kvinde og mand spiser
Vidste du, at du i Thailand ikke må spise med gaffel?© Getty Images

10 skøre regler, du skal overholde, når du spiser i andre lande

I Italien må du ikke bede om ekstra ost

2. november 2018 af Michelle Andersen

‘Spis ordentligt!’, ‘Din gaffel er ikke en skovl’ og ‘Sid stille ved bordet’ er garanteret sætninger, du har hørt en del gange under måltiderne i din barndom. 

Og uanset hvor irriterende det var at blive rettet på, så havde de jo fat i et eller andet, de kære forældre. Det er trods alt dem, vi i dag kan takke for vores gode manerer ved bordet (hvis vi altså selv skal sige det). 

Men nogle af de manerer, som du er blevet strengt oplært i, kan du faktisk godt lade blive hjemme, når du skal ud at rejse. Vi har samlet ti af de skøreste regler, som du skal overholde, når du spiser i andre lande – hvis altså du vil gøre dig populær hos de lokale.

1. I Indien må du kun spise med højre hånd

Hvis du er så heldig at skulle til Indien, så står menuen garanteret på masser af naanbrød og lækre, stærke karryretter. Der er bare lige én ting, du skal huske, inden du kaster dig over et indisk måltid: Du må kun spise med højre hånd. Den venstre hånd anses nemlig for at være uren. 

Desuden kan du godt forberede dig på at blive siddende, til du har spist op – det er nemlig respektløst at levne. 

2. I Sydkorea må du ikke spise, før den ældste har taget første bid

I Danmark venter vi typisk med at begynde at spise, til alle i selskabet har fået serveret deres mad – men sådan fungerer det altså ikke i Sydkorea. Her er det nemlig selskabets alderspræsident, som bestemmer hvornår du må gå ombord i din mad. Så det kan altså godt være, at du skal væbne dig med ret meget tålmodighed...

3. I Kina må du ikke pege med spisepindene

Selvom spisepinde jo er beregnet til at spise med, kan det være ret fristende også at bruge dem som en forlænget pegefinger, hvis der liiige er et eller andet, du skal pege på. Men lad hellere være med det. Kineserne opfatter det nemlig som en fornærmelse, hvis du kommer til at pege på dem med dine spisepinde. 

4. I Portugal må du ikke spørge efter salt og peber

Vi kender sikkert allesammen én, som bare altid skal have lidt ekstra salt eller peber på sin mad. Måske du endda har det sådan selv? 

Hvis du rejser til Portugal, så drop lige det ekstra krydderi. Portugiserne ser det nemlig som en fornærmelse mod kokkens evner, hvis du spørger efter salt eller peber på en restaurant. Og den situation vil du ikke ud i. 

5. I Chile må du ikke spise med hænderne

... heller ikke selvom menuen står på for eksempel pomfritter eller burger(!). Chilenerne foretrækker nemlig at spise alt med kniv og gaffel. Her kan du altså drage nytte af de bestik-kundskaber, som dine forældre ihærdigt lærte dig, da du var yngre.

6. I Japan må du ikke give maden videre med spisepindene

Hvis du og din rejsemakker har bestilt to forskellige retter, som I vil dele, så må I altså være lidt kreative. I må nemlig ikke bruge jeres spisepinde til at lægge maden over på hinandens tallerkener. Det er nemlig noget, som japanerne KUN gør til begravelser. 

Desuden skal I holde jeres penge i pengepungen. Det er nemlig meget respektløst og uhøfligt at give drikkepenge i Japan. 

7. I Thailand må du ikke spise med en gaffel

Det sætter dig ganske enkelt i et dårligt lys, hvis du spiser med en gaffel, når du nyder en portion nudler, ris eller noget helt tredje i Thailand. Til gengæld må du gerne bruge en gaffel til at få maden op på en ske.

8. I Italien må du ikke bede om ekstra tilbehør til din pizza

Glem alt om ketchup og ekstra ost til din pizza – de fleste italienerne synes, at det er utrolig irriterende, hvis du spørger efter tilbehør til den traditionelle, italienske ret. Pizzaen skal spises, præcis som kokken har lavet den.

9. I Frankrig SKAL brødet ligge på bordet

... og altså ikke på din tallerken – selvom det sikkert føles mest naturligt og høfligt. I følge franskmændene skal brødet bruges som et hjælpemiddel til at få maden op på gaflen. 

Og så er det forresten også ret vigtigt, at du ikke bider af brødet men i stedet brækker små stykker af. Og så snart du ikke spiser af brødet, så er det altså tilbage på bordet med det. 

10. I Saudi-Arabien må du ikke snakke for meget

Den her regel kan være ret svær at overholde for alle os, som har tendens til at snakke meget. I Saudi-Arabien er det nemlig uhøfligt at lukke alt for mange ord ud af munden under maden. Jo mere madro, jo bedre – for det betyder nemlig, at du bedre kan nyde den mad, du får serveret. 

Kilder: The Culinary Travel Guide, Starpulse, Food Beast

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide