9 tips, der gør dig til en bedre netshopper

Du kan både spare penge og undgå uheldige episoder

2. september 2015 af Tine Sandorf

1. Tjek troværdigheden
Hvis du skal handle på en side, som du ikke er vant til at købe fra, og som ikke er en kendt side, gør du dig selv en stor tjeneste ved at tjekke disse tre ting:

– at webshoppen har oplyst sit navn, adresse, cvr-nummer og kontaktoplysninger

– at du kan betale med betalingskort

– at webshoppen har skrevet om sine fortrydelses- og reklamationsretsregler

 

2. Hold dig væk fra mærkelige beløb
Undgå i udgangspunktet sider, hvor beløbene er mærkelige kommatal, for eksempel når noget koster 63,17 kroner. Det kan være et tegn på, at der måske er noget, som ikke er, som det skal være.

 

3. Betal altid med kort
Når du betaler med dit betalingskort, det kan være Visa, Dankort eller Mastercard, står du langt bedre, hvis noget ved handlen går galt, end hvis du laver en bankoverførelse. Du kan nemlig få dine penge ført tilbage, hvis du har betalt med kort og aldrig modtager varerne, hvis webshoppen hæver penge, som I ikke har aftalt, eller hvis beløbet, der bliver trukket, er højere end det, du regnede med. Hvis webshoppen ikke selv fører pengene tilbage, når du beder dem om det, har banken pligt til at hjælpe dig.

4. Find den billigste pris
En ting er, at du ofte kan bruge nettet til at finde varerne billigere, end de er i butikkerne. Men der er altså også forskel på, hvor meget varerne koster fra webshop til webshop. Tag dig tid til at søge efter den billigste pris, og brug eventuelt en prissammenligningsside, som for eksempel Pricerunner.dk, der lister prisen i forskellige onlinebutikker op for dig, når du søger på et produkt.

 

5. Husk merpris for varer udenfor EU
Så snart du handler i butikker, der ligger udenfor EU, kommer der told og moms på dine varer, og det kan blive virkelig dyrt for dig, hvis du glemmer det. Der findes heldigvis hjemmesider, hvor du nemt kan hente hjælp. På siden Shopusa.com kan de ordne told og moms for dig plus reducere dine leveringsomkostninger, når du køber ting fra USA, og her kan du også beregne, hvor meget told og moms der kommer på dine varer fra USA. På Skats hjemmeside kan du læse mere om reglerne.

6. Led efter rabatkoder
Store tøj-webshops, som for eksempel Asos, laver jævnligt rabatkoder, og dem kan du være heldig at finde på nettet, hvis du søger på ‘promo codes’ efterfulgt af for eksempel Asos. Det er ikke altid, de virker, men gør de, er de da det lille ekstra stykke arbejde værd.

7. Lyt til, hvad andre mener
Det er altid en god stategi at google webshoppens navn, hvis det er en butik, du ikke kender i forvejen. På den måde kan du se, om der kommer noget skidt frem, som tidligere kunder har skrevet om på nettet, og du kan også tjekke Trustpilot, hvor andre brugere har givet shoppen stjerner, inden du lægger dine penge der.

8. Find dine yndlingsshops

Det kan godt være svært at finde frem til de gode og unikke steder at handle på nettet. Tjek forskelllige forums, hvor der ofte er skrevet debatindlæg om gode shops, hvis du for eksempel er på udkig efter elektronik. Der er findes også siden Shopfant.com, som hjælper dig med at finde onlinebutikker over hele Europa, som handler med netop de varer, du er interesseret i.

 

9. Behersk dig
En af de helt store fælder ved netshopping er dig selv, for når du først er i gang med at shoppe fra sofaen, kan du hurtigt komme til at købe meget mere, end du havde regnet med – det er jo bare et par ekstra klik, og så modtager du en kæmpestor pakke med alverdens fejlkøb og ting, du ikke skal bruge. Så tænk over at gå efter de ting, du kom efter. Når du er bevidst om, at du bliver fristet, er det lettere at undgå at falde i.