Kvinde til jobsamtale
Vær forberedt på mange forskellige spørgsmål til jobsamtalen. © Getty Images

Disse spørgsmål skal du forberede dig på til jobsamtalen

God forberedelse kan hjælpe dig til at score drømmejobbet

1. april 2019 af Amalia Kristiansen

Er du en af dem, hvor sveden render ned af ryggen i flere timer, før du sætter dig til jobsamtalen? Måske bliver din håndflade svedig og din talen nervøs.

Det kan godt være nervepirrende at forberede sig til en jobsamtale, fordi du oftest ikke ved, hvilke spørgsmål de stiller, og hvordan du svarer bedst. Derudover kan du selv i ren nervøsitet glemme at stille de spørgsmål, som viser, at du er interesseret i jobbet.

Forbered dig bedst på jobsamtalen

Heldigvis har Leise Katrine Hein Voss, som er kommunikationskonsulent for fagforeningen Kommunikation og Sprog, samlet nogle gode råd til, hvordan du bedst forbereder dig på spørgsmålene til jobsamtalen og hvilke spørgsmål, du selv kan stille. 

Leise Katrine siger: “Helt overordnet er den bedste forberedelse at forberede sig på, at du kan blive spurgt om alt muligt, du ikke har forberedt dig på. Men du kan naturligvis stadig forberede dig så meget som muligt.”

Kvinde der giver håndtryk
Et godt førstehåndsindtryk er vigtigt, så du kan øve dit håndtryk. © Getty Images

Lav grundig research

Helt overordnet er det altid en god idé at lave grundig research om virksomheden, arbejdsopgaverne, chefen og dit eget CV. 

På den måde forbereder du dig bedst på spørgsmål, som relaterer sig til de emner, men det gør også, at du ikke kommer til at stille spørgsmål, hvor du kunne have fundet svaret på nettet. Det viser, at du er velforberedt på samtalen.

Derudover kan du lave en slags analyse af dem, du tror, du er oppe imod. Hvad gør dig bedre end dem og hvorfor? At du kan drikke otte tequila-shots på fem minutter er nok ikke én af dem. 

Hav en pitch klar

Ofte vil du blive bedt om at fortælle lidt om dig selv, efter de har holdt en lille intro om virksomheden og stillingen. Her vil de ikke vide, at din yndlingsfarve er grøn, og du bedst kan lide at spise tarteletter om fredagen, men om du har den rette erfaring og de rette faglige og personlige kompetencer.

Det er derfor altid en virkelig god idé at have forberedt en pitch om dig selv i forhold til stillingen, så du er sikker på, at du får sagt det vigtigste – inden du bliver afbrudt af spørgsmål. 

Kvinde til jobsamtale
Vær godt forberedt til jobsamtale, så de fornemmer, at du brænder for det. © Getty Images

Din tidligere erfaring

Virksomheden vil gerne vide, om du har lavet noget, der ligner før. De vil derfor ofte spørge ind til, om de må se andet, du har lavet. Det er derfor altid en god idé at have eksempler med, som relaterer sig til det, jobstillingen handler om. 

Leise Katrine forklarer, at det både siger noget om, at du er dygtig til at løse dine opgaver, men også hvordan du samarbejder med andre, og hvilken person du er.

De kan finde på at spørge om ting som:
 • Hvordan løste du opgaven?
 • Hvilke resultater har du skabt for virksomheden?
 • Hvad gjorde du i den og den situation?

Det kan også være, at de vil have, du skal tænke fremad og svare på:
 • Hvordan vil du løse opgaven?
 • Hvordan vil du bidrage til godt samarbejde i afdelingen?
 • Hvordan reagerer du, hvis der er meget travlt i afdelingen?
Du skal være klar på, at de stiller dig spørgsmål inden for mange kategorier, og du kan derfor forberede dig på spørgsmål, der omhandler forskellige temaer. Det kan for eksempel være:


 • Dit sidste job og hvorfor søger du nyt
 • Dine vigtigste kompetencer
 • Din motivation for stillingen
Kvinde til jobsamtale
Vær dig selv til jobsamtalen, så de oplever din gode personlighed. © Getty Images

Virk interesseret i virksomheden

Det er en god idé at forberede en del spørgsmål hjemmefra, hvor du skriver en masse ting ned, som interesserer eller undrer dig. Nogle af tingene får du muligvis svar på til selve samtalen, og ellers kan du stille de resterende spørgsmål efter. 

Vi ved godt, at det er vigtigt at vide, om de har en god fredagsbar og om kantinen rocker, men det spørgsmål skal du muligvis undlade i første omgang.

Det kan være en god idé at stille spørgsmål som:
 • Hvad vil I som virksomhed gerne opnå?
 • Hvilke arbejdsopgaver har den højeste prioritet?
 • Hvordan er virksomhedskulturen?
 • Er der meget socialt på arbejdspladsen?
 • Hvilke projekter kører der i øjeblikket?
Kvinde til jobsamtale.
Stil opfølgende spørgsmål til jobsamtalen, så du viser, at du er interesseret. © Getty Images

Jobsamtaler er forskellige

Leise Katrine fortæller dog: “Som jobsøger vil du som regel opleve, at jobsamtaler er meget forskellige, og at det er meget forskelligt, hvad du bliver spurgt om.” Derfor er det altså ikke sikkert, at det er de spørgsmål, vi har stillet op, som du får, men hvis du forbereder dig godt, vil du sikkert kunne bruge dine gode svar alligevel.

Et sidste tip fra Leise Katrine er at huske på en god historie, inden du går ind. Så går du ind med et positivt mindset – og så skal du nok naile den jobsamtale!

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori