Kvinde kigger ud af vinduet
Overvejer du, om du bør gå til psykolog? © iStock

Bør jeg gå til psykolog? Her er 6 spørgsmål, du kan stille dig selv

Hvis du har det skidt og føler, at du har brug for hjælp, bør du læse med her

16. april 2017 af Maria Broe Trustrup Hansen

Er du ikke så glad, som du plejer at være? Føler du, at verden ramler om ørene på dig, og har du svært ved at hive dig selv op igen? 

Måske kan det hjælpe dig at tale med en psykolog. Psykologen kan give dig redskaber til, hvordan du håndterer de svære øjeblikke, og jeres snakke kan hjælpe dig med at komme til bunds i, hvorfor du har det skidt. 

Hvis du er i tvivl, om psykologsamtaler er det rigtige for dig, kan du stille dig selv disse seks spørgsmål, som forhåbentlig kan være med til at afklare din tvivl.

1. Er det svært at tale med dine nærmeste om, hvordan du har det? 

Nogle gange kan det være svært at tale om, hvordan du har det helt inderst inde – også selvom du snakker med din familie eller dine allerbedste veninder. Hvis du har svært ved at sætte ord på dine følelser, kan det være en god idé at tale med en udefrakommende. 

En psykolog kan stille de rette spørgsmål, som gør, at du åbner op for de følelser, som du er blevet god til at gemme væk. Jeres samtaler kan på den måde hjælpe dig, så du på sigt også bliver bedre til at tale med dine nærmeste, og det vil både du og de få glæde af. 

2. Går du op i de ting, som du normalt plejer at kunne lide?

Går du op i de ting, som du plejer? Finder du glæde i det, som du normalt kan lide? Kan du overskue dine daglige gøremål? Hvis du har mest lyst til at svare nej til de tre spørgsmål, kan det være et tegn på, at du ikke har det godt. 

Det behøver langt fra at betyde, at du er på vej ud i en depression, men det vil højest sandsynligt kunne hjælpe dig at tale med en psykolog. Han eller hun kan forhåbentlig være med til at bringe glæden tilbage i din hverdag, fordi I sammen finder frem til, hvorfor du ikke har det optimalt i øjeblikket. 

3. Ved du ikke, hvordan du skal håndtere det, når hele din verden ramler?

Du kender måske følelsen af, at alting går i sort. Hele verden ramler, og du har ingen anelse om, hvordan du skal komme op til overfladen igen. En psykolog kan give dig nogle redskaber, som du kan bruge i disse situationer. 

Det kan være ting, du skal gøre, tænke eller sige til dig selv, som kan hjælpe dig ud af den uoverskuelige situation. Redskaberne kan både gavne dig nu og her, men også på sigt, når du i fremtiden står i en svær og ubehagelig situation. 

4. Har du oplevet en sorg?

Sorg kan være mange ting – du kan have mistet en, du holder af, din ekskæreste er måske gået fra dig, eller du ser ikke længere den veninde, som betød alverden for dig førhen. 

De fleste af os går på et tidspunkt i livet igennem en sorgproces, og her kan det være rigtig godt for dig at tale med en professionel. Psykologen kan ikke tage din sorg fra dig, men kan hjælpe dig med, hvordan du skal håndtere det, når de svære følelser melder sig på banen.  

5. Er du i nogle perioder utrolig glad, mens du i andre perioder føler dig dybt ulykkelig?

Vi kan desværre ikke gøre noget ved, at livet går op og ned – det er ligesom bare en del af pakken. Men hvis din lykkefølelse svinger meget, kan et forløb hos en psykolog hjælpe dig med at blive mere stabil. 

Sammen kan I finde frem til det, der gør, at dine følelser tager nogle ordentlige rutsjebaneture, og når I har fundet årsagen, kan du bedre arbejde med dig selv og forhåbentlig føle dig mere tilpas. Disse snakke med en psykolog kan du få glæde af hele livet, fordi det er de helt grundlæggende følelser indeni dig, som du kommer til bunds i. 

6. Kan du ikke se, hvordan du skal få det bedre?

Hvis du ikke ved, hvordan du skal komme ud på den anden side og komme dine negative tanker og følelser til livs, kan det være en god idé at tale med en psykolog. Hvis de svære følelser hænger ved i længere tid, kan det nemlig få konsekvenser for dit liv og dit selvværd på sigt, og det skal du gerne undgå. 

Det kan være et godt pejlemærke at se på, om du glæder dig til ting i fremtiden, selvom du har en dårlig dag. Hvis du ikke glæder dig til nogle af dine fremtidige planer, kan det være en indikator for, at du har brug for professionel hjælp. 

Har du brug for hjælp?

Tænker du, at du kunne have godt af at tale med en psykolog? Opsøg din læge, som kan hjælpe dig med samtaler eller en henvisning til en psykolog. Tjek også, om din forsikring giver økonomisk tilskud til psykologsamtaler, eller om dit arbejde eller studie har en ordning, hvor du kan få hjælp.