14 tips til en billig skiferie

Vusj-vusj - så så man lige dig på vej ned over en bjergside. Det behøver ikke blive dyrt, hvis du følger Womans guide

7. februar 2015 af Rikke Hovn Poulsen

1. KØR SELV
Tag den tyske Autobahn i stedet for flyveren. Det er et af de steder, hvor I lettest sparer en masse knaster - og jo flere I er om at dele benzinudgifterne, desto billigere bliver det for dig. Turen fra Danmark til Alperne tager 10-15 timer, og hvis I tager nordpå, kan det gøres på endnu kortere tid. Hvis I skiftes til at køre (og i øvrigt laver et road- trip ud af det med dåsecolaer, lakridser og Woman-blade) er det faktisk ikke så slemt.

2. SMØR EN MADPAKKE
Restauranterne oppe på pisterne er næsten altid overpriced. Så smør en madpakke om morgenen, og find en afsides plet i solen, hvor I kan nyde jeres frokost med udsigt ud over bjergene - det er mindst lige så hyggeligt! Hvis I bor på hotel med halvpension, kan I tit få lov at smøre en madpakke til morgenmaden, hvis I spørger pænt.

3. GØR SOM GUIDERNE
Spørg dine guider, hvor de spiser og går i byen. Mange af dem er skibumser, der ikke har ret mange penge, så de er gode til at få pengene til at række langt. Men husk, at nogle af dem får procenter, når de henviser kunder til bestemte restauranter. Så lad være med at gøre, som de siger - gør, som de gør!

4. LÅN DIG FREM
Hvis du kan låne din søsters skitøj og din venindes støvler, er du nået langt. Det er nemlig hundedyrt at købe hele molevitten. Hvis du bliver så bidt af en gal skiløber, at du ved, du vil afsted igen næste år, skal du overveje at købe tøj og ski på udsalg, når sæsonen er ved at være slut. Det er meget billigere end at købe det nu.

5. BYG SELV-FERIE
Det letteste er selvfølgelig at købe en pakkerejse hos et bureau. Men du kan spare en del på selv at booke hotel og fly over nettet. Kig efter hoteller lidt uden for centrum i de større skisportsbyer, og hold øje med sider som Hotels.com og Expedia.dk. Priserne på flybilletter varierer fra dag til dag, så slå til, når du ser et godt tilbud. Husk, at du også skal fra lufthavnen til skisportsstedet - det er ikke altid helt billigt.

6. SNUP EN AFBUDSREJSE
Hvis du har is (eller sne?) i maven, så vent med at booke ferien til ugen op til afrejse. Det er ikke sikkert, I får drømmehotellet på ønskedestinationen. Men til gengæld sparer I let et par tusind i forhold til rejsebureauernes normalpris.

7. LEJ SKI HJEMMEFRA
Har du tænkt dig at leje ski og støvler på destinationen? Bestil dem på forhånd. Det sparer du op til 30 procent på.

8. FÅ PERSONALERABAT
Er du medlem af rabatordninger som Logbuy eller Personalezonen gennem dit arbejde?
Så undersøg, om du kan få procenter på din skiferie - eller på færgebilletten, hvis du sejler nordpå. Coop samarbejder også nogle gange med rejsebureauer, så tjek lige deres hjemmeside, hvis du har sådan et kort.

9. SKÆR ET PAR DAGE AF FERIEN
Ankommer du om søndagen og tager afsted igen om fredagen, undgår du de dyre overnatninger i weekenden. Så hvis du kan nøjes med fire-fem dage på ski, er det en god mulighed for at spare. Det kan kun lade sig gøre uden for højsæsonen - mange værelser udlejes for en uge ad gangen i denne periode.

10. REJS UDEN FOR SÆSONEN
Læg din ferie i lavsæsonen, hvis det overhovedet er muligt. Din ferie bliver hurtigt et par tusind kroner billigere, hvis du ikke insisterer på at rejse i skolernes vinterferie. I år er lavsæsonen i ugerne 1, 2, 3, 4, 12, 13, 14 og 15. Så slipper du samtidig for alle børnefamilierne - nice!

11. REJS MED ANDRE FATTIGRØVE
Det er vigtigt, at du snakker om budgettet med dine rejsekammerater, inden I tager afsted. Det kan hurtigt blive dyrt, hvis de regner med at gå ud at spise hver aften og drikke gin-tonics i hotelbaren i stedet for på altanen. Når I er enige om at holde udgifterne nede, bliver det meget lettere at rejse på budget.

12. SAML ALLE VENINDERNE
Det er for det meste billigere per person at bo på tre- eller firemandsværelse end på tomandsværelse. Så jo flere I kan samle til turen, desto billigere (og sjovere) bliver det. Hvis I ligefrem kan skrabe 10-12 personer sammen, kan I booke en grupperejse, og så begynder det for alvor at skæppe i kassen.

13. SMUT TIL SYDSVERIGE
Har du hverken tid eller penge til en uge på ski? Så tag på dagstur til Vallåsen i Sydsverige. Det ligger kun 110 kilometer fra København, så hvis du tager afsted tidligt, kan du nå at stå på ski i seks timer og være hjemme igen inden aftensmaden. Her er ikke ret mange pister, men det er fint til en enkelt dag. Et liftkort koster 275 danske kroner for en dag. Det er klart fedest at tage afsted en hverdag, for i weekenderne er der meget proppet. Tjek snesituationen på Vallasen.se.
Hvis du vil have lidt flere pister at vælge imellem, kan du også nå til Ulricehamn (310 kilometer fra København) eller Isaberg (320 kilometer fra København) på en dagstur.

14. KIG MOD ØST
Prisniveauet i lande som Bulgarien og Tjekkiet ligger langt under de klassiske destinationer i Norden og Alperne - både på hotel, liftkort, mad og drikke. Og her er faktisk mange små fiffige skisportssteder, hvor I kan få en rigtigt hyggelig ferie, hvis I kan nøjes med lidt færre (og mindre udfordrende) pister, end I er vant til i Alperne.

Bragt første gang i Woman nr. 203

Læs mere fra samme kategori