Kvinde i blå skjorte til jobsamtale
Den gode ansøgning er altafgørende for, om du inviteres til samtale. © iStock

Sådan scorer du drømmejobbet

En god ansøgning er første skridt på vejen til drømmejobbet - få de gode fif her

12. april 2018 af Rikke Hovn Poulsen

Er du nyuddannet og kæmper for at score dit første, rigtige arbejde? Eller kunne du bare godt tænke dig at skifte jobbet ud med noget lidt mere spændende? Så læs med her!

Først og fremmest skal du huske på, at der ikke findes nogen facitliste over, hvordan den gode ansøgning skal skrives. Det afhænger 100 procent af, hvad det er for en virksomhed, du gerne vil arbejde for, og hvilket job, du gerne vil udfylde.

Alligevel er der nogle ting, du altid bør huske på. Vi giver dig 13 gode tips til den gode jobansøgning – hvis du følger dem, er chancen for at komme videre til samtale mindst 13 gange så stor!

1. Læs stillingsopslaget grundigt 

Her gemmer der sig en ren guldgrube af information om din (forhåbentlig) kommende arbejdsgiver. Først og fremmest er der jo det indlysende: Hvad skal du kunne for at leve op til jobbet? Notér ud fra hvert enkelt krav, hvordan du lever op til det, og brug det, når du skal i gang med at skrive selve ansøgningen. Husk på, at det er firmaets drømmeansøger, de beskriver her – hvis der skulle være et enkelt krav eller to, som du ikke lever 100 procent op til, kan du sagtens komme i betragtning alligevel.

Derudover kan du også læse meget om firma-ånden mellem linjerne. Tonen og sproget i opslaget giver et fingerpeg om, hvordan du skal formulere din ansøgning. Hvis personen, der har formuleret opslaget, virker ung og friskfyr-agtig, kan du roligt give den gas i ansøgningen – men hvis det derimod virker som en tør, gammel nisse, skal du måske holde lidt igen med sprogblomsterne.

Kvinde som skriver på en jobansøgning eller læser et stillingsopslag
Sæt dig grundigt ind i arbejdspladsens krav inden du skriver din ansøgning. © iStock

2. Research

Hvis du kan få din ansøgning til at udstråle, at du ved ALT om det firma, du søger job hos, har du allerede den ene fod inde til samtalen. Derfor er det vigtigt, at du bruger et par timer på at researche på virksomheden: Hvem er direktør, hvornår blev den grundlagt, og hvilke værdier bygger den på? Du kan finde meget på firmaets egen hjemmeside, men prøv også at google virksomheden, så du kan se, hvad andre skriver om den – så får du samtidig en idé om, hvilke udfordringer, den står over for.

3. Ring

Hvis der står et telefonnummer på en kontaktperson i opslaget, er det en god idé at give hende et kald. Det viser, at du er interesseret, og hvis du svinger godt med hende i telefonen, vil hun huske dit navn. Men sørg for at have nogle fokuserede spørgsmål parat – hvis du spilder hendes tid med løs snak, kan det også give bagslag.

Kvinde med mobiltelefon i hånden
Ring til firmaets kontaktperson og vis din interesse for drømmejobbet. © iStock

4. Opbygning

Start med at skrive alle dine kvalifikationer ned på et stykke papir. Sortér dem efter betydning med det vigtigste først: Hvis det er dit talent inden for kundepleje, der er dit størte aktiv, skal du indlede med det, og derefter kan du gå videre til det næst-vigtigste, som for eksempel din uddannelse som salgsassitent. 

Brug også noget plads på at vise, at du har forstået virksomheden, og fortæl, hvorfor arbejdsgiveren har brug for lige netop dig.

Det værste, du kan gøre, er at printe en standard-ansøgning ud fra nettet og nøjes med at skifte navn og firma-navn ud i toppen og bunden. Den slags gennemskuer chefer altid. Som i ALTID!

5. Sprog

Det lyder banalt, at du skal skrive korrekt dansk, men der er faktisk forbløffende mange, der sender ansøgninger afsted fyldt med stave- og slåfejl. Tænk på, hvordan det ville virke, hvis du selv fik et brev, hvor dit navn var stavet forkert! 


Sproget skal passe til den virksomhed, du søger job hos; en sælger i et telemarketing-firma taler anderledes end en jurist i justitsministeriet. Men det ved du jo alt om efter din grundige research og din snak over telefonen, ikke? 


