Kvinde arbejder ved computer
© iStock

10 gode råd til dig, der er studerende og på jagt efter den helt rigtige praktikplads

Få hjælp til praktiksøgningen, så du kan lande drømmejobbet

23. april 2017 af Maria Broe Trustrup Hansen

Det kan være en jungle at finde den rigtige praktikplads. Hvad vil du gerne arbejde med? Hvordan skal du håndtere ansøgningen? Hvilken virksomhed passer til dig? Vi har samlet 10 gode råd, som forhåbentlig kan hjælp dig på vej i din praktiksøgning.  

1. Find ud af, hvad du gerne vil

Det lyder banalt, og det er det i virkeligheden også. Du skal finde ud af, hvad du gerne vil have ud af dit praktikophold, og her kan det være en hjælp at skrive en liste. Hvad er det vigtigste for dig? Det kan eksempelvis være:

Find selv de ting, som er allervigtigst for dig, og hav listen i baghovedet, når du søger efter din praktikplads.

2. Vær seriøs

Det er vigtigt, at du betragter det som et rigtigt job. Virksomhederne vil gerne se, at du er seriøs og ikke bare spilder deres tid. Det handler om at være i god tid, overholde aftaler og bruge tid på at skrive en ordentlig ansøgning. Det kræver tid og kræfter, men det vil gavne dig i sidste ende.

3. Tro på dig selv

Hvad er du god til? Helt sikkert et hav af ting! Gør det konkret ved at skive alle tingene ned på en liste: 

  • Jeg er god til mennesker
  • Jeg er god i pressede situationer
  • Jeg er god til at have overblik 
  • Jeg er god til at sælge mine idéer 
  • Jeg er god til at få ting gjort 

Du kan bruge punkterne i både din ansøgning og på dit cv, men listen skal også være med til at give dig selvtillid. Den skal huske dig på, at du har en masse at byde på, og det er vigtigt, når du skal ud og sælge dig selv. 

4. Vær opsøgende

Din drømmepraktikplads lander ikke i skødet på dig – du bliver nødt til at gøre en indsats selv. Hvis den virksomhed, du drømmer om at komme i praktik hos, ikke har lavet et praktikopslag, kan du tage den opsøgende kasket på. Kontakt virksomheden, og spørg, om de ikke kunne være interesserede i at mødes med dig. Måske er det lige præcis sådan en som dig, de mangler, selvom de ikke ved det (endnu!). 

5. Sæt dig ind i virksomheden

Når du skriver din ansøgning, er det vigtigt, at du ikke bliver for generel. Virksomheden skal mærke, at du har brugt tid på at sætte dig ind i, hvem de er, og de skal kunne se, at ansøgningen er skrevet direkte til dem. Det samme gælder til samtalen. Vær forberedt, så det bliver tydeligt, at du har sat dig ind i fakta om virksomhedens arbejdsområder, værdier og ønsker til dig som praktikant.

6. Fortæl, hvad du kan 

En praktikplads er også et uddannelsesforløb for dig, men i stedet for at fokusere på, hvad du skal have ud af praktikopholdet, skal du lægge vægt på, hvad du kan tilbyde virksomheden. Det er naturligvis vigtigt, at virksomheden har respekt og forståelse for, at du er under uddannelse, og at de derfor ikke kan kræve det samme af dig som en færdiguddannet, men husk, at du også har en masse at tilbyde dem. Hvis du starter med at liste dine krav op til praktikstedet, kan du hurtigt virke lidt for krævende, og det er et skidt udgangspunkt. 

7. Tænk alternativt

Måske har du en fast idé om, hvor du gerne vil i praktik, og hvis det ikke lykkes, kan det næsten være lige meget. Skriv nogle ting ned, som beskriver, hvorfor du lige netop gerne vil i praktik hos den specifikke virksomhed. Det kunne eksempelvis være: 

  • Virksomheden har nogle spændende projekter
  • Virksomheden er et kendt navn i branchen 
  • Virksomheden giver deres praktikanter meget ansvar 

Listen giver dig et overblik over, hvad du søger efter. Brug listen til at finde andre praktiksteder, som også kan opfylde tingene på din liste. Det er vigtigt, at du tænker alternativt, for måske er din drømmepraktikplads hos en virksomhed, som du slet ikke havde overvejet som en mulighed. 

8. Tag chancen

Hvis chancen for en spændende praktikplads byder sig, så tag den – også selvom det betyder, at du skal flytte til en anden by eller arbejde i en branche, som du aldrig havde drømt om. Hvis det viser sig, at praktikpladsen ikke var drømmejobbet, er du helt sikkert blevet en masse oplevelser rigere, og det er også værd at tage med. 

9. Spørg andre om råd

Du kender sikkert en eller flere, der også har været i praktik i forbindelse med deres uddannelse. Hvad gjorde de? Hvad virkede godt, og hvad ville de have gjort anderledes? Tal det hele igennem, og læs også gerne deres ansøgning igennem, hvis de tilbyder det. Det kan være en rigtig god hjælp at få at vide, hvordan andre har båret sig ad. 

10. Glem andres forventninger

Måske har dine forældre eller venner nogle klare forventninger om, hvad der er det helt rigtige praktiksted for dig. Glem det – det handler om, hvad DU gerne vil! Det kan også ske, at du selv har en masse forventninger og krav til dig selv, som gør, at du presser dig selv hårdt for at få den rigtige praktikplads. Forsøg, at skrue ned for dine krav, så din praktikperiode bliver en god oplevelse. Det er ikke verdens undergang, hvis du ikke får drømmepladsen, og al erfaring, som du får med på din vej, er guld værd. 

Psst... Skal du være vores nye praktikant på Woman.dk? Læs mere her. 

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.