Thy
© iStock

20 ting, kun os, der kommer fra Thy (og er stolte af det), forstår

Nej, det er ikke en by, og nej, det er heller ikke en lejr ude i en skov

18. januar 2017 af Sara Møller Christensen

1. Vi vokser fem centimeter, hver gang medierne skriver om, hvor hipt Thy er. Tak, Simon Kvamm!

2. Hipt eller ej – vi har nu altid vidst, det var et fedt sted. Det har bare ikke altid været ligeså let at overbevise andre, som det er nu.

3. Når vi fortæller, vi kommer fra Thy, tror folk for det meste, det er en by. “Hvor stor er det nu lige, Thy er?” Du mener stort med t, makker – og det er stort! 

4. Andre tror, at vi er opvokset i Thylejren, for det er det eneste, de forbinder med Thy. Sandheden (for de fleste af os) er, at vi knap nok har været der, men vi har da set lejren gennem træerne, når vi kørte forbi.

5. Hvis du synes, vi har et underligt forhold til pølser (altså dem til grillen), så har du ret. Vi spiser kun én slags, og de er fra Tican!

6. Vi drikker også kun én slags øl. Eller... det er løgn, men der er kun én øl, vi bærer i hjertet, og det er Thy Pilsneren. Og alle andre øl fra Thisted Bryghus, selvfølgelig.

7. Apropros bryghuset, så er nærmest alt, der vedrører det, magisk. Hvadenten det så er bryghusets årlige generalforsamling eller bryghusbesøget i gymnasiet, som begge er forbeholdt de særligt udvalgte.

8. Lidt mindre magisk er byens diskotek Dampmøllen, men vi har alle været der en milliard gange. Og ja, det skyldes til dels, at det i mange år har været byens eneste rigtige diskotek (det ord bruger vi stadig i Thy), men i det mindste er Dampmøllen vores eget koncept og ikke en Buddy Holly eller Crazy Daisy. At det så ligner til forveksling...

9. En tur på Møllen SKAL sluttes med et slice med dressing. Selvom Mac'en nu har døgnåbent, må de altså vente til dagen efter.

10. Og ‘taxaturen’ hjem bliver selvfølgelig kørt af mor eller far. Der er så langt, at en rigtig taxa koster en halv månedsløn – desuden føles det tit, som om at der kun er cirka fem taxaer på arbejde i hele Thy.

11. Generelt har vi meget lidt til overs for folk fra andre dele af landet, der klager over mangler i taxakørslen eller offentlig transport – for slet ikke at tale om lange afstande. Prøv at tage toget fra København til Thisted, og vend så tilbage til os.

12. Håndbol' og fodbol' er områdets nationalsportsgrene. Og hvis man misser en kamp i weekenden, kan man selvfølgelig læse om den i avisen dagen efter – og ja, også hvis det bare er en seriekamp.

13. Vi er pavestolte af at have et håndboldhold i landets bedste række. Og af, at hjemmebanen bliver kaldt Bette Balkan. At vi så må dele holdet med Mors, lever vi med.

14. Udover diverse håndbold- og fodboldkampe er Thy Rock årets højdepunkt. Du kender godt Roskilde Festival, ikk'? Det er lidt ligesom det – bare med federe dialekt.

15. I mange år kunne vi kun grine, når fremmede på besøg i Thy foreslog, at vi lige tog en brunch eller hentede noget sushi. Held og lykke me'ed!

16. Til gengæld kan du få et mean stjerneskud. Et af dem, hvor fiskene rent faktisk har svømmet i andet end friture.

17. Vi har også optur over vores nationalpark, selvom vi i starten havde lidt svært ved at forstå konceptet. ‘Hvor er det, de siger, den der park ligger, og hvad er det, der er i den? Nååå... Jamen det er jo bare Thy!’ Ja, vi er ret forvænte, når det kommer til flot natur! 

18. Vi fniser ad hipsterne, der pludselig elsker alt, der kommer fra Thy. Nyd du bare din Klitmøllervand, min fuldskæggede, brillebærende ven – men oppe ved os hedder det altså bare vand.

19. Apropros vand, så er vi omgivet af det, og vi elsker både vores Vesterhaw og Limfjorden. Sidstnævnte er der skrevet flere gode sange om, som vi til vores chok har opdaget, at I ikke kan synge med på i resten af landet, når vi lige vil spice julefrokosten op med en gang: ‘Tænk, hvis Limfjordens vande gyldent øl var.’

20. Køb en pakke Kærgården til os, og du vil se os rynke bryn. Hvis du ikke selv kan regne ud hvorfor, så spørg en rigtig thybo!