Sjove lege som børn | Elastik mellem benene
© iStock

14 geniale lege, vi legede som børn (og som vi ville ønske, vi ikke var for voksne til nu)

Dåseskjul, Galge-leg, snore mellem fingrene – kan du huske dem alle?

7. februar 2018 af Rie Louise Kirkebjerg

I folkeskolen havde vi ikke smartphones eller sociale medier, så når klokken ringede til frikvarter, blev tiden brugt på sjove ordlege eller spil i skolegården. Mon du også har leget alle de her 14 lege, som vi seriøst godt gad lege igen?

1. Hop over bold

Det eneste vi skulle bruge til denne leg var en bold og en mur. Vi stillede os op i lang række, og så gjaldt det skiftevis om at kaste bolden op mod muren, hoppe over den og lade personen bag dig gribe den. Vi kunne gøre spillet sværere ved lave mere udfordrende kast, hvor vi eksempelvis skulle kaste bolden gennem benene, inden den ramte muren.

2. Snoreleg

Igen en leg, som ikke krævede det helt avancerede udstyr. Faktisk skulle vi bare have en snor, og så kunne vi ellers lave seje tricks og former mellem fingrene. Simpelt – men vildt sjovt!

Snoreleg med fingrene
© Creative Commons: Wikipedia Commons

3. Lege med Barbie

Legede du (også) med Barbie? Det var altid en helt genial idé at give vores Barbie en ny, smart frisure med en zigzagsaks, hvilket gav os lov til at udleve en drøm om at blive frisør.

4. Hoppe i elastik

To af klassekammeraterne skulle stå med lidt spredte ben og holde en lang elastik mellem dem. Herefter skulle en anden hoppe over elastikken i en speciel rækkefølge. Hvis personen lavede en fejl eller landede oven på elastikken, var det en andens tur. 

Hoppe i elastik
© iStock

5. Bygge hule

Vi kunne også udleve en drøm som bygningskonstruktører, for det var vildt spændende at bygge en hule under fars skrivebord med tæpper og puder sammen med veninderne. Mon vi overhovedet ville kunne være under det skrivebord i dag...?

6. Dåseskjul

I denne leg fik vi virkelig rørt os, når vi skulle løbe for livet. Efter ‘fangeren’ havde talt til 20 med lukkede øjne, gjaldt det nemlig om IKKE at ‘blive puttet i dåsen‘ = blive fanget. De andre kunne heldigvis redde dig, hvis du blev fanget, hvis de løb hen til dåsen og råbte: “Alle ud af dåsen!”

7. Hinke

Jep, denne leg gik simpelthen ud på at hoppe på ét ben. Du var derfor en stjerne til legen, hvis du havde en god balance. Vi kunne både hinke med og uden hinkesten (og i virkeligheden var noget af det sjoveste selve det at tegne hinkeruden).

Barn hinker
© iStock

8. Smørklat

Denne vildt simple leg var overraskende sjov. Mens to skulle stå og kaste en bold til hinanden, skulle en tredje forsøge at fange bolden. Hvis du var så heldig at få fat i bolden, var du ikke længere smørklatten, for så måtte du bytte plads med den person, som mistede den. 

9. S, P eller K

Spørgsmål, procent eller konsekvens. “Hvem fra klassen synes du er sødest?” var et spørgsmål, du kunne blive stillet i S, P eller K. Du kunne også blive spurgt: “Hvor mange procent kan du lide Anders?” hvis du valgte P’et i legen. En konsekvens kunne være: “Sig hej til vores klasselærer.” Gud, hvor kunne vi bruge lang tid på denne leg.

10. Sjippe

Det var møgsjovt at sjippe i skolegården sammen med resten af klassen. Hvis vi ville udfordre os selv, kunne vi sjippe med to store sjippetov, men det var altså pænt svært!

Børn sjipper udenfor
© iStock

11. Stikbold

Vi blev delt i to hold, som skulle kæmpe mod hinanden. Det gjaldt om at ramme dem fra det andet hold med skumgummiboldene, for så blev de nemlig “dræbt” og var ude af spillet. Hvis vi kastede en bold, som blev grebet, blev vi selv dræbt.

12. Ost

I Ost kunne banen tegnes op med kridt. Der blev lavet fire kvadratiske felter, hvor vi skulle stille os i hver vores kvadrat. Kongen stod i felt fire og skulle altså serve til felt ét, som skulle give bolden videre til et af de andre felter. Bolden måtte ikke ramme samme felt to gange i træk – så skulle vi starte forfra. Stress!

Ost leg i skolegård
© iStock

13. Rundbold

Enten elskede du rundbold – eller hadede det inderligt. Det handlede lidt om, hvor god (eller dårlig) du var til at ramme bolden.

14. Galge-leg

Denne ordgætteleg kunne både leges med hele klassen på tavlen eller sammen med veninderne på et stykke papir. Én skulle vælge et ord og tegne det antal streger, som svarede til antallet af bogstaver i ordet. Herefter skulle de andre skiftevis vælge et bogstav. Hver gang de valgte et bogstav, blev der dog tegnet mere og mere af en mand i en galge. Drabelig ordleg, altså.

Galge-leg på tavle
© iStock

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.