Kvinde til jobsamtale
© iStock

7 sætninger, du aldrig skal sige til en jobsamtale

“Min nuværende chef er fantastisk”

7. februar 2022 af Rie Louise Kirkebjerg

Vil du gerne være et hit til jobsamtalen? Det findes der mange gode råd til at blive. Det er eksempelvis en rigtig god idé at forberede en række spørgsmål derhjemme, som du vil stille til jobsamtalen. På den måde viser du både seriøsitet, og så får du også et større kendskab til, hvad det egentlig er for en arbejdsplads, du forsøger at blive en del af.

For at blive et hit til jobsamtalen er der dog også en række ting, du ikke bør gøre – og sige! Leise Katrine Hein Voss, der er konsulent i fagforeningen Kommunikation og Sprog, gør dig her meget klogere på, hvilke sætninger, du aldrig bør sige til en jobsamtale. 

Det kommer selvfølgelig an på situationen, hvad der føles rigtigt og forkert at sige, men med konsulentens råd, føler du dig sikkert bedre rustet til at tage til jobsamtale!

1. “Hvad laver I?”

Konsulent Leise Katrine Hein Voss gør det klart, at det er vigtigt, at du er velforberedt til jobsamtalen. Dette kan du blive ved at researche grundigt på eksempelvis virksomhedens produkter og organisation. Hvis ikke du gør det, virker du ikke specielt motiveret eller engageret i at få det job, du søger.

2. “Min nuværende chef er en idiot”

Har du en anstrengende chef? Uanset hvad, bør du ikke tale dårligt om tidligere chefer. Det kan de færreste chefer lide. 

3. “Min nuværende chef er fantastisk”

Du må selvfølgelig gerne tale positivt om nuværende og tidligere chefer, men tal ikke kun om fortiden, og hvad der var så fantastisk dér. “Det skal også være tydeligt, hvad du fremover kan og vil bidrage med, og hvorfor du netop vil arbejde i denne virksomhed,” fortæller Leise Katrine Hein Voss.

4. “Jeg er virkelig god til at samarbejde, men jeg arbejder også godt selvstændigt”

Det er sikkert sandt, men brug konkrete eksempler, når du fortæller om, hvordan du arbejder. Ellers virker det bare som en frygteligt slidt kliché...

5. “Jeg vil gerne have dette job, fordi jeg har brug for pengene”

Det kan jo sagtens være sandt, at du vil have et bestemt job for pengenes skyld. De fleste arbejdsgivere lægger dog mere vægt på, at du er motiveret for netop den stilling, du søger, eller den virksomhed, du skal til jobsamtale hos. 

6. “Jeg kan ikke det... Jeg kan heller ikke det...”

Tal ikke dig selv ned. Fokuser i stedet på dine styrker, og hvad du kan bidrage med!

7. “Jeg gør bare det, jeg bliver bedt om”

Leise Katrine Hein Voss fortæller, at du naturligvis skal gøre som arbejdsgiveren siger – men at du i de fleste stillinger også meget gerne må udvise initiativ, selvstændig handlekraft og evne til at finde kreative problemløsninger. Hvis du gør det, kan du med fordel gøre det klart til jobsamtalen.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.