Giv et godt førstehåndsindtryk til jobsamtalen
Første gang du møder nye mennesker kan have meget at skulle have sagt. © iStock

Giv et godt førstehåndsindtryk

Du har kun 7 sekunder til at give det rette indtryk – få tips til, hvordan du tager dig bedst muligt ud

2. maj 2018 af Mette Andrea Boesgaard

Syv sekunder. Så lang tid tager det, før en fremmed har dannet sig et indtryk af dig. Hvad værre er: Det indtryk, den anden først får af dig, kan være næsten umuligt at ændre, og det kan spille en meget stor rolle for, hvordan jeres videre forhold udvikler sig. Skræmmende, ikke? Særligt hvis den anden lige fanger dig de syv sekunder, hvor du piller næse, er rødglødende af raseri, fordi du lige har fået en parkeringsbøde eller skændes med din kæreste i mobilen...

Der er altså alt mulig grund til at gøre dig umage for at give et godt førstehåndsindtryk, hvis du starter nyt studie, nyt job eller bare skal på date med en lækker mand for første gang. Woman har de gode tips til, hvordan du gør.

1. Kom til tiden

Du kan til nød godt spise din gamle veninde eller din chef af med en dårlig undskyldning for, hvorfor du ikke kommer til tiden. Men det er ikke noget fantastisk førsteindtryk for en fremmed. Planlæg derfor altid at komme et par minutter før tiden til ting, hvor dit førstehåndsindtryk betyder noget. Prøv gerne ruten til mødestedet af på forhånd, og husk at indlægge ekstra tid til at finde frem på selve dagen – det kan jo være, at du trods dine gode forberedelse farer vild eller ender i en trafikprop.

Kvinde cykler gennem en park
Lær ruten til det sted, hvor du skal hen – det er god stil at komme til tiden. © iStock

2. Se præsentabel ud

Din fysiske fremtoning betyder meget. Den person, du møder, kender dig ikke, og dit udseende er – like it or not – det, vedkommende først vil lægge mærke til. 

Det betyder ikke, at du skal ligne en supermodel for at gøre et godt første indtryk. Det handler bare om, at du ser passende ud til situationen. Det siger sig selv, at du skal være ren – husk også, at det inkluderer, at dit tøj og dine sko er i ordentlig stand (det nytter ikke, at du har iklædt dig et fint sæt tøj, hvis det er helt krøllet eller dine sko er helt udtrådte). 

Derudover skal dit tøj passe til situationen – der er forskel på, om du skal starte nyt job i en bank, eller om du skal læse på universitet. Det nytter imidlertid ikke noget, at du klæder dig på i noget, der slet ikke føles som dig, fordi situationen kræver det; det vil også skinne igennem, at du føler dig utilpas og påtaget. Et godt tip er at klæde dig efter din kropsfacon, men vigtigst af alt skal det være i noget, du samtidig synes er behageligt at have på. 

Spørg dig selv, hvad de andre mon vil have på – så du ikke falder helt udenfor – og find så noget, der viser dig, din stil og din personlighed og som passer ind i dresscode'n. Så er du ved at være der.

3. Research

Hvis det er muligt, så find ud af lidt om den, du skal møde, på forhånd. Har I en fælles interessere eller fælles bekendte? Det kan være en god indgang til en samtale.

4. Visualisér dig til succes

Forestil dig, hvordan det vigtige første møde forløber. Se det for dig, hør det, mærk hvor godt det føles. Se dig selv være åben, positiv og selvsikker. Forestil dig så, at mødet er overstået, og du fik det ud af det, du ville. Det lyder måske lidt langhåret, men teknikken virker faktisk, for den koder din hjerne til at tro, at den har gjort det før, og det gik fint. Resultat: Du slapper af – og så er der større sandsynlighed for, at du giver et godt førstehåndsindtryk.
Lyshåret kvinde smiler og giver hånden til kollega
Et varmt smil og øjenkontakt er vejen til et godt førstehåndsindtryk. © iStock

5. Tænk på kropssproget

Dit kropssprog betyder utroligt meget, når du møder nye mennesker. Det kan være svært at kontrollere, for kropssproget er noget, din krop gør helt ubevidst, men det kan lade sig gøre. Og det er værd at gøre en indsats, for en fremmed vil vurdere dig ud fra dit kropssprog og kopiere det, og det kan sætte tonen i jeres samvær og videre forhold. Lidt Her er de ting, du skal tænke over.