Lige meget hvor du søger, er der dog ingen grund til at lyde som en gammel, vindtør mand; du er ung, og det må ansøgningen gerne afspejle. Men hold dig for guds skyld fra at bruge sms-sprog og smileys – det er de færreste arbejdsgivere, der bryder sig om den slags!

Kvinde sidder ved computer
Den gode ansøgning kommer ikke af sig selv. © iStock

6. Undgå klichéer

Lad være med at bruge ord og vendinger, som alle de andre ansøgere også bruger. Hvis der for eksempel står i opslaget, at du skal være omstillingsparat og fleksibel, er det en dårlig idé at bruge lige netop de ord – skriv i stedet, at du er god til at tænke i nye løsninger, og at det er motiverende for dig at arbejde med skiftende opgaver. Kom gerne med et konkret eksempel på, hvordan du vil tænke i nye løsninger hos virksomheden, det viser endnu en gang, at du har din research i orden.

7. Vær dig selv

Sørg for, at din personlighed skinner igennem i ansøgningen. Det får dig til at skille dig ud i bunken af standard-ansøgninger, og det giver din kommende chef en mulighed for at vurdere, om du vil passe ind.

8. Vær positiv

Der er ingen grund til selv at sætte spotlight på dine mindre gode sider – hvis det er vigtigt for arbejdsgiveren, at du lever op til bestemte krav, skal han nok sørge for at spørge ind til det til jobsamtalen. Sætninger som ‘selv om jeg ikke er særlig god til tysk, søger jeg stillingen alligevel’ og ‘jeg håber, De vil ansætte mig, da min økonomi i øjeblikket hænger i laser’ er bandlyst i en jobansøgning! Brug i stedet pladsen på at fortælle om alle de fantastiske ting, du kan tilbyde virksomheden.

9. Billede

Et billede giver arbejdsgiveren mulighed for at sætte ansigt på alle ordene, hvilket igen får dig til at skille dig ud fra bunken af ansøgere. Men vær omhyggelig, når du vælger foto – du skal se professionel og præsentabel ud, så ikke noget med gamle festbilleder eller feriefotos fra stranden i Grækenland.

Kvinde trykker hånd med anden kvinde til jobsamtale
Se præsentabel ud – både i ansøgningen og til samtalen. © iStock

10. Layout

Som udgangspunkt skal din ansøgning ikke fylde mere end en enkelt A4-side. Arbejdsgiveren har en hel bunke, hun skal igennem, og hun gider ikke læse en hel roman om hver enkelt. Inddel teksten i afsnit, så den er let at læse, og sørg for at der er masser af luft på siden, så den virker overskuelig at kaste sig over.

11. CV

Dit CV er en vigtig del af din ansøgning, så det kan godt betale sig, at du gør dig umage her.
Idéelt set har du brugt pladsen i selve ansøgningen på at forklare, hvordan du fremadrettet vil gøre en forskel i virksomheden, og nu skal du så til at fortælle, hvad du tidligere har foretaget dig. CV’et skal på den måde dokumentere, at du rent faktisk kan de ting, du påstår i ansøgningen.


Del dit CV ind i underpunkter som ’uddannelse’ (alle afgangs-eksaminer fra folkeskolen og frem, studieophold i udlandet, seminarer, kurser og lignende), ’erhvervserfaring’ (lønnede job, praktikophold og studierelevant arbejde), ’sprog- og IT-kundskaber’ og ’personlige kompetencer’ (foreningsarbejde, udlandsophold, politisk arbejde, frivillige kurser og så videre. Her kan du også godt blive lidt personlig – fortæl kort om civilstand og fritidsinteresser, men lad det endelig ikke fylde for meget).


CV’et skal være opbygget i omvendt kronologisk rækkefølge: Under hvert punkt begynder du med det nyeste og arbejder dig bagud i tid.

12. Bilag

Du skal kun vedlægge bilag, som arbejdsgiveren specifikt beder om i stillingsopslaget. Hvis de spørger efter eksamenspapirer, kursusbeviser og udtalelser fra tidligere arbejdsgivere, er det bedre at vente med at give dem den slags til selve jobsamtalen.

13. Korrektur

Få en god ven (eller endnu bedre: Flere gode venner) til at læse ansøgningen igennem, så hun kan luge ud i stavefejl og dårlige formuleringer. Vælg én, som er hamrende god til dansk!

Så er du klar til at skrive en killer ansøgning – held og lykke!

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori