Pige skriver jobansøgning
© iStock

Skal du til at skrive en jobansøgning? Så bør du kende disse 4 geniale guldkorn

Start aldrig med at skrive: “Jeg hedder Mette og er 24 år gammel, og jeg bor på…”

9. april 2021 af Helene Hyldgaard-Jensen

Hvis du skal til at skrive en jobansøgning, er der nogle ting, som du simpelthen ALTID skal huske – og dermed også nogle ting, som du helst skal glemme. Konsulenterne i Kommunikation og Sprog, Marianne Greve Jensen og Ask Lehrmann, deler ud af deres gode tips til, hvordan du ikke går galt i byen, når du skriver din jobansøgning. 

1. Gentag ikke dig selv

Hvis de skal vælge lige netop dig, er det godt, at de får den bedste opfattelse af dig i din jobansøgning. “Rigtig mange gentager deres CV i ansøgningen – bare med lidt flere ord, fordi de tror, at det at ‘sælge’ sig selv i en ansøgning handler om at skrive rigtigt meget om sig selv. I stedet skal du vende blikket og forholde dig til det job og den virksomhed, som du søger job hos. Fortæl, hvorfor du kan gøre en forskel hos dem, og kom med helt konkrete idéer til, hvordan du har tænkt dig at løse de opgaver og udfordringer, der er i jobbet” fortæller Marianne og Ask.

2. Drop det blanke papir

Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal gribe det an, så start ikke med det blanke papir – men med at lave din research. Dyk ned i stillingsopslaget, deres hjemmeside, læs om deres branche, og hvad de selv synes, der er vigtigt. For at kunne målrette en ansøgning og sælge sig selv, skal du gerne være så godt inde i stoffet som muligt. Det hjælper i øvrigt også til jobsamtalen!

3. Vis, at du har styr på det

Marianne og Ask anbefaler, at du står frem som hende, der har styr på sagerne. “Det er vigtigt, at din ansøgning starter ud med din motivation for jobbet og virksomheden – du må også godt vise, at du har styr på ‘hvem’ virksomheden er – hvad er det de vil i verden? Det kan du gøre i din indledning. Skriv, hvad du kan gøre for dem, som du måske allerede har gjort et andet sted. Skriv også gerne lidt om dig selv, hvem du er som menneske og kollega.” Du kan eventuelt også fortælle, hvad din chef eller dine kolleger siger om dig.

4. Det her må du aldrig gøre

Marianne og Ask mener, at du ALDRIG skal starte med at skrive:

  • “Jeg hedder Mette og er 24 år gammel, og jeg bor på…”
  • “Jeg søger hermed jobbet som...” 
  • “Jeg har med glæde set opslaget på...” 
De kan se dit navn i dit CV, og ja, de sidder med din ansøgning, så de ved godt, at du søger jobbet. Men det er den slags, vi kommer til at skrive, fordi nogle af os ikke er så vant til at skrive ansøgninger. Du skal heller ikke skrive, hvad du ikke kan eller ikke har erfaring med, for så starter du jo med at skrive dig lidt ud af jobbet – hvilket er en meget dårlig idé, når du ønsker at få jobbet. 

Findes den perfekte jobansøgning?

“Det er svært at sige, at den perfekte jobansøgning findes, men den gode ansøgning er skrevet og er skrevet målrettet lige præcis til den virksomhed og det konkrete job. Det værste, du kan sende afsted, er en standardansøgning. Den slags, hvor du kan sende 100, bare du ændrer navnet på virksomheden. Det eneste det viser, er, at du ikke rigtig har gidet gøre dig umage – og så tænker de: Gør du dig så heller ikke umage i dit job?” 

Et lille tip: Slut din ansøgning af med at gøre dem nysgerrige! Skriv gerne, at du håber, de har lyst til at høre om dine fire andre idéer til deres Facebookside, eller hvad det nu er der er vigtigt i jobbet.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.