Fordomme | Hænger peger
© iStock

97 % af Womans læsere har haft fordomme om andre – har du de samme?

“Jeg er desværre rigtigt god til at dømme andre på baggrund af deres udseende”

25. januar 2018 af Redaktionen

Det sker for os alle: Vi dømmer vores medmennesker på et grundlag, der i virkeligheden ikke er tilstrækkeligt. Det er disse læsere ikke bange for at indrømme.

97 % har prøvet at have fordomme om andre 

“Tidligere var jeg af den faste overbevisning, at folk, der ikke havde taget en lang uddannelse, slet ikke havde noget at byde på. At de var dumme, rent ud sagt. Nu er jeg blevet ældre – mentalt, i hvert fald – og jeg ved, at der er mange andre kvaliteter i et menneske end den uddannelse, vedkommende har eller ikke har taget.”

– Martha


“Jeg er desværre rigtigt god til at dømme andre på baggrund af deres udseende. Hvis de ikke ser så heldige ud eller slet ikke går op i, hvordan de tager sig ud, så tænker jeg straks, at de er lidt mærkelige. Det skammer jeg mig faktisk over.”

– Julia 


“Når jeg ser en overvægtig person, tænker jeg straks, at det er et svagt menneske. Og det til trods for, at jeg selv har haft anoreksi og ved, hvad en spiseforstyrrelse gør ved dig.”

– Maiken


“I mange år havde jeg et negativt syn på muslimer. Det er utroligt, hvor meget indflydelse medierne kan have på, hvordan du opfatter bestemte personer eller grupper. Derfor blev jeg også overrasket, da jeg fik en muslimsk veninde. Hun viste sig nemlig at være en fantastisk person, som jeg sætter stor pris på.”

– Marlene 

Har du oplevet, at dine fordomme blev modbevist?

  • Ja, det er sket hver gang... 4 %
  • Ja, nogle af dem ... 87 %
  • Nej, det har altid vist sig, at jeg havde ret ... 6 % 
  • Nej, for jeg har ingen fordomme... 3%


“Vi kæmper alle sammen med noget. Det, tror jeg, er vigtigt at huske på, når du er ved at dømme andre.”

– Karen 


“Jeg gik på studie med en kvinde, som jeg syntes var både dum og snobbet. Det viste sig sjovt nok, at hun havde nøjagtigt samme opfattelse af mig! I dag er vi bedste veninder.”

– Victoria


“Det er ofte sket, at jeg har indset, at folk var helt anderledes end mit første­håndsindtryk af dem. Det gælder også min nuværende kæreste.”

– Rania 


“Min bror sprang ud. Det ændrede mit syn på homoseksuelle for altid.” 

– Minna

86 % har oplevet, at andre havde fordomme om dem

Jeg er rødhåret og ordblind, og begge dele medfører mange fordomme. Mit røde hår gør, at folk tror, jeg er en enormt hidsig person, og desværre betyder min ordblindhed, at jeg indimellem bliver opfattet som dum.”

– Ninna


“Jeg har en psykisk lidelse, og jeg er ret ofte blevet spurgt, hvorfor jeg ikke bare kan tage mig lidt sammen?”

– Anja


“Mine fingre er deforme, og det får af en eller anden årsag nogle mennesker til at tale til mig, som om jeg var mentalt tilbagestående. Når de så hører, at jeg er gift, kommer spørgsmålet, om han mon også er handicappet? Altså, jeg har flere uddannelser, har skrevet en bog og synes ikke selv, at jeg er uintelligent.”

– Mette


Jeg er spejder – dét er der mange fordomme om!”

– Monika 

Hvorfor tror du, at andre har fordomme om dig?

“Folk har ofte en idé om, hvordan jeg er som person, før de har talt med mig, fordi jeg ser så pæn og ‘uskyldig’ ud. De tror, at mit ud­seende afspejler sig i min personlighed. Hvor ville det være rart at få mulighed for at vise, hvem jeg er, inden jeg bliver dømt.”

– Louise


“Det skyldes uden tvivl uvidenhed. Men jeg prøver at oplyse dem, der har fordomme, med viden. Ofte lytter folk, og det er nemt at se, hvem der bare ikke fatter pointen. De typer er en lost cause, for uanset hvad vil de bare have ret. Dem gider jeg ikke at bruge tid på.”

– Rikke 

Kender du nogen, der er udsat for andres fordomme?

  • Ja, det sker for flere i min omgangskreds... 34 % 
  • Ja, jeg kender da en eller to, der har prøvet det ... 57 % 
  • Nej, jeg kender ingen, der bliver mødt med fordomme ... 9 %


“Min frisindede veninde bruger ikke bh og barberer sig ikke under armene. Det har mange svært ved at forholde sig til – og det behøver de jo heller ikke...”

– Jane 


“En af mine bedste venner er homoseksuel. Han bliver mødt med utallige fordomme, blandt andet fra folk, der kan nde på at sige, at han slet ikke er så ‘piget’, som de troede.”

– Sofie


“Min veninde, der går med tørklæde, tør ikke gå på gaden, når der har været terrorangreb i den vestlige verden. Det er utroligt, hvad folk kan finde på at sige til hende.”

– Natascha 

Hvad kan gøre os mindre fordomsfulde?

“Større respekt og forståelse for dem, der ikke er som os selv. Og et kritisk syn på de medier, der forsøger at skræmme os og farve vores opfattelse af andre.”

– Anna


“Det er svært at sige, for jeg tror faktisk også, at fordomme er en slags overlevelsesinstinkt. Det lærer os at undgå dem, der potentielt kunne være farlige.”

– Kristine


“Jeg tror ikke nødvendigvis, det er et problem at være fordomsfuld, hvis du samtidig sørger for at være åben over for den mulighed, at dine fordomme sagtens kan være forkerte.”

– Signe 


Artiklen er tidligere bragt i magasinet Woman og skrevet af Maria Rothmar.

Vil du deltage i konkurrencer og læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide