Eksamen | glad kvinde
© iStock

10 overbevisende grunde til, at du skal tage et sabbatår

Har du altid drømt om at opleve verden?

26. februar 2018 af Amalie Kjær Boel

Der findes mange fordele ved, at du skal vælge at tage et sabbatår enten mellem gymnasiet og en videregående uddannelse eller erhversuddannelse eller mellem din bachelor og kandidat. Et sabbatår kan være til yderst gavn for din personlige udvikling – som kan skyldes mange forskellige årsager. Vi giver dig her ti gode grunde til, at du bør overveje at holde et år fri for at gøre lige, hvad du lyster!

1. Lære dig selv bedre at kende

Den mest overbevisende grund må næsten være, at du får et år til at finde ud af, hvem du er, og hvad du vil. Ved at du vælger et sabbatår, viser du også, at du kan tage vare på dig selv ved at bestemme over, hvad du vil. 

Det kan selvfølgelig også være, at du er blevet skoletræt eller gerne vil ud og opleve noget nyt. Hvis det er tilfældet, kan det give dig et nyt perspektiv, og måske lærer du noget om dig selv, som du ikke vidste?

2. Gøre dit CV bedre

Det vil være oplagt at bruge dit sabbatår på at arbejde, så du kan forbedre dit CV endnu mere! Der er mange forskellige måder at gøre det på. Du kan gøre det ved at rejse, men også ved at arbejde. 

Hvis du vælger at tage ud at rejse, så vil det også forhøje dine chancer, hvis du gerne vil på universitetet. Derudover ser det også godt ud på dit CV, at du har haft noget erhvervserfaring, hvilket formentlig betyder, at du ved, hvad der venter på den anden side af skolebænken.

3. Du har mulighed for at opleve verden

Det kan du selvfølgelig også gøre ved at tage ud at rejse med dine veninder og familie i et par uger, men ved at have et sabbatår har du et helt år til at opleve flere dele af verden – og måske overvejer du at rejse alene? Om det er ren ferie eller arbejde er op til dig.

4. Lære et nyt sprog

Det kan være, at du har haft spansk i gymnasiet eller har en bachelor i spansk eller i et andet fremmed sprog. Hvorfor så ikke tage det op igen eller tage på sprogskole i udlandet for at blive flydende i det? Det vil da være for fedt at kunne skrive på dit CV, at du er flydende i dansk, engelsk, tysk OG SPANSK!

5. Opleve en ny kultur

Du har rig mulighed for at rejse ud i verden for at se og opleve en ny kultur. Du kan med god samvittighed slå dig ned i et land, hvor du kan bo og opleve andre ting end dem, som du kender hjemmefra. Det kan være, at du altid har drømt om at bo i Australien, lære at surfe og arbejde som barista i en lokal café nede på Bondi Beach i Sydney? For hvem siger, at du ikke kan blive en del af den lokale kultur?

6. Få nye venner

Det er et år med oplagte muligheder for at lære nye mennesker at kende. Og hvor fedt vil det ikke være, at din bedsteveninde bor i London, og du har en ven i New Zealand, som du skyper med en gang om måneden? Det kan i hvert fald give dig et unikt perspektiv på livet, da du vil have muligheden for at sammenligne jeres kulturelle forskelle og synspunkter. Plus hvem vil ikke gerne have en god undskyldning for at tage på ferie i New Zealand?

7. Du vil have noget at snakke om

Det er altid godt at have noget spændende at snakke om til familiesammenkomsterne i stedet for altid at snakke om, hvilken eksamen som du nu læser op til... Og når du så starter med at læse igen, så har du lige pludselig noget andet at snakke om – for hvem ved, måske finder du ud af, I er flere, som har været i USA på udveksling eller rejst Asien rundt?

8. Finde ud af dine interesser

Det er altid en fordel at finde ud af, hvad du interesserer dig for, inden at du søger ind på en uddannelse eller skal læse videre. Det vil være ærgerligt bare at søge noget for at søge noget, og når du så starter på uddannelsen, finder du ud af, at det faktisk slet ikke er dig, og du dropper ud. 

Det kan selvfølgelig stadig ske, hvis du vælger at holde et sabbatår, men du vil dog højst sandsynligt have overvejet, hvad du kunne tænke dig at læse, eller hvad der kunne være spændende at lave i fremtiden. Det kan være, at du ville være journalist, da du gik i syvende klasse, men efter din jordomrejse har du fundet ud af, at du faktisk hellere vil være sygeplejerske – så er det jo bare det, som du skal søge ind på og prøve af!

9. Skubbe dig ud over din comfort zone

Det er et år, hvor du har muligheden for at teste dig selv på en helt anden måde. Det kan være at snakke med fremmede, blive fitnessinstruktør eller lave en blog. Gør nogle ting, som normalt vil gøre dig usikker, og vend dem til ting, som du rent faktisk bliver sikker i. Det kan være, at du finder en helt ny passion eller bliver mere selvsikker – det er jo aldrig en dårlig ting.

10. Gøre dig klar til at læse videre

Det er et godt år til at finde ud af, hvad du som sagt vil læse eller udforske. For du behøver slet ikke at føle dig presset til at læse videre, så snart studentergaverne er pakket op. Det kan nemlig være rart med et pusterum fra at læse lektier hver dag eller lave eksaminer hvert halve år. Og igen, måske ved du ikke engang, at du har brugt dit sabbatår på at gøre dig klar til at læse videre, men før du har set dig om, sidder du igen på skolebænken med ny energi og motivation. 

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide