Luna Gewitz uddannede sig til arkitekt sideløbende med en professionel fodboldkarriere
© Luna Gewitz

Luna er både arkitekt og professionel fodboldspiller: ”Jeg har aldrig overvejet at droppe noget af det – det skulle bare lykkes”

Er det muligt at udleve to drømme på en gang? Det dilemma stod Luna Gewitz i, da hun midt i sin fodboldkarriere startede på uddannelsen Arkitektur og design på Aalborg Universitet.

19. juli 2022 af Benjamin Creative for VISA

For 28-årige Luna Gewitz har det aldrig været et spørgsmål om enten-eller. EM-spilleren, der i år var med til sin anden slutrunde i de røde og hvide farver, har altid haft andre interesser end bolden. Så da endnu en drøm begyndte at spire, skulle det ikke blive på bekostning af den anden.

Midt i sin fodboldkarriere begyndte Luna at studere til arkitekt. Men hvordan jonglerer man to så forskellige ting, der begge kræver både tid og energi? Det fortæller den fodboldglade power woman om i et interview med bold.dk. 

En ny drøm midt i drømmekarrieren

Mens EM-fodboldspilleren Luna Gewitz spillede for Fortuna Hjørring i den bedste danske liga, fik hun mod på at jagte endnu et mål i livet: Drømmen om at blive arkitekt.

I 2015 startede Luna derfor på uddannelsen Arkitektur og design på Aalborg Universitet. Vel at mærke sideløbende med en karriere på højeste niveau i dansk fodbold.

“Jeg ville gerne være fodboldspiller, men jeg ville også gerne være arkitekt, så selvfølgelig skulle jeg lykkedes med begge dele,” fortæller Luna og fortsætter:

“Jeg har altid haft andre interesser end fodbold, så det er en del af mig at kunne udleve dem. Fodbold kan være hårdt mentalt, og det er fedt med noget, der giver et afbræk fra det.”

Med hjælp fra Fortuna Hjørring, Aalborg Universitet og Nordjysk Elitesport fik Luna Gewitz stykket en hverdag sammen, hvor uddannelse og fodboldkarriere kunne gå hånd i hånd. 

© Luna Gewitz

Benhårdt arbejde

Det var bestemt ikke let at kombinere et forberedelsetungt studie og en fodboldkarriere med træning flere gange om ugen og kampe hver weekend.

“Det første halve år af studiet tænkte jeg: ‘Puha, kan jeg det her? Det er godt nok svært. Det er godt nok hårdt.’ Jeg var lidt overrasket over, hvor meget energi og tid studiet tog,” siger Luna, mens hun puster ud ved tanken om, hvordan det har været.

“Jeg sad nogle gange til langt ud på natten og arbejdede på projekter. Så det var hårdt, og det tog tid at finde ud af, hvordan jeg skulle navigere i det, og hvordan jeg kunne gøre begge dele, så jeg havde mig selv med.”

Men Luna ville opfylde sin store drøm, og derfor fik hun hjælp af en sportspsykolog, som var med til at finde den rigtige balance mellem fodbold og uddannelse.

“Jeg blev god til at prioritere, hvad der var vigtigt, og så lærte jeg at arbejde enormt effektivt, når jeg arbejdede,” forklarer Luna.

“Det handlede også om, at jeg fik lagt det fra mig, når jeg ikke længere var på studiet. Det gik ikke, at jeg tog studiet med, når jeg skulle til træning.”

Selvom Luna brændte for begge dele, krævede fodbolden i visse tilfælde, at hun måtte sætte studiet på pause.

I 2019 fik Luna muligheden for at spille på fuld tid i den franske klub En Avant Guingamp, og hun tog derfor orlov fra studiet i et år for at spille i den franske liga. 

Corona blev vendepunktet

Da pandemien ramte, og der blev udgangsforbud i Frankrig, blussede lysten til at færdiggøre uddannelsen op. Men det var ikke let at vende tilbage til studiet.

“I Fortuna Hjørring trænede vi om eftermiddagen, så jeg kunne tage i skole om formiddagen, træne om eftermiddagen og så forberede mig til næste dags undervisning om aftenen,” siger Luna.

“Jeg fik lov til at lave min masteropgave alene i stedet for i en gruppe, jeg tog de sidste fag online, og så fik jeg forlænget uddannelsen, fordi jeg ikke kunne gøre det fuldtid.” 

Luna tog flere af sine eksaminer online, fordi hun ofte var i udlandet. 

© Luna Gewitz

“Jeg har min egen måde at være fodboldspiller og arkitekt på”

Studietiden har givet Luna egenskaber, som hun kan tage med sig både på fodboldbanen og i livet, og det er hun i dag taknemmelig for, selvom det har været nogle hårde år.

“Jeg har virkelig lært meget, som jeg kan tage med mig. Både at være effektiv, omstillingsparat, struktureret og organiseret og at finde viljen. Men det at kunne arbejde med og håndtere forskellige mennesker er også noget, jeg kan bruge på fodboldbanen.”

Luna slår også fast, at livet som arkitektstuderende har været medvirkende til, at hun har haft en større glæde og mere energi, når hun har snøret støvlerne og trådt ud på græsset.

“Begge dele har været vigtige for mig, og det har jeg trivedes med. Selvom det har været hårdt, og der har været mangel på søvn, gik jeg glad og træt i seng hver aften,” siger Luna og tilføjer:

“Efter jeg fandt ud af, hvordan jeg skulle klare det, har jeg aldrig overvejet at droppe noget af det. Det skulle bare lykkes.”

Og det gjorde det også. I januar 2022 kunne Luna Gewitz kalde sig arkitekt oveni en fodboldkarriere, hvor hun har spillet i tre forskellige lande og senest repræsenteret Danmark til EM i England.


UEFA Women’s EURO 2022™ på Woman.dk er støttet af Visa, og artiklen er udarbejdet i samarbejde med bold.dk.

Hep med, og nyd det!