13 ting, alle os, der er blevet mødre, gerne vil sige til vores veninder uden børn

iStock, Privatfoto
iStock, Privatfoto

1. Vi ved godt, at vi lægger for mange billeder af barnet på Facebook, men bær over med os.

I vores øjne er det barn simpelthen den smukkeste skabning, der nogensinde har betrådt (belagt...?) Jordens overflade. Vi MÅ bare dele en skønhed af den kaliber med omverdenen! Og vi forventer ikke, at I liker hver eneste gang (men vi bliver faktisk vildt glade, når I gør).

2. Nogle gange vil vi helt vildt gerne med på en god gammeldags bytur. Andre gange orker vi det ikke.

Det er muligt (sandsynligt, faktisk), at vi takker nej til drukinvitationerne otte ud af ti gange. Og halvdelen af de gange er det i sidste øjeblik. Men vi sætter simpelthen så stor pris på, at I bliver ved med at invitere os. Please, bliv ved!

3. Hvis vi siger, vi er for trætte til at feste/gå i biffen/stå oprejst, er det ikke bare en dårlig undskyldning.

Vi har aldrig kendt træthed som denne før. Aldrig! Hvis du vil have en hands-on forståelse af følelsen, så sæt din alarm til at vække dig fire gange i nat. Hver gang skal du være vågen i en halv time, før du må lægge dig til at sove igen. Gør dette hver nat i tre måneder, og vend så tilbage til os.

4. Ros af barnet er vores drug!

Er hun ikke bare sindssygt skilled i at kravle? Og er det ikke rigtigt, at det kun er de allermest fremmelige børn, der mestrer pincetgrebet så tidligt? Og har du nogensinde før set skønhed af den kaliber på Jordens overflade? Vi kan jo sagtens selv se det, men hvis du også kan, så fortæl os det. Vi labber det i os.

5. Ja, vi har ændret os.

At få et barn er noget af det mest livsændrende, der kan overgå et menneske. Men vi er også stadig os selv – bare i en ny udgave.

6. Vi bliver helt vildt glade, når I gider vores barn.

Selvfølgelig har I ikke de samme følelser for barnet, som vi selv har, men det betyder meget for os, når I viser interesse i det, der står vores hjerte allernærest. Når I har lyst til at hænge lidt ud med både os og barnet, måske give det en kildetur eller læse en bog. Ikke hver gang, men ind i mellem.

7. Nej, vi kan ikke altid bare få passet barnet, selvom vi gerne vil ses.

Nogle gange er der ganske enkelt ikke flere babysittere, vi kan (eller kan være bekendt at) spørge, og det er heller ikke altid praktisk muligt, at barnets far kan tage over. Hvor gerne vi end ville alt det, vi kunne før, så er der altså en lille, blebærende og mælketørstig begrænsning i vores liv nu.

8. Alle de principper, vi havde om børneopdragelse, før vi selv fik børn? Væk.

Vi var enormt kloge på emnet, dengang vi kunne betragte de pylrede mødre på afstand, men vi er endnu klogere nu, hvor vi selv er blevet pylremor (og det er gået op for os, hvor ubetalelig den halve times fred, vi kan købe os til med en iPad og en chokoladekiks, i virkeligheden er).

9. Børneopdragelse er i det hele taget et meget følsomt emne.

Så tænk dig grundigt om, før du kommenterer vores måde at gøre det på. Hvis der virkelig er noget, du synes er himmelråbende forkert, så sig det. Vi vil gerne vide det. Men på en pæn måde.

10. Vi ved godt, at barnedåb og børnefødselsdage er to af de kedeligste begivenheder i verden.

Men det betyder alligevel meget for os, hvis du kommer – ekstra meget, fordi vi ved, at det er røvsygt. Når det er sagt, kan vi dog også godt forstå, hvis du takker nej til fordel for noget i stil med en 30-års fest eller en polterabend (det er det niveau, vi er oppe på. Tømmermænd eller vinterfrakkeshopping er ikke en acceptabel afbuds-årsag).

11. Stop os, hvis vi ændrer vores brugernavn til ‘Martha-Myntes-mor’ eller opretter en Facebookprofil til vores barn.

Seriøst. Bare stop os.

12. Vi vil stadig gerne høre om jeres liv.

Selvom vi taler (lidt for) meget om vores afkom, så er vi på ingen måde uinteresserede i at høre om det, der foregår i jeres liv. Tværtimod! Vi kan godt lide følelsen af at leve en lille smule børnefrit gennem jer...

13. Vi vender tilbage!

De første to-tre år med et barn er de vildeste – på godt og ondt. Men vi elsker jer stadig højt, og vi lover, at galskaben aftager. Alting bliver aldrig helt som før, men meget gør. Så vent på os, kære veninder.

Rothmar regerer

Maria Rothmar er tidligere skønhedsredaktør og redaktionschef på Woman. Rothmar, som kollegaerne kun kalder hende, bor i Albertslund med sin mand og to døtre på 5 og 8 år. Hun forsøger dagligt at regere både skønhedssager, børn, snusfornuftig bankmands-mand og alle mulige andre ting, der dukker op i hendes liv.