Bliv frivillig juleaften
Julen handler om næstekærlighed – og den kan du dele ud af juleaften. © Getty Images

Vil du gerne hjælpe andre denne jul? Her er 4 alternative måder, du kan holde juleaften

Der er flere steder, der søger efter frivillige

7. november 2019 af Simone Overgaard Aaberg

Julen er hjerternes fest, og for rigtig mange forbindes højtiden med glæde, varme og kærlighed. Det er dog ikke alle, der har mulighed for at holde den jul, de drømmer om – heldigvis findes der rigtig mange organisationer, der gør deres allerbedste for, at alle får en dejlig juleaften. 

De organisationer kan ofte ikke gøre det uden de frivillige, der gladeligt tropper op for at give en hånd med – og dem er der også mange af. Så mange, at nogle organisationer endda må melde fuldt hus.  

Hvis du går med tanken om at holde juleaften på en (måske for dig) lidt utraditionel måde, så er der flere ting, du kan melde dig til for at hjælpe andre juleaften.

1. Invitér fremmede hjem juleaften

Det siges jo, at ‘jo flere, jo bedre’ – og det udtryk kan bestemt også gøre sig gældende juleaften. Uanset om du holder jul med hele familien, eller I kun er et par stykker, der holder jul sammen, så kan du vælge at åbne dørene for personer, du ikke kender.

Røde Kors står blandt andet bag initiativet Julevenner, hvor du kan melde dig som julevært og invitere gæster hjem juleaften. Det kan eksempelvis være familier, hvor pengene er små, studerende der er på udveksling eller andre, der måske ikke har nogen at holde juleaften med.

Frivillig juleaften
Du kan gøre en stor forskel for andre som frivillig juleaften. © Getty Images

2. Hjælp udsatte familier juleaften 

Udover at kunne hjælpe udsatte familier ved blandt andet at åbne dit hjem op for dem juleaften, så kan du også tage ud og være frivillig hos steder, der favner socialt udsatte familier. Her kan du være med til at hygge om dem, der kommer, og hjælpe til, der hvor der er brug for det.

I København kan du blandt andet blive frivillig hos initiativet Eventyrjul (som fra næste år også vil være at finde i Odense, Aalborg og Aarhus). 

3. Bliv frivillig på et plejehjem juleaften

Der er flere plejehjem, der ville blive glade for en ekstra hånd i form af hygge om beboerne og hjælp til at skabe de bedst mulige rammer juleaften. 

Du kan eventuelt prøve at google dig frem til et nærliggende plejehjem – selv hvis de ikke har en specifik søgen efter frivillige, kan det være, at de ville blive glade for at modtage en forespørgsel på mail eller telefon. 

Der findes ikke en decideret oversigt over plejehjem, der søger frivillige, men du kan se forskellige slags opslag her, hvor der søges efter frivillige juleaften. 

4. Frivillig på sygehuset juleaften

Det er desværre ikke alle, der er raske nok til at holde jul, der hvor de gerne vil. Derfor forsøger sygehuse landet over hvert år at skabe nogle hyggelige rammer for deres patienter – og nogle sygehuse søger af og til frivillige, der har lyst til at hygge om patienterne juleaften.

Sidste år havde Sygehus Sønderjylland blandt andet glæde af ‘Spisevenner’, der juleaftensdag var med til at sørge for, at ingen føler sig alene. Røde Kors står også bag initiativet Patientstøtte og samarbejder med flere sygehuse, hvor de generelt vil have glæde af frivillige – og det vil formentlig også gøre sig gældende juleaften.

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.