Kvinde | sofa
© iStock

Vil du gerne sige dit job op? Her får du ekspertens bedste råd til at gøre det

Undgå at smække unødvendigt hårdt med døren

19. marts 2018 af Amalie Kjær Boel

Er du en af dem, der sidder i en jobstilling, som du ikke er tilfreds med, eller som du ikke trives i? Så kan det være svært at vide, hvordan du skal sige dit job op – på den bedst tænkelige måde. Det kan også være, at du er blevet tilbudt et nyt, spændende job i en anden virksomhed. Det bør i hvert fald ikke være noget, du skal have dårlig samvittighed – eller ondt i maven – over.

Vi har her lavet en guide til dig med fire gode råd fra Leise Katrine Hein Voss, som er konsulent i fagforeningen Kommunikation og Sprog. Hun hjælper dig til at blive klogere på, hvad du skal tænke over, hvis du siger et job op. 

1. Inviter din gode veninde på en kop kaffe

Lad os sige, at du har alt for mange bolde i luften, og du synes måske, at det hele er virkeligt træls for tiden – dårligt vejr, forsinkede toge, kø på motorvejen eller din mælk er to dage for gammel… Hvis det er tilfældet, så bliver dit job måske også automatisk mindre fedt, end hvad det plejer at være.

Leise Katrine anbefaler at snakke med nogen, og overveje om du overhovedet skal sige op, for det kan snildt være, at du bare er blevet revet med i de deprimerende måneder med sibirisk kulde og ingen sol – og tro det eller ej, der er (helt sikkert) mange andre end dig, der også har det på fuldstændig samme måde. Så inviter din gode veninde på en kop kaffe og få snakket om tingene. Det hele bliver altid lidt bedre, når du bliver hygget lidt ekstra om.

2. Hvis du er vred, så book en boksetime

Du skal undgå at sige op, imens du er vred. Det er næsten den værste måde, du kan gøre det på. Leise Katrine siger: “Hvis der er noget, der gør dig meget vred, så vend det med en part udefra, inden du skrider til handling. Det kan for eksempel være din fagforening, der kan hjælpe dig med at se situationen fra forskellige perspektiver og finde frem til den bedste løsning for dig.”

Hvis du stadig har en smule vrede i dig efter en snak med din veninde, et familiemedlem eller din fagforening, så smut en tur i fitness, og book eventuelt en boksetime, så du kan få dine frustrationer helt ud af kroppen.

“Det kan også være, at din chef kan hjælpe dig videre et andet sted i virksomheden? Måske bliver I enige om, at det er bedst, at jeres veje skilles her, men at de siger dig op i stedet for, at du selv siger op. Og det kan have en økonomisk betydning for dig.”

3. Undgå at smække unødvendigt hårdt med døren

Hvis du endelig vælger at sige op, så mener Leise Katrine, at det er vigtigt ikke at kritisere arbejdspladsen og ledelsen. “Du kan få brug for referencer senere, og det kan også være, at du får lyst til at vende tilbage til virksomheden, så det gælder om at holde hovedet koldt og ikke smække unødvendigt hårdt med døren.”

Når du siger op, så sig, at du har været glad for arbejdspladsen og dine kollegaer (det kan være, at du har en yndlingskollega der) – hvis du selvfølgelig føler sådan. Du skal ikke fortælle dem, at du er utilfreds, men at du blot har fået en endnu bedre mulighed, som du har sagt pænt ja tak til. “Helt konkret skal du aflevere en skriftlig opsigelse, men det er oftest godt at aflevere den personligt og give din opsigelse et par ord med på vejen.”

4. Kan jeg bede om en anbefaling?

Det er en fordel at have en anbefaling, når du skal søge et nyt job. Derfor vil du sikkert gerne have sådan en med på vejen. “Hvis du siger op i fred, er det sjældent et problem. Bed om, at en eller flere vil være reference for dig, hvis du skulle få brug for det i fremtiden. Bed også gerne om en anbefaling og få dem eventuelt til at poste den på din LinkedIn-profil, hvis du gerne vil vise den bredt til omverdenen” fortæller Leise Katrine.

Så inden du siger op, så tænk lige over, om det er det, som du allerhelst vil. Hvis det er, så tag en ting af gangen, og husk på at få snakket om tingene på den bedst mulige måde. 

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori