© iStock

Er du trist, hver gang du tager på arbejde? Disse 3 dårlige vaner gør dig ked af dit job

Lav dem om til gode vaner med psykologens bedste råd!

13. juli 2021 af Rie Louise Kirkebjerg

Uanset om du har et fuldtids- eller deltidsjob, betyder det vanvittigt meget for dit humør, hvordan du har det med både dine arbejdsopgaver og dine kolleger. Måske du har et crush på en af dine kolleger på dit job, som gør, at du glæder dig ekstra til at komme på arbejde HVER gang? Eller måske har du en anstrengende chef, som er ret svær at tackle og gør arbejdsdagen uoverskuelig? 

Der findes en række dårlige vaner, du nemt kan gøre op med, hvis du gerne vil blive gladere for at tage på arbejde. Dem har vi snakket med psykolog Else Marie Bech fra Institut for Relationspsykologi om, og hun gør dig her meget klogere på, hvilke dårlige arbejdsvaner du kan have, og hvad du selv kan gøre for at blive gladere for dit job. 

1. Du mangler gode relationer

Else Marie Bech fortæller, at meget forskning viser, at det absolut vigtigste for menneskets livskvalitet, sundhed og trivsel er gode relationer. Dette gælder også på jobbet. Har du kolleger, du har tillid til, samarbejder godt med og har det sjovt med, vil du simpelthen blive gladere for at gå på arbejde. Udover at blive gladere for at gå på arbejde er gode kollegaer på jobbet også lig med højere produktivitet – win-win!

Hvordan skaber du gode relationer til dine kolleger?

For at skabe gode relationer til dine kollegaer skal I kunne vise tillid til hinanden. “Det handler dels om at holde aftaler, at anerkende hinanden for en god arbejdsindsats – og meget vigtigt – at undgå at tale dårligt om hinanden,” fortæller Else Marie Bech. Et godt råd fra hende er, at du kan vise dine kolleger omsorg og opmærksomhed ved eksempelvis at huske deres fødselsdag og medbringe et lille flag til bordet.

Du kan også vise tillid ved at dele lidt om, hvad der sker i dit eget liv og spørge dine kollegaer om hjælp, når arbejdet udfordrer dig. Det giver en oplevelse af fællesskab, når I hjælper hinanden og kan dele både op- og nedture.

Selvom du får et venskabeligt forhold til dine kollegaer, behøver I ikke være venner, der ses i fritiden. “Det er naturligvis helt fint, at kolleger indimellem også bliver gode venner – men oftest vil en god kollegarelation være afgrænset til blot at være centreret omkring den fælles arbejdsopgave.”

2. Du er ikke engageret

Stor arbejdsglæde er lig med engagement, og derfor er det utroligt vigtigt, at du fordyber dig i dit arbejde og synes, at det er spændende. 

Dit engagement på jobbet kan du styrke ved, at du viser personligt initiativ, kommer med gode idéer til arbejdets udførelse, og i det hele taget gør dig umage for at levere en god arbejdsindsats, du kan være stolt over. 

Et godt råd fra psykologen er, at du dog trods alt skal sætte grænser for dit engagement. “Den overengagerede medarbejder kan blive syg og udbrændt. Derfor er det vigtigt, at du holder fri, når du har fri. Gør dig umage, mens du arbejder, og læg det så væk, når du tager hjem.”

3. Dit arbejde giver ikke mening for dig

Noget af det mest ødelæggende for din arbejdsglæde er mange arbejdsopgaver, der føles fuldstændigt meningsløse eller uværdige.

Selvfølgelig vil der være nogle opgaver på dit job, som er sjovere end andre, men hvis du synes, at de fleste af dine arbejdsopgaver er meningsløse, er det værd at overveje, om du er i det rette job. Du behøver dog ikke være læge eller klimaforsker for at opleve, at du har et meningsfuldt arbejde – det vigtigste er, at DU kan se meningen med det, du laver. 

Hvis du er blevet nysgerrig på, hvorfor netop relationer, engagement og mening er så vigtigt for menneskers trivsel, kan du læse meget mere i bogen Relationspsykologi – Et psykologisk møde med personalismens menneskesyn fra forlaget Institut for Relationspsykologi.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide