du har stalket ham eller noget!). 

Du fortæller dig selv, at han bare bearbejder bruddet på en anden måde end dig, og dine veninder rapporterer tilbage, at de har hørt fra Rasmus, som har snakket med Tim, som har overhørt din forhenværende soulmate sige, at han savner dig. Men derfor kan det alligevel godt gøre ondt, at han tilsyneladende ikke har nogle problemer med at bevæge sig uden for en dør, mens du ikke har været i bad i to uger, fordi duften af den shampoo, I engang delte, minder dig for meget om lykkeligere tider. 

Videnskaben har heldigvis endnu engang talt, og den fortæller, at selvom det ikke virker sådan lige nu, så skal du nok komme dig over bruddet – det samme er dog ikke nødvendigvis gældende for ham. 

Mænd sørger i længere tid

I følge en undersøgelse, som begyndte tilbage i 2000, så kommer mænd sig aldrig rigtigt over bruddet med en betydningsfuld partner. Studiet undersøgte den følelsesmæssige tilstand på over 2.000 mænd og kvinder, som havde været igennem en skilmisse. Efter 6-9 år blev forsøgspersonernes tilstand undersøgt igen. Konklusionen var, at hvor kvinderne følte mere både fysisk og psykisk smerte i starten af et brud, så kom kvinderne sig også hurtigere over det end mændene gjorde. Faktisk viste studiet, at de kvindelige forsøgspersoner var blevet mere udadvendte i årene efter bruddet, mens mændene var blevet mere følelsesmæssigt ustabile. 

Et andet studie fra 2015 bakker dette op. Forsøget ligner det fra 2000, men fokuserede ikke udelukkende på skilsmisser, men på brud på forhold generelt. Resultatet var tæt på det samme. Hvor kvinder altså bearbejder bruddet og kommer over det, så bevæger mænd sig blot videre – men de kommer sig ikke over det. 

Det er ren biologi

I følge Craig Morris, som er en af hovedmændene bag 2015-undersøgelsen, ligger svaret på, hvorfor mænd og kvinder reagerer forskelligt på brud, i vores biologi. 

Det er muligt, at du på første date er mere optaget af din ledsagers funklende øjne, og hvor sød han ser ud, når han griner. Ubevidst er du dog i gang med at vurdere, om manden foran dig skal være faren til dine børn. For hvis du og din partner ikke har knyttet stærke nok bånd, så kan du risikere, at han forlader dig, når du bliver gravid (det er i hvert fald det, urkvinden i dig siger). Derfor, argumenterer Morris, investerer kvinder mere i forholdet, når de har fundet den rette, og det betyder, at bruddet også gør mere ondt, når hun mister den mand, hun har satset på.

Mænd derimod, har evolutionært vænnet sig til at skulle opnå opmærksomhed fra den udvalgte kvinde ved at kæmpe mod andre mænd. Det betyder, at selvom det måske gør mindre ondt, lige når han mister dig (end det gør på dig), så vil han med tiden mærke tabet – og det vil slå hårdt. For det vil både gå op for ham, at han skal ud på kamppladsen igen, men det vil også med tiden ramme ham, at han har mistet noget, som han ikke kan erstatte... dig. 

Så sørg du bare videre velvidende, at selvom det ikke altid ser sådan ud, så er bruddet også hårdt for ham. Og hvor du med tiden vil komme dig over det – og komme om på den anden side stærkere end før, så vil han formenligt aldrig helt komme sig over tabet af dig

Vil du læse flere spændende artikler om kærlighed og parforhold, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.