Par kigger på hus
Vi giver jer et par gode råd, hvis I vil købe en lejlighed sammen.© iStock

5 ting, du skal tænke igennem, før du køber en lejlighed med kæresten

Selvom I måske allerede bor sammen, er det noget helt andet at eje noget sammen

9. august 2017 af Katrine Ellen Allentoft Haslund

Det er ham, der laver den bedste lasagne, når du er i dårligt humør og skal opmuntres, og hvis grin, du elsker at høre, når I ser en sjov film. Du elsker, at det er ham, der er ved din side om morgenen, og at han er den sidste, du ser, inden du falder i søvn. Af disse grunde (og mange, mange flere) elsker du at bo sammen med din kæreste, og derfor overvejer I at få noget mere permanent sammen. Hvis I aldrig har boet sammen før, så tag lige et kig her, før I flytter sammen.

Det vigtigste, når du og din kæreste skal til at være boligejere, er at sørge for at forventningsafstemme. Hvis I går og drømmer om to forskellige ting, kan det være svært at finde den rigtige lejlighed – og når I skal ud og bruge penge på jeres egen lejlighed, skal det jo helst være den rigtige. 

Derfor har vi samlet nogle vigtige ting, I skal huske at tale om, inden I slår boligpjalterne permanent sammen. 

1. Hvor skal den ligge? 

En drømmelejlighed er ikke en drømmelejlighed, hvis den ligger alt for langt fra jeres arbejde, studie og venner. Beliggenhed er derfor en vigtig faktor – og ikke kun i forhold til, hvor tæt lejligheden ligger på den nærmeste H&M.

Find derfor ud af, hvad der er vigtigt for jer, når det kommer til lejlighedens beliggenhed. Skal den ligge i centrum, fordi det er der, alle jeres venner er? Eller vil I hellere udenfor byen, da det måske er tættere på familien, og hvor der er mindre støj? Måske kan I ikke undgå, at en af jer skal pendle, men I skal overveje, hvor lang tid I gider bruge i bus, tog eller på jernhesten hver eneste dag. 

2. Hvad hvis det ikke går mellem jer?

Tanken om at gå fra hinanden er sikkert utænkelig, så samtalen om dette meget hypotetiske scenarie virker måske overflødig. Men nogle gange falder tingene fra hinanden, og så er det rart at opdage, at du har lavet en plan B.

Snak derfor med hinanden og aftal allerede nu, hvad I gør med lejligheden, hvis I skulle gå fra hinanden (og skriv aftalen ned på papir, så I senere hen er helt sikre på, hvad I aftalte).

3. Hvordan skal den se ud? 

En ting er at bo i en lejlighed, som I valgte, fordi det var den, der var ledig. Når I leder efter en ejerlejlighed, har I lige pludselig større mulighed for at bestemme, hvad I skal bo i, og så er det vigtigt, at I er enige om, hvad I leder efter. 

Forestiller du dig for eksempel en gammel herskabslejlighed med stuk og en fin altan, mens din kæreste drømmer om en rustik lagerbygning konverteret til lejlighed? Tal med hinanden om, hvad I drømmer om og find et godt kompromis. Hvis alt går godt, så skal I jo bo i lejligheden i meget lang tid.

4. Hvor stor skal den være?

Det er nok ikke helt uvant for dig og din kæreste at tale om fremtiden – I skal trods alt til at købe lejlighed sammen. Men hvor meget har I talt om jeres fremtid sammen? Hvor langt ude i fremtiden drømmer I for eksempel om at få børn (hvis I vil have børn)? Et år? Fem år? 

En ejerlejlighed er meget mere permanent end noget, I lejer, og derfor er det en god idé at forholde jer til både den nære og fjerne fremtid. Måske kan I allerede nu tage stilling til, om lejligheden skal have plads til en lille tumling?  

5. Hvad skal den koste?

Hvad synes I hver især er rimeligt at bruge på en lejlighed? Du drømmer måske om en lejlighed lige i centrum og er villig til at betale prisen, mens din kæreste gerne tager den længere cykeltur til fordel for mere plads i budgettet til andre ting. Det er ikke kun et spørgsmål, om I har råd til det, men også om I begge er villige til at bruge pengene på bolig frem for eksempelvis oplevelser.  

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.