Kvinde hilser på nye kollegaer
Kender du til akavede situationer på jobbet?© Getty Images

11 (akavede) ting, der typisk sker, når du har første dag på et nyt job

Du beslutter at gå på jagt efter en kop kaffe, men du farer vild – begge veje...

1. august 2022 af Henny Müller Dahl

1. Du vælger selvfølgelig at møde 40 minutter for tidligt – og du ved ikke helt, hvad du skal gøre af dig selv. ‘Okay, så venter jeg bare her... Er jeg for tæt på bygningen? Kan de se mig fra vinduerne? Dét er akavet.’

2. Når du møder ind, viser din kollega/chef/mentor dig til dit nye skrivebord, hvor du pænt sætter dig ned. Og her bliver du siddende, mens du som et barn på første skoledag venter på nye instrukser. 

3. Første dag byder selvfølgelig også på en navnerunde i selskab med alle dine nye kollegaer. Dette er især en situation, du frygter, hvis du er introvert, og i så fald har du garanteret øvet din tale inden. 

4. Efterfølgende prøver du at huske alle navnene, hvilket dog altid viser sig at være en umulig opgave. Du frygter at skulle spørge (igen) om navnene, og i stedet håber du, at dine kollegaer vil kalde på hinanden.  

5. Du prøver også at få alle informationer med, når dine kollegaer fortæller om alle traditionerne på kontoret. “Okay, så hver torsdag klokken 14 spiller vi bordfodbold? Noteret!”

6. Du kan slet ikke følge med i alle de invitationer, der med hvad der føles som få minutters mellemrum popper op i din kalender. Intro til dit, intro til dat... Puha! 

7. På et eller andet tidspunkt i løbet af dagen beslutter du at gå på jagt efter en kop kaffe. Men du farer vild – begge veje...

8. Undervejs på din kaffejagt bliver du selvfølgelig konfronteret med den ultimative øvelse: At bruge kaffemaskinen. Og du begynder at svede, mens du står ved maskinen, og der begynder at komme en kø bag dig. 

9. Hvis du er RIGTIG uheldig, er der en person på kontoret, der har sidste dag, når du har første dag. Og du bliver spurgt, om du vil skrive noget i farvelkortet. “Held og lykke, vil savne dig!”... Eller noget... 

10. Efter den første dag (og uge, ja, endda måned) er du helt kogt i hovedet. Godt, du ikke starter otte nye jobs om året! 

11. På trods af mange akavede øjeblikke, er du (forhåbentlig) allerede sikker på, at du er landet på rette hylde. Godt gået!