Abort eller ej? Sådan træffer du det rette valg

Vi har bedt en ekspert komme med råd til dig, der er i tvivl – eller kender en, der er det

28. oktober 2016 af Redaktionen

Skal – skal ikke? Det kan være dit livs sværeste beslutning, hvis graviditetstesten er positiv, og du ikke har en klar idé om, hvad du vil gøre. Så hvad stiller du op, hvis du en dag står i situationen? 

Vi har spurgt ekspert Ulla Krogager, som er rådgivningschef i Mødrehjælpens hus i Aarhus. Ulla er projektansvarlig for tilbuddet til kvinder og par, der er i tvivl om, hvorvidt de skal fortsætte graviditeten eller vælge en abort.

Hvorfor har mange kvinder svært ved at træffe beslutningen om abort? 

“Nogle kvinder har sagt til sig selv, at de aldrig vil have en abort, eller deres familie er modstandere af det – men den uventede graviditet kommer på et svært tidspunkt, og de føler sig ikke klar. Andre vil gerne have barnet, men kan ikke overskue det økonomisk eller i forhold til uddannelse. Det kan også være, at faren ikke vil have barnet, og kvinden derfor frygter, at forholdet går i stykker. Mange er også bange for at fortryde en abort. Og andre er bange for, om de kan blive gode mødre.” 

Hvordan hjælper I dem? 

“Vi lytter uden en agenda. Vi er ikke for eller imod abort – vi ønsker kun at hjælpe kvinden med at træffe den beslutning, der er rigtig for hende. Vi stiller spørgsmål for at afdække, hvor tvivlen ligger. Det vigtigste er, at vi får talt alle bekymringer og muligheder igennem, så kvinden bliver rustet til at tage valget.” 

Påvirker aborten faren på samme måde?

“Oftest ikke. Men vi oplever, at der kommer flere par, som gerne vil tale situationen igennem, og det ser jeg som noget positivt. Mange mænd har en lidt mere praktisk tilgang til en uventet graviditet. Hvad skal han gøre med hensyn til arbejde, bolig og økonomi? Han er mest optaget af, om han kan få bygget reden, mens kvinden ser babyer alle vegne og tænker på, om hun kan blive en god mor. Og måske opstår spørgsmålet om, hvorvidt mænd også skal have ret til abort. Derfor kan det være svært at snakke sammen som par i den situation.”

Hvilke konsekvenser kan en abort have?

“De fleste oplever ikke nogen større reaktion, men omkring 10 procent af de kvinder, der får en provokeret abort, får en krisereaktion bagefter. Hun oplever en grundlæggende følelse af at være ulykkelig og føler sorg og selvbebrejdelse, fordi det er et valg, hun selv har truffet. Hvis du har det sådan, er det vigtigt at søge hjælp, for eksempel hos Mødrehjælpen eller din læge. Du må endelig ikke gå med det selv.” 

Hvad gør jeg, hvis jeg er gravid og i tvivl?

“Det er vigtigt, at du snakker om din tvivl fra begyndelsen. Du må ikke holde det hemmeligt eller forsøge at fortrænge det. Tal med nogen, du stoler på – og også gerne nogle udenforstående. De kan se nøgternt på situationen, så du kan få luftet alle dine tanker uden at tage hensyn til, hvordan dem omkring dig føler. Din mor vil måske gerne have børnebørn, mens dine veninder ikke kan se, hvordan du skal klare det økonomisk. Husk dig selv, og skru ekstra ned for pleaser-genet, når du snakker med andre – det er dig, som har brug for at få lettet hjertet. ”

Hvad gør jeg, hvis min veninde er gravid og i tvivl?

“Du skal lytte og spørge ind til hendes tvivl. Men du skal ikke rådgive eller komme med din mening. Kan du ikke lade være med det, så foreslå, at hun i stedet opsøger sin læge eller et sted som Mødrehjælpen. Mange kvinder, der er i tvivl, ønsker mere end noget andet at få at vide, hvad de skal gøre. Men hvis de bare gør det, andre siger, i stedet for at mærke efter selv, er risikoen for, at de tager en forkert beslutning, meget større.”

Abortrådgivning

Søg hjælp: Du har ret til en støttesamtale med din læge, hvis du er i tvivl om abort. Du kan også ringe anonymt til Mødrehjælpen eller få en samtale hos en psykolog eller socialrådgiver på et af organisationens kontorer rundt om i landet. Se Mødrehjælpen.dk.

Vær opmærksom: Mange af de organisationer og hjemmesider, der beskæftiger sig med abortrådgivning, har en kristen baggrund. De rådgiver kvinder til at beholde barnet – ikke abort. Så se dig for, hvis du googler efter hjælp. 


Artiklen har tidligere været bragt i magasinet og er skrevet af Cordelia Weber. 

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.