Bridget Jones's Baby
Forbered dig på at se lige så overrasket ud som Bridget Jones gør her. © Universal Pictures, StudioCanal, Miramax, Working Title Films, Perfect World Pictures

7 overraskende ting, du sikkert ikke vidste om jul

Rudolfs næse er rød på grund af en infektion

6. december 2018 af Michelle Andersen

Det er vist ikke nogen hemmelighed, at vi er virkelig vilde med alt, hvad der har med jul at gøre. Vi ser frem til den hyggelige højtid hele året, og nogle af os begynder endda at tælle ned helt fra starten af oktober, mens andre tager forskud på de spiselige julekalendere – og så pynter vi selvfølgelig hytten med nisser og gran så tidligt som muligt

Men til trods for vores kæmpe begejstring for den søde højtid så er der faktisk en del overraskende ting, som vi ikke vidste om jul – tro det eller ej. Måske du også spærrer øjnene lidt ekstra op, når du læser med herunder. 

1. Jingle Bells er slet ikke en julesang

Tabte du også lige kæben? Det kan vi godt forstå. Selvom sangen afspilles konstant i radioen hele december måned, og mange af os forbinder den med jul, så er den faktisk slet ikke skrevet til jul. 

Sangen, som blev skrevet i 1857(!), er oprindeligt skrevet til Thanksgiving, og nå ja, så hed den faktisk heller ikke Jingle Bells, men One Horse Open Sleigh. Den havde vi altså ikke set komme...

2. I Canada har julemanden sit eget postnummer

Er vi de eneste, som er lidt misundelige over, at det her postnummer ikke fandtes, da vi var børn? Tænk lige på alle de breve, vi har sendt forgæves afsted mod Nordpolen. Øv. 

Men i Canada har børnene, og alle andre som vil skrive til julemanden selvfølgelig, altså en reel adresse at sende brevene afsted mod. Er du blevet nysgerrig på, hvad postnummeret mon er? Det er selvfølgelig HOH OHO.

3. Rudolfs næse er rød på grund af en infektion 

I følge forfatteren af bogen The Physics of Christmas: From the Aerodynamics of Reindeer to the Thermodynamics of Turkey render Rudolf rundt med en rød tud, fordi han lider af en infektion i åndedrætssystemet, som gør at næsen bliver rød. Åh, sikke en stakkel... Og der fik vi så lige ødelagt den søde historie.

4. Traditionen med julesokken er opstået ved et uheld 

Måske du selv har haft glæden af at have en julesok, hvor julemanden puttede enten kul eller godter i – og måske du endda stadig er så heldig at have en? Det kan du takke en fattig mand for. 

Ifølge myten er traditionen med julesokken nemlig opstået, fordi julemanden kastede guld ned igennem skorstenen hos en fattig mand, som ikke havde råd til at købe gaver til hans tre døtre. Og guldet landede selvfølgelig i den sok, som hang til tørre foran kaminen. Tak for det! 

5. Kærestepar slår oftest op to uger før jul

Okay, det her er måske ikke ligefrem en decideret ting om jul. Men ikke desto mindre er det altså ret overraskende. En undersøgelse viser nemlig, at kærestepar oftest ender forholdet to uger før jul. Om det er for at spare penge på julegaver, siger undersøgelsen ikke noget om...

6. På Island har de 13 julemænd

... og en gammel julekone som kidnapper børn. Hvor skørt det end lyder, så er det altså sandt. Islandske børn får besøg af en af de 13 julemænd hver dag i 13 dage før jul. 

Hvis børnene har været artige, får de godter, og hvis de har været slemme, får de en rådden kartoffel. De børn, som har været rigtig slemme, bliver kidnappet af den gamle dame, som er halvt trold og halvt udyr. Ret uhyggeligt. Ikke? 

7. Coca-Cola har bestemt, hvordan julemanden ser ud 

Den rare julemand, som vi kender i dag, har langt, hvidt skæg og et rødt kostume – og det kan vi altså takke en af vores yndlings sodavandsleverandører for. Den oprindelige julemand var nemlig (ifølge Coca-Cola), slet ikke særlig rar at se på. Faktisk så han ret uhyggelig ud, og så bar han et brunt kostume. 

Men Coca-Cola forvandlede den uhyggelige mand til den rare version, vi kender i dag, så de kunne bruge ham i deres reklamer. Og det er vi faktisk ret glade for. 

Masser af skøre juletraditioner

Julen er altså propfyldt med sjove historier, myter og traditioner. Hvis du har fået appetit på endnu mere julegøgl, så har vi samlet de skøreste juletraditioner fra hele verden lige her

Kilder: PastBook, Good Housekeeping, Huffington Post

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.