Kvinde kigger på computer
© iStock

Søger du job? Sådan booster du dit selvværd, så du er klar til at sælge dig selv

Få psykologens bedste råd, som giver dig (mindst) ti kilo selvtillid

18. maj 2017 af Maria Broe Trustrup Hansen

Det kan være ekstremt hårdt at være ledig. Du bruger et hav af kræfter på at søge job, men i takt med at afslagene dumper ind i indbakken, mister du også mere og mere af troen på dig selv.

Det er ikke unormalt, hvis dit selvværd er under pres, når du er jobsøgende, men det er vigtigt at huske, at det er helt normalt, og at du absolut ikke er mindre værd, fordi du ikke har et arbejde, lyder det fra psykolog Gry Secher.

“Du kan hurtigt føle dig forkert og tænke, at alle andre er i arbejde. Det gør, at du kommer til at tillægge dig selv nogle negative egenskaber, som slet ikke stemmer overens med den person, du er,” siger hun.

Gør tiden meningsfuld

Ifølge psykologen kan du måske også falde i fælden, hvor du tænker, at det, at du har været ledig i længere tid, nærmest er et bevis for, at du ikke er noget værd.

“Igen: Husk, at det ikke siger noget om dig som menneske, og at det er helt normalt at være uden arbejde i perioder.”

Det er også vigtigt, at du forsøger at vende hverdagen uden et job til en positiv tid. Sørg for at få bygget en meningsfuld hverdag op, så tiden, hvor du søger arbejde, også bliver meningsfuld, selvom det ikke er den situation, du helst ville stå i.

“Få læst den bog, du altid har tænkt, at du skulle læse, gå en tur, så du hver dag får noget frisk luft, eller brug tiden på at lære at strikke eller noget andet, som du altid har drømt dom. Brug tiden på noget, som er værdifuldt, selvom det er det næstbedste,” siger Gry Secher.

Tro på dig selv

Det, at du får dig en meningsfuld hverdag, kan være med til at styrke dit selvværd, og det er vigtigt, at du tror på dig selv, når du skal ud og sælge dig selv på arbejdsmarkedet. Her er det også vigtigt, at du tænker positivt om dig selv og dine egne evner.

Tænk på mennesker, du kender, der har et stort selvværd. Forestil dig, at de var i præcis din situation, og spørg dig selv, hvordan de ville:

 • Vurdere deres nuværende muligheder
 • Forestille sig fremtiden
 • Handle på situationen
 • Finde mennesker, som de kunne opsøge for at få hjælp
 • … og øv dig så i at gøre alt det ovenstående

Lær af mændene

Det handler især om at fokusere på alt, det du er god til i stedet for dine mangler.

“Når kvinder læser et jobopslag, tænker de typisk på alle de ting, som de ikke kan levere. Mænd gør det generelt i meget mindre grad. Når mænd ser et jobopslag, tænker de hyppigere, at ‘det kan jeg da sagtens’ – også selvom de ikke lever op til halvdelen af kravene. Ofte fokuserer kvinder i stedet på alt det, de ikke kan, og føler, at de skal leve op til alle krav,” fortæller Gry Secher.

Du kan derfor med fordel skrue lidt ned for kravene til dig selv. Når du læser et jobopslag, skal du først og fremmest vurdere, om du synes, at jobbet kunne være spændende, i stedet for at overveje og frygte, at du ikke kan honorere de krav, som virksomheden stiller til dig.

Tænk som en god sælger

En anden god måde at booste dit selvværd er at skrive et uddybende CV. Du kan både bruge det, når du sender dine ansøgninger, men det kan også være med til, at du får fokus på, at du har en masse gode kvaliteter.

Når du skriver CV’et, skal du tage al erfaring med – intet er for småt. Tænk som en god sælger. Hvordan kan du bedst muligt beskrive:

 • De evner, du har
 • De færdigheder, du fik i tidligere jobs
 • De positive ting, andre kunne mene om dig

Skriv den bedste ansøgning 

Når du skal til at skrive dine ansøgninger, skal du tænke ‘som en mand’. På samme måde som når du læser jobopslag, skal du ikke fokusere på de ting, du ikke kan, når du skriver din ansøgning – fyr i stedet op for alle dine evner. Træn dig selv i at:

 • Skrive om alt det, du kan
 • Ikke nævne det, du ikke kan
 • Skrive om, hvordan du nærmest har de kompetencer, som virksomheden nævner, og som du i første omgang tænker, at du ikke har
 • Skrive det som en person med stort selvværd ville skrive, og øv dig i at tro på det

Forbered dig til jobsamtalen

Når du har klaret dig igennem ansøgningsfasen og er nået videre til jobsamtalen, er det også vigtigt, at du stoler på dig selv.

“Forbered dig til samtalen ved at kigge på forskellige hjemmesider, hvor du finder typiske spørgsmål, der bliver stillet til en jobsamtale. Øv dig, og træn dig igennem et fiktivt interview med en god veninde, som kan agere virksomhed,” siger Gry Secher.

Psykologen påpeger, at det til jobsamtalen også er vigtigt at huske, at det også er arbejdspladsen, der er på prøve. Samtalen er også din mulighed for at vurdere, om det er et sted, du har lyst til at arbejde.

“Prøv at se igennem det med, at du føler dig lidt som en underhund. Fokuser på den almindelige medmenneskelige kontakt, hvor det blot er to ligeværdige mennesker, der taler med hinanden og vurderer, om de er noget for hinanden.” 

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.