7 ting, du skal vide om os, der ikke er gode til at tale om vores følelser

Sara

Jeg er en af dem, der ikke altid er frygteligt god til at sætte ord på, hvad jeg føler. Eller til at spørge ind til andres følelser, for den sags skyld. Det kan let komme til at virke koldt og kynisk, men det er bestemt ikke min mening, og jeg er sikker på, at det også gælder andre, der har det ligesom mig. Derfor har jeg lavet en liste med ting, du skal vide, som måske kan hjælpe med at gøre ‘sådan nogle som os’ lettere at regne ud.

1. Bare fordi jeg ikke er god til at tale om følelser, betyder det ikke, at jeg ikke har dem!

Du skulle bare lige vide, hvad der kører rundt inden i mig af tanker og følelser! Når jeg ikke altid deler dem, er der primært én grund: Jeg bryder mig simpelthen ikke om det. Nogle gange skyldes det, at jeg helst vil klare ‘problemet’, eller hvad det nu er, jeg tumler med, selv og egentlig ikke er interesseret i andres råd og holdninger. Men for det meste skyldes det, at jeg føler mig meget sårbar, når jeg deler noget intimt – det føles som at miste kontrol. Og netop kontrollen kan jeg af en eller anden grund bedst lide at holde fast i. 

2. Jeg VIL faktisk gerne tale om mine følelser, men det kræver bare lidt tilløb.

Det kan være megahårdt at gå med alting selv, og mange ting bliver kun værre af at køre i rundkreds inde i mit hoved. Og det er en problemstilling, som jeg er helt bevidst om, så jeg vil gerne åbne op, og det er noget, jeg øver mig i at blive bedre til. Men du skal lade mig tage det i mit eget tempo, for hvis du presser mig eller lægger ord i munden på mig, klapper jeg bare i.

3. Jeg vil altid gerne lytte, selvom jeg ikke er så god til at spørge selv.

Når man – som jeg – ikke selv åbner så meget op, tror nogle folk, at de skal spejle det, og derfor holder de også deres følelser for sig selv. Men det behøver du altså ikke! Jeg vil altid gerne have et indblik i dine tanker og følelser, og når jeg ikke spørger, skyldes det nok, at det ikke falder mig naturligt selv at bringe det emne på banen. Men hey, hvis du åbner op, kan det være, det bliver nemmere for mig at gøre det samme!

4. Du må ikke blive ked af det, hvis jeg prøver at lette stemningen med en joke.

Grundlæggende kan jeg bedst lide, hvis folk er glade – hele tiden. Jeg ved godt, det ikke er muligt at opnå, men det ligger som en naturlig drift i mig, at hvis stemningen er tung eller trist, så prøver jeg at lette den med en sjov kommentar. Det er KUN noget, jeg gør i kærlighed. Du skal først være bekymret, når jeg ikke siger noget plat. Undskyld.

5. Alkohol hjælper – i moderate mængder.

Ligesom de fleste andre har jeg lidt nemmere ved at få munden på gled, når den i forvejen står åben for at hælde fadøl ind. Men hvis jeg til gengæld er FOR fuld, er det kun de elendige, frustrerede og lede følelser, der kommer til udtryk. Derfor er følelsessnak kun på programmet, indtil der kommer shots på bordet.

6. Hvis du har brug for meget bekræftelse, er det ikke mig, du skal være sammen med.

Og det gælder både, hvis du er en potentiel kæreste eller min veninde. Jeg er simpelthen ikke god til at få kærlige ord og komplimenter over mine læber, men hvis jeg en sjælden gang siger dem, kan du til gengæld også være sikker på, at jeg mener dem.

7. I stedet for at prøve at lave mig om vil jeg hellere have, du prøver at forstå mig.

Jeg reagerer langt bedre på sætningen: “Hvorfor tror du, du har så svært ved at tale om følelser?”, end jeg gør på: “Det er altså også noget, du skal blive bedre til, Sara!” Og jeg kan forestille mig, at det gælder for alle, der har det ligesom mig. Det råd er måske også godt at huske, hvis du har en kæreste, som er umulig at vriste et ord ud af, når det kommer til følelser. Vis interesse og nysgerrighed i stedet for fordømmelse – så kan det være, vi bliver lidt mere åbenmundede med tiden.

Tak, fordi du lyttede.

Sara siger

Sara er 32 år og tidligere chefredaktør på Woman. Hun er i et livslangt forhold med Cola Zero, men er ellers single. Her deler hun sine tanker om alt fra tøjstørrelser til tv-serier og Tinder – og du kan også læse hendes seneste ledere fra magasinet.