Tre læger i kitler og masker
© iStock

12 ting, du kender, hvis du virkelig hader at gå til lægen

Godt nok virker din arm lidt brækket, men BEHØVER du nu også gå til lægen...? Suk!

25. august 2017 af Anne-Mette Søndergaard

1. Du har googlet dine symptomer hjemmefra i håb om at undgå et besøg hos lægen. Resultatet var skræmmende – og nu er du helt sikker på, at du skal dø. Mange læger fraråder faktisk, at du googler dine symptomer, da de som regel er forkerte, og lægen kan trods alt bedre stille en diagnose, når du sidder overfor ham/hende. 

2. Bare det at ringe til lægen er skræmmende. Hvad nu, hvis du ikke forklarer dit problem godt nok, og de ikke synes, det er nødvendigt at se dig? Forklar dine symptomer meget detaljeret overfor sekretæren, så er vi sikre på, at du ikke bliver bedt om at ringe igen, hvis det bliver værre. 

3. Du kommer så sjældent til lægen, at du har 'sparet op' af dårligdomme (der giver dig endnu mere grund til at tro, at du skal dø, når du lægger dem allesammen sammen). Sekretæren forklarer dig så på en sød måde, at det skam kræver én konsultation pr. skavank – så blev den plan ødelagt... 

Lægen kan kun give dig den rette diagnose på en sygdom, hvis ikke den bliver blandet sammen med fem andre, men hvis der blot er tale om fodvorter blandet med influenza, så skulle det nok kunne gå. 

4. Lægen er forsinket, og venteværelset er fyldt med skrantende mennesker. Du tør knap nok trække vejret af skræk for, at du indånder deres baktusser. De andre patienter er højst sandsynligt lige så syge, som du er, men hvis du er bange for at blive smittet, så tag enten håndsprit eller vådservietter med i tasken – de skulle kunne tage det værste. 

5. Lægen kan aldrig finde din blodåre i første forsøg, så han/hun stikker forskellige steder i din arm flere gange, imens du prøver at holde smerten i dig – Du ved, at din arm kommer til at ligne en stofmisbrugers de næste mange uger... Her kan du vist ikke gøre andet end at håbe på det bedste, og have en langærmet trøje indtil stikkene og de blå mærker ikke kan ses mere.

6. Du er bange for at blive fejldiagnostiseret – ‘Hvis de kan tage fejl i House, så kan de også tage fejl her!‘, tænker du. Chancen for, at du har en mystisk sygdom med et indviklet latinsk navn, er meget lille, men hvis du ikke stoler på din læge, så er det altid muligt at få en anden læges mening. 

7. Lægen lægger ikke mærke til sit toneleje, når det handler om, hvorfor du er kommet – “NÅ, JEG KAN SE, AT DU HAR DU FÅET KLAMYDIA! IGEN?!” Du synker ned i stolen og beder til, at døren er lydtæt... Hvis ikke din læge forstår begrebet 'diskretion' og 'tavshedspligt', så er det vist på tide at finde en anden.

8. Lægen giver dig en lille plastikkop på størrelse med et shot-glas, som du bliver bedt om at tisse i. Det er jo umuligt at ramme – hej, urinfingre! Her bliver vådservietter i særdeleshed en sand gave til mennesket. 

Ikke alene bliver dine hænder ekstrarene (for du har jo vasket dem med vand og sæbe først), men du kan også lige rengøre plastikkoppen udenpå, inden du afleverer den. 

9. Der er en del af dig, der er bange for, at lægen vil insistere på at foretage en gynækologisk undersøgelse, uanset hvad du fejler (det kan bare være en ganske almindelig forkølelse). Lægen vælger kun at lave en gynækologisk undersøgelse, hvis der er en valid grund til det. Så medmindre det er din vagina, der er forkølet, så bliver du ikke bedt om at tage bukserne af.  

10. Lægen bruger en masse fagbegreber, du slet ikke forstår, men du sidder alligevel og nikker, for du vil jo ikke virke dum. Det er ikke en skam at bede lægen om at gentage det, eller du kan bede ham/hende om at printe en udgave ud af din sygejournal. Så kan du altid læse den derhjemme alle de gange, der skal til for, at du forstår, hvad der blev sagt.  

11. Når du forlader lægehuset igen, føler du, at du nu har fået mindst to luftvejssygdomme og en tropisk, kødædende virus mere, end da du ankom. Lægehuse kan nogle gange få dig til at føle dig mere syg, end du er, men efter et besøg, så tag hjem, og tag en lur, så har du det meget bedre igen – det var vist et klassisk lægesvar, men nogen gange virker det altså. 

12. Medicinen er ikke gratis, selvom lægekonsultationen er – “104,90 kroner for 15 gram medicin mod øjenbetændelse! Har du tastet den ind 10 gange, apotekerdame?” 

Medicin koster nu engang det, det koster, men tal med din sygeforsikring. Måske kan du få tilskud, hvis du skal have medicin i en længere periode. 

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.