  • Ret ryggen. En rank ryg giver det indtryk, at du er en selvsikker person, mens en dårlig holdning udstråler, at du er træt, opgivende eller overvundet. Lad dog være med at være så rank, at du er stiv som et bræt.
  • Hold øjenkontakt men uden at stirre. Flakkende øjne er tegn på, at du er nervøs eller ikke finder den anden person vigtig nok til at vie dem din fulde opmærksomhed.
  • Hav et åbent kropssprog. Vend dig mod personen, og undgå at lægge arme eller ben over kors. Så udstråler du åbenhed og imødekommenhed.
  • Smil. Et varmt, oprigtigt smil gør både dig og den anden afslappet. Pas dog på ikke at smile for meget; hvis du hele tiden har et smil klistret på ansigtet, kan det virke falsk og uoprigtigt, og så er det gode indtryk ligesom gået fløjten.
  • Lad være med at fumle – ved dit hår, dit ansigt eller dit tøj. Det udstråler, at du er usikker og nervøs.

6. Slap af

Næsten alle bliver lidt nervøse, når de skal møde nogen for første gang, og det kan give svedige håndflader eller andre nervøse vaner – måske er du typen, der griner lidt for meget eller får en nervøs trækning. Hvis du er klar over, hvad netop din vane er, kan det gøre det lettere for dig at holde den under kontrol. Et godt trick til at overvinde nervøsitet og nervøse vaner er, at du forestiller dig, at du møder en gammel ven i stedet for en ny bekendt – så får du helt automatisk et mere afslappet kropssprog.

7. Tænk på talen

Den største fejl, du kan begå, er, at du er så fokuseret på, hvad du selv siger, og på hvad den anden mon tænker om dig, at du bliver helt lammet. Det ultimative råd er derfor, at du skal glemme dig selv og forsøge at være til stede i nuet.

8. Vær positiv og høflig

Det siger sig selv, at hvis du er høflig og opmærksom, giver du et godt indtryk. Vær også opmærksom på at lægge en positiv holdning for dagen – ingen gider folk, der klager, raser, klynker eller taler om alskens dårligdomme.

9. Lyt

Du har garanteret på et eller andet tidspunkt i dit liv mødt en, der kun talte om sig selv. Et gæt: Du opfattede vedkommende som en kende selvoptaget? Undgå den fejl – vis i stedet den anden, at du er oprigtigt interesseret i ham eller hende, og vedkommende vil garanteret kunne lide dig! Lyt, og gør det gerne ved at komme med opfølgende spørgsmål og holde øjenkontakten.

10. Sig navnet

Brug den andens navn for at vise, at du har hørt efter – det gør jeres samtale mere personlig. Pas dog på med ikke at sige det alt for meget; så virker du bare som en overivrig sælger!

Kvinde der snakker med studiekammerat
Vis interesse i den du taler med – sig personens navn og spørg ind til dem. © iStock

11. Vær forsigtig med humor

Et godt grin kan virkelig løsne op på en lidt trykket stemning – men vær forsigtig, i hvert fald indtil du lige har set den anden person lidt an. Ironi og sarkasme kan give bagslag, hvis du bliver misforstået.

12. Tal tydeligt

Folk dømmer din intelligens, dit tilhørsforhold, din uddannelse og dit lederskab ud fra den måde, du taler på – hvilke ord du bruger, og om du taler med dialekt. Det er nok for meget forlangt, at du ændrer din måde at tale på fuldstændigt (men det kan gøres med professionel hjælp, hvis det virkelig er et issue), men du kan i det mindste vægte din ord omhyggeligt, undgå bandeord og slang og tale klart og tydeligt.

13. Gik det helt galt?

Kom du for sent? Var du opkogt af sved efter en lang cykeltur eller rasende, fordi busserne kørte helt kaotisk? Fik du ikke lige sagt ordentlig goddag til den, du skulle møde? Så fortvivl ikke. I kan faktisk få et godt forhold, selvom I har fået en skidt start. 

Træd ud af rummet eller tag et skridt bagud, tag en dyb indånding, tæl til syv (10 er en meget lang pause) og gå så tilbage og start forfra. Sig undskyld for den ringe start, og forklar dig, mens du ser din nye kontakt i øjnene. Du kan måske endda gøre det til lidt af en joke ved at sige noget i stil med: “Okay, der mødte du vist min onde tvilling!”

Og husk så at give andre samme chance, hvis det gik helt galt for dem.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori