Mange røde chili
© iStock

10 helt almindelige hverdagsting, der får dig til at svede (og lugte) mere

Kære damer, det er desværre tid til at vinke farvel til tunsalaten...

22. april 2017 af Maria Broe Trustrup Hansen

1. Stærk mad 

Skal du på date, og vil du gerne undgå alt for meget ildelugtende sved? Så bør du holde dig fra den stærke mad på buffeten. Stærke krydderier, chili og andre ingredienser, som spicer din mad op, indeholder nemlig en del svovl, som bliver sendt rundt i din krop, når du indtager dem. Svovlen lugter ikke særlig godt, og når du sveder det ud gennem dine porer, kommer lugten (desværre) med.  

2. Hvidløg

Apropos stærk mad – hvidløg er også en synder, når det gælder knap så dejlige lugte. Vi ved vist allesammen, at vores ånde ikke er den lækreste ovenpå en omgang hvidløgsflutes, men vores sved bliver også påvirket af hvidløgslugten, fordi stoffer fra hvidløget spreder sig rundt i dit blod og din krop. Og ja, det betyder også, at du kan dufte knap så behageligt forneden, hvis du har tendens til at elske en god hvidløgsdressing lidt for meget. 

3. Alkohol

Er du hende, der danser på bordene, tyller shots og går sidst hjem fra byturen? Så kan du desværre se frem til en ubehagelig og lugtende sved på din tømmermændsdag. Det er normalt din lever, som nedbryder den alkohol, som du får indenbords, men hvis du drikker mere, end din lever kan klare, bliver det sendt rundt i kroppen og kommer ud gennem dine porer sammen med din sved – og du kommer til at lugte som et værtshus! 

4. Stress

En stresset hverdag er virkelig ubehagelig af mange årsager, og det er farligt, hvis du presser dig selv for hårdt. Din krop kan tage skade, hvis du har alt for meget om ørene, og din sved kommer rent faktisk også til at lugte anderledes. Det skyldes, at stress får din krop til at producere en særlig form for sved, som lugter kraftigtere – og samtidig sveder du typisk mere end normalt. Vidste du, at dit stjernetegn kan afsløre, hvordan du slapper bedst af, når du er stresset? Måske kan de gode råd hjælpe lidt med lugten under armene.

5. Din bh 

Indrøm det bare – det sker nok liiiidt for sjældent, at dine bh'er kommer en tur i vaskemaskinen, ikk'? Selvom det ikke er rart at skulle undvære yndlings bh'en, burde du nok ændre lidt på rutinerne. Din bh er nemlig med til at opsamle din sved, og hvis du ikke vasker den, udvikler sveden og bakterierne sig, og lugten bliver kun kraftigere og kraftigere. I virkeligheden burde du ikke gå med den samme bh to dage i træk, men i stedet skifte hver dag og generelt vaske dine bh'er noget oftere.

6. Dropper sokkerne

Hopper du også nogle gange i dine yndlings sneakers eller i dine fine ballerinaer uden et par strømper? Hvis du gør, udfordrer du skæbnen i forhold til svedende, lugtende fødder. Når du ikke har strømper på, giver du dine fødder mulighed for at svømme rundt i deres egen sved og fugt (som sokkerne ellers sørger for at holde styr på), og den lækre suppedas er med til at skabe en knap så dejlig lugt fra fusserne.  

7. Fast food 

En tur til McDonald's eller det lokale pizzaria er jo praktisk talt obligatorisk, når tømmermændene banker på. Vi ved allerede godt, at det ikke ligefrem er det sundeste valg, men vidste du, at fast food også er med til at få dig til at svede og lugte mere? Årsagen er ikke helt klar, men eksperterne mener, at det skyldes, at fast food indeholder meget sukker. Når du optager sukkeret og begynder at svede, mødes det med bakterierne på din hud, og det fremprovokerer en ret dårlig lugt. 

8. Fisk 

“Fisk er sundt, så spis din makrel!” sagde de forældre altid. Og selvom de havde ret (altså i at fisk er sundt), så har fisk også en bagside. Hvis du spiser meget fisk, kan din sved nemlig komme til at lugte af ... ja, fisk! Det er især fisk som laks og tun, der kan fremkalde fiske-sveden, men hvis du ikke kan undvære din tunsalat, er lidt duft af Esbjerg Havn måske også til at klare.

9. Rødt kød

Mmm... En dejlig rød bøf, hvor saften løber ud på tallerkenen og blander sig med en god omgang bernaise. Det bliver næsten ikke bedre, hva'? Desværre er det røde kød også med til, at du sveder mere, fordi din krop simpelthen er på overarbejde for at nedbryde det dejlige stykke kød. Din sved lugter også kraftigere, når du har spist rødt kød, så det er måske ikke den bedste ret at sætte på date-menuen.

10. Medicin

De fleste former for medicin har bivirkninger, og en bivirkning kan blandt andet være, at du kommer til at svede mere, eller at dit sved kommer til at lugte anderledes og mere kraftigt. Det er helt individuelt, så selvom andre måske ikke får en anden svedproduktion af en bestemt type medicin, kan det godt ske, at du er uheldig at få det. 

Kilder: Huffington Post, Fox News, Reader's Digest

Vil du deltage i konkurrencer og læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide