Camilla Dahl
© Privatfoto

Camilla har stomi: “Jeg er forberedt på, at folk vil glo”

Mød Camilla, som er fast besluttet på, at den lille pose ikke skal ødelægge hendes liv

20. januar 2017 af Maria Broe Trustrup Hansen

Da Camilla Dahl var 18 år gammel brød hendes verden sammen. Hun sad på sygehuset sammen med sin mor, og lægen over for dem sagde, at der ikke var nogen vej tilbage. Næste onsdag skulle Camilla have en stomi.

“Jeg havde været syg i halvandet års tid, og jeg vidste godt, at jeg måske skulle have stomi på et tidspunkt, men det var først, da lægen sagde, hvilken dag operationen skulle ske, at det gik op for mig.”

I dag er Camilla 32 år, og hun lider stadig af colitis ulcerosa (blødende tyktarmsbetændelse), som er den sygdom, der for 14 år siden blev så alvorlig, at stomi var den eneste udvej.

Camilla gik i gymnasiet på det tidspunkt, og det er formentlig ikke nogen gymnasiepiges drøm at skulle have stomi, men sådan var situationen for Camilla. Hendes strategi var at være åben og fortælle alle, at hun havde fået stomi. Hun forklarede gerne, hvordan den fungerede, og hvis folk ville se den, gik hun en tur med dem ud på toilettet og viste posen frem.

“Alle tog det overraskende pænt, og de var nysgerrige på den gode måde. Jeg tror egentlig, at de syntes, at jeg var ret sej, fordi jeg var så åben omkring det.”

“Det lugter af lort!”

Selvom gymnasievennerne tog pænt imod Camillas besked, er der særligt to episoder, som står skarpt – og virkelig ubehageligt – i Camillas erindring.

Den ene var på en studietur, hvor der skulle fordeles værelser blandt klassekammeraterne. En gruppe piger, som ellers havde taget det pænt, da Camilla fortalte, at hun havde fået en stomi, ville ikke sove på værelse med hende. Det kom som et chok, og det er en af de værste gange, hvor Camilla virkelig følte sig anderledes.

Den anden episode var på skolen, hvor Camillas stomi faldt af, og folk begyndte at råbe, at der lugtede af lort. Det var som at få en iskold lussing – netop fordi Camilla havde gjort alt for at undgå sådan nogle situationer ved at være helt åben omkring sin sygdom.

“Det er jo et skjult handicap, så man kan selv bestemme, hvornår man vil fortælle folk om det,” påpeger Camilla.

Ligesom arme og ben

Camilla havde sin første stomi i halvandet år, inden hun fik den fjernet. Hendes krop opførte sig pænt, og i de næste seks-syv år fungerede hun normalt.

For fire år siden begyndte det desværre at gå ned at bakke, og Camilla blev alvorligt syg. Det havde altid ligget i baghovedet, at hun risikerede at få stomi igen, og nu var det virkelighed. Camilla blev opereret, og i dag lever hun igen med den lille pose på maven.

“Men jeg tænker ikke rigtig over det mere. Den er blevet en naturlig del af min krop – ligesom mine arme og ben.”

I løbet af årene, hvor Camilla ikke havde stomi, havde hun mødt en dejlig mand, og de var blevet kærester. Hun havde fortalt ham om sin sygdom, og da den brød ud igen, talte de endnu mere om det – især da emnet stomi blev bragt på banen.

“Jeg sagde til ham, at jeg godt kunne forstå, hvis han ikke kunne acceptere det, men vi havde været sammen i lang tid, og han havde været med i hele processen, så han vidste også, at en operation var nødvendig, for at jeg kunne få det bedre.”

Camilla Dahl
© Privatfoto

“Jeg er forberedt på, at folk vil glo”

Camilla er stadig sammen med sin kæreste, og Camillas stomi er ikke noget, der bremser deres forhold. For to måneder siden blev Camilla og hendes kæreste forældre til lille Otto. På trods af stomien var Camillas graviditet og fødsel ekstremt nem, og alle de skrækhistorier, som Camilla forinden havde googlet sig frem til, blev heldigvis gjort til skamme.

Camilla lever generelt et helt almindeligt liv, og når der er udfordringer, omfavner hun dem i stedet for at gemme dem væk. Eksempelvis når hun tager på stranden og ikke nødvendigvis tager en badedragt på, men gerne viser sig frem i bikini.

“Jeg er forberedt på, at folk vil glo, men jeg er faktisk ret sikker på, at de fleste tænker, at jeg er sej, og ikke at det er ulækkert. Jeg tror og håber, at folk synes, at det er rimelig sejt af mig, at det ikke