Helse Mathilde: Sådan blev jeg blogger
© Instagram, @helsematildedk

Bloggeren Helse Matilde: “Sådan gik jeg fra pædagogstuderende til fuldtidsblogger”

Der er også et par tips at hente, hvis du selv drømmer om at starte en blog

7. marts 2018 af Rie Louise Kirkebjerg

Hun deler lige så meget med sine læsere, som hun ville gøre med sine veninder. Fremmede mennesker føler, at de kender hende og går hen og krammer hende på gaden. Alt dette, fordi hun gennem hele sit liv har elsket at skrive – og i dag lever af at blogge.

Helse Matilde (... eller ærlige Matilde)

Matilde Trobeck har bloggen Helse Matilde, hvor hun deler alt fra personlige og ærlige indlæg om kærestesorg til, hvordan du lærer at elske dine deller. Vi har talt med den 30-årige Matilde om, hvordan det egentlig er at være blogger, og hvordan hun blev det. Hvis du selv går og spekulerer på, om du burde dele nogle af dine tanker i en personlig blog, er der helt sikkert tips at hente fra den garvede blogger (som i øvrigt er en helt almindelig kvinde, som hun selv påpeger!).

Det første blogindlæg

Matilde begyndte at blogge for otte-ni år siden. Hun har altid elsket at skrive, og da hun var barn, drømte hun om at blive forfatter. Hun fik tanken om at begynde at blogge, mens hun læste til pædagog.

Alle de andre bloggere på det tidspunkt – hvilket ikke var mange – var modebloggere. Det gav Matilde lyst til at gøre noget andet. Da magasinet iForm ledte efter faste bloggere til deres site, satte Matilde sig ned og skrev et indlæg. Det faldt tilsyneladende i rigtig god jord hos redaktionen, for hun blev fast blogger for iForm, hvor hun skrev om træning, opskrifter og sundhed. Matildes bloggerkarriere startede mens hun var i gang med at læse til pædagog, og i den spæde bloggerstart brugte hun omkring fire timer om ugen på at skrive.

Ville skrive mere ærligt og personligt

Efter et år som træningsblogger på iForm ville Matilde udfordre sig selv ved at skrive personlige og ærlige indlæg. Derfor kastede hun sig ud i at lave sin egen blog med hjemmesideskabelonen Wordpress. “Jeg bliver drillet med, at jeg ikke er så it-kyndig,” fortæller hun grinende. Først troede Matilde, at hun kunne stable sådan en simpel Wordpress-blog på benene i løbet af en dag, men hun måtte hurtigt erkende, at det var sværere end som så. Der gik en måned, før hun kunne trykke ‘publicer’ på sit første indlæg.

Selvom det tekniske drillede hende i starten, fik hun sin nye blog godt op at køre. Kun et år senere fik hun tilbudt at flytte sin blog til bloggernetværket Bloggers Delight, hvor hun har været lige siden.

Pædagog eller blogger?

Hvis du følger Matilde, ved du, at hendes sundhedsblog ikke er sted, hvor du kan lære at tabe tre kilo på en uge. Tværtimod. Matilde har meget på hjerte, og med hashtaggene #fuckidealet og #jegerheltalmindelig viser hun, hvor meget hun brænder for at være ærlig og en, du kan relatere til. “Jeg får styr på mine tanker ved at skrive og ved, at de kommer ud gennem fingrene.” Netop dette trækker så meget i Matilde, at hun lige nu har valgt bloggen frem for pædagoglivet.

Mens Matilde færdiggjorde sin pædagoguddannelse, trak bloggeruniverset mere og mere i hende. “Jeg er slet ikke færdig med at være pædagog,” fortæller Matilde. Det er især indskolingen med børn i alderen seks til ti år, som Matilde gerne vil arbejde med på et senere tidspunkt. Hun ser altså sit bloggerliv som en pause, men hun er helt sikker på, at hun skal være pædagog igen. “Hvem ved, måske er blogs bare et dødt koncept om tre år?” siger hun.

Det dér med at leve af at blogge

For halvandet år siden valgte Matilde at prøve at leve af at blogge, og det har hun gjort lige siden. “Du bliver ikke rig af at være blogger,” fortæller hun. Det er meget sæsonbestemt, hvor meget hun tjener, og de måneder, hun tjener meget, må hun lægge penge til side til måneder, hvor hun måske ikke tjener så meget.

Matilde tjener penge på de bannerreklamer, der bliver vist på hendes blog. Det kan eksempelvis være en reklame, der kommer mellem hendes blogindlæg. Jo mere attraktiv hendes blog er, jo mere tjener hun på bannere. 

En anden måde at tjene penge som blogger er, når hun eksempelvis laver et indlæg med et link til en sweater. Herfra tjener hun noget, hver gang vi som læsere trykket på linket, og hver gang trøjen bliver købt via hendes links. Hun gør sig dog ikke så meget i dette, da hun synes, det er meget mere interessant og givende at skrive artikler om noget, hun har på hjerte. Hun vælger også kun at skrive indlæg med links til produkter, hun selv kan godt kan lide og står inde for. “Min mor har sagt, at hun siger til, hvis hun kan mærke, at jeg ikke er mig selv. Og hun har ikke sagt noget endnu,” fortæller Matilde.

Ud over sin blog holder Matilde også foredrag og er ved at skrive sin anden bog. 

Tips til dig, der gerne vil begynde at blogge

Matilde får daglige beskeder fra følgere, som enten vil mødes til træningssession med hende eller som vil fortælle hende, at hun med sine indlæg faktisk har hjulpet dem med deres kærestesorg eller et andet følsomt emne. Som hun selv siger, så deler hun også (næsten) lige så meget med sine læsere, som hun gør med sine veninder, hvilket får os til at føle, at vi kender hende rigtigt godt – uden vi egentlig har mødt hende.

Der følger altså en lang række fordele ved at blogge, selvom der selvfølgelig også er ulemper. For eksempel at skulle skjule sin nye flirt for alle, fordi hun i starten vil beskytte ham så meget som muligt, og at fremmede kan finde på at tage billeder af hende i metroen. Men på trods af dette vil Matilde ikke være foruden sin elskede og populære blog Helse Matilde.

Hvis du selv vil starte en blog, får du her Matildes allerbedste råd:

  • Du skal gøre det for din egen skyld
  • Du skal lægge arbejde i det
  • Du skal være ærlig i din blog
  • Du skal skabe din egen stil – bliv inspireret af andre blogs, men kopier ikke

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.