Kvinder smiler og arbejder sammen på en bænk
Et godt netværk er guldværd © Getty Images

Sådan bliver du en verdensmester i at netværke

Læs Womans guide til, hvordan du bygger dit eget netværk – eller udbygger det, du allerede har

12. september 2020 af Julie Schrøder Kristensen

Du kender det måske – du er blevet smidt ud af din lejlighed, har mistet dit job eller står og mangler en praktikplads. Og hvordan får du lige fingre i en to-værelses lejlighed eller dit drømmejob? Og hvor finder du en praktikplads, der passer til dig? 

Hvis du har svært ved at vide, hvor du skal begynde, så er der heldigvis masser af gode råd at hente! Du kan nemlig nå rigtig langt ved at benytte dig af dit sociale netværk – og du kan såmænd nå endnu længere, hvis du bruger en smule tid og energi på at udbygge det, du allerede har. Faktisk er det at benytte dit netværk et af de bedste ting, du kan foretage dig, mens du leder efter dit drømmejob.


Hvis du gør dit netværk opmærksom på din situation, vil du med garanti opdage, at der altid er nogen, der kender nogen, som kender nogen, der kan skaffe dig, hvad du mangler! 

Kvinde drikker kaffe og har sin mobil i hånden
© Getty Images

Sådan kommer du i gang

Vi har her samlet syv gode råd til at komme i gang med at networke. 

1. Drop fordommene

Du har helt sikkert dine forestillinger – og fordomme – omkring folk, der netværker. Måske synes du, de virker manipulerende, uærlige, overmodige og påtrængende. Det er der givetvis også visse “netværkere”, der er, men det er langt fra dem alle! Der findes folk som dig derude, der gerne vil opbygge oprigtige og gavnlige sociale venskaber op – det gælder bare om at spotte dem. Du kan starte med at si de “netværkere” fra, som ikke deler dine interesser. Hvis du ikke interesserer dig for madlavning eller fingerstrik, så gå en bue uden om den slags sociale fællesskaber.

2. Investér din tid

Det tager rigtig meget tid – og endnu mere energi – at netværke. Vær forberedt på, at du bliver træt og udkørt af at holde dig ajour med sociale fællesskaber. Betragt netværk som en god investering, et lille frø du sår, som langsomt spirer og ender med at ryste store, modne frugter af sig (og her taler vi selvfølgelig billedligt).

Kvinder sidder udenfor og drikker kaffe og ser på en computer
© Getty Images

3. Bliv frivillig

Tilmeld dig forskellige events, hvor du kan arbejde som frivillig – du kan nemlig arbejde med stort set alt som frivillig. Du kan også melde dig ind i forskellige organisationer. Hvis du sørger for at vælge dine medlemsskaber ud fra interesseområder, kan du ikke undgå at støde ind i folk, som vil blive vigtige for dit netværk. 

4. Byg dit eget netværk 

Det letteste sted at begynde, er selvfølgelig at etablere et netværk i din nære omgangskreds og få venner af venners venner til at engagere sig. Gamle klassekammerater og fjerne slægtninge kan vise sig at være adgangsbilletten til drømmejobbet! Her kan det være en god idé at benytte sociale netværksmedier såsom LinkedIn eller Facebook, hvor du vil have gode chancer for at komme i kontakt med folk, der kan hjælpe dig på vej. 

5. Brug din fantasi

Du kan netværke hvor som helst! I supermarkedet, ved frisøren, i skole, på arbejde, i elevatoren, i bussen, i toget, til koncert og i fitnesscentret. Det er virkelig kun din fantasi, der sætter grænser!
Kvinder smiler og drikker kaffe på cafe
© Getty Images

6. Vær nysgerrig

Når du møder nye mennesker, så vær en lille snushane! Hvad laver de til daglig? Hvad er deres fritidsinteresser? Hvis de har en kæreste, så spørg ind til hans eller hendes profession og hobby.

Hav en lille notesbog med dig rundt omkring, hvor du kan notere, hvem der kender hvem, hvordan og hvorfor! Bogen bliver med garanti din egen lille bibel. Næste gang du har brug for en skrædder, og du husker, at en eller andens moster blev nævnt til den 25-års fødselsdag, du var til, så hiv notesbogen frem!

Hvis du har gjort det til en vane at opdatere din lille bibel et par gange i læbet af aftenen, finder du nemlig hurtigt ud af, at det var Saras og ikke Louises moster, der var skrædder. Nice to know til næste gang du skal have syet en smuk kjole eller have lappet lommerne i vinterfrakken!
Kvinde ser på sin telefon og drikker kaffe i køkkenet
© Getty Images

7. Invitér på brunch

Byd dine veninder på brunch derhjemme, eller mød dem ude i byen – der findes ikke nogen bedre måde at netværke på end den, hvor man samtidig har det sjovt. Følg op på dine veninders veninder – er der sket noget nyt? Hvem har fået nyt arbejde? Ny lejlighed? Ny kæreste? Hvor har hun fået arbejde, og mangler de mon flere? Hvem hjalp hende med at finde bolig? Sladder kan bruges til mere end du går og tror.

Tre personer sidder på en cafe
© Getty Images

Sådan bruger du dit netværk

Vi har her samlet tre gode råd til, hvordan du kan bruge dit network. 

1. Vær gavmild

Netværk handler først og fremmest om at skabe betydningsfulde relationer, som er gensidige – med andre ord: Både du og den næste i kæden af dit sociale netværk skal bidrage med noget. Du giver lidt, hun giver lidt tilbage. Derfor er det en rigtig god strategi at pleje dine kontakter. Vær gavmild i handling, såvel som i ord. Det skader aldrig at give din venindes veninde lidt ekstra komplimenter. Eller lyt til hende, hvis hun er ked af det og mangler lidt moralsk opbakning. Hun vil helt sikkert huske dig for det!

2. Følg op

Det er dårlig stil ikke at følge op på sit netværk. Hvis du falder over en jobannonce, en lækker lejlighed til salg eller leje eller andre gode tilbud, så send det videre til dem i netværket, som kunne have gavn af oplysningerne. Husk fødselsdage, invitationer og andre arrangementer, som har med dit netværk at gøre ved at føre kalender.

3. Brug dit netværk

Næste gang du mangler et job, en date, en lejlighed, en DJ eller en trompetist, så send en mail, en sms eller ring rundt til dit netværk. Bed dem om at nævne dig, når de er sammen med deres venners venner og så videre. Dit netværk vil få akut vokseværk!

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.