små folkeskoler
© Propaganda Films

12 ting, kun vi, der har gået på små skoler, forstår

A og B-klasser? Hvad er det for noget?

22. april 2020 af Diana Bjerregaard Kristensen

Vi kan blive helt nostalgiske, når vi tænker tilbage på folkeskoletiden – hvad vi havde af hobbyer, og hvad vi lavede i frikvarteret. 

Og hvis du som mange andre også kommer fra provinsen, så er der stor sandsynlighed for, at du har gået på en lille skole – og ja, det er altså bare en speciel oplevelse.

Hvis du har været så heldig at gå på en lille skole, kan du garanteret også genkende disse 12 ting.

1. Hvis din lærer var syg eller skulle på kursus, var løsningen rundbold eller se film. Små skoler har små budgetter, og det var billigere at smække en film på end at hyre en vikar.

2. Alle kendte hinanden. Mest af alt fordi alle de andre elever var dine klassekammeraters søskende. 

3. Du havde fag sammen med årgangen under eller over jer. Fordelen ved det var, at du havde idræt sammen med klassen over... og du klagede bestemt ikke over at se på de ældre drenge spille bold. Mmm.

4. Da du blev kæreste med Peter – og slog op igen med ham, så vidste alle det fem minutter efter. Selv lærerne.

5. Klasserne skiftedes til at stå for madbod i frikvarteret. For en flad 10’er kunne du vælge mellem to versioner af toast: den almindelige eller Hawaii med oregano og ketchup.

6. Din lærer havde allerede en mening om dig, inden du trådte ind i klasselokalet. Hun havde jo undervist alle dine søskende, så pyt med at du gerne ville ses som ‘din egen person’.

7. Dine lærere havde flere fag, så du opfattede dem som alvidende altmuligmænd. ‘Hej, klasselærer, vi har lige haft kristendom med dig, og nu står den på sløjd! Bagefter matematik. Er der egentlig noget, du ikke ved?’ 

8. På grund af det ikke-eksisterende budget stod forældregruppen for alle jeres udflugter. Sørens fars busfirma stod for transporten, Louises mor gav frokost, fordi hun var bager, og Jakobs onkel arbejdede på et-eller-andet kulturhus og gav rundvisning. 

9. Gik du til fritidsaktiviteter efter skole, var det PRÆCIS de samme folk, der dukkede op som i frikvarteret. Hygge.

10. Når din klasse en sjælden gang fik en vikar, så håbede du altid på, at det var din lærers søn. Du ved, ham den søde Emil, der var 19 år og frisk ud af gymnasiet. Yum.

11. Den årlige skolefest var det absolutte højdepunkt. Du glædede dig helt ustyrligt. Det var nemlig også jeres eneste klassefest – bare i selskab med resten af skolen.

12. Hvis din skole ikke gik op til niende klasse, skulle du skifte til en større skole, og du fik dig et seriøst chok. ‘Skulle du virkelig gå i C-KLASSEN? Det betød jo, at der både var en A- og en B-klasse! Hvad er det her for djævelskab?’

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.