Kvinder ligger på en mark
En tur i høet har en helt anden betydning for jyder. © Getty Images

16 ting, kun jyder forstår

Sorry københavnere (som er det, vi jyder kalder alle, der bor på Sjælland). Næste gang er det jeres tur til at få en liste

5. juli 2023 af Sara Møller Christensen og Amalia Kristiansen

1. Alle folk fra Sjælland er københavnere. Hvis vi skal til Slagelse, så er det også nærmest København jo. 

2. Vi synes selv, vi snakker rigsdansk. Det er folk fra Sjælland, der taler københavnsk.

3. Når vi køber ny bil, går vi altid efter én med anhængertræk. Our daddy didn't raise no fool!

4. Slik, sodavand og kæmpe Nutellaglas hentes ved grænsen. Grænseslik, kalder vi det. Af samme grund har vi lidt svært ved at forstå konceptet med pant på dåser.

5. En birkes med creme i hedder en københavnerbirkes. Jo, den gør så! Og en københavnerbirkes i København koster jo en halv bondegård. 

6. Når vi skal købe gaver, der kan byttes i hele landet, går vi i Salling. De har også altid sådan nogle gode tilbud på de der borde ved indgangen!

7. Vi synes, at alt er overpriced i København. Et hus på 100 kvadratmeter til 12 millioner? I Jylland kan du jo få hele Amalienborg til den pris. 

8. Da vi var små, var et besøg på Jensens Bøfhus noget helt magisk. Nu er der kommet flere til, men vi elsker det stadig. Softice, balloner og favoritsauce – det er ren Michelin. Især hvis det er ad libitum.

9. København er en fin destination til en studietur i gymnasiet. De fleste af os har alligevel højst været i Tivoli på det tidspunkt.

10. Når vi hører københavnere tale om Irma, tror vi, det er et pigenavn. Hvilket gør det meget upassende, når de siger, at de lige har været i Irma... Men det kan de så ikke længere, for Irma er lukket. Rest in peace. 

11. TV-2 er Danmarks bedste band! Kampen om at være bedste soloartist er tæt mellem Thomas Helmig, Johnny Madsen og Lars Lilholt.

12. Vi fatter ikke, hvad et S-tog er. Hos os går der busser... indtil klokken 17. Hvorfor er der også flere forskellige slags tog? 

13. Kørekort er en selvfølge. Og vi kigger med mistro på alle, der ikke har et. Bare at tænke på at cykle distancerne i Jylland giver os koldsved. 

14. Kogte kartofler er det sundeste mad, der findes. De bliver først usunde, hvis du hælder smeltet smør over, så det gør vi kun hver anden dag.

15. Hvis vi siger “det var stille og roligt,” betyder det, at vi har haft en hyggelig aften. Hvis det var den mest psykopat-sjove, Hangover-lignende aften nogensinde, siger vi, det var sjovt. The end.

16. Det giver ingen mening, at det hedder København K og ikke København C. De er mærkelige, de kjøwenhavnere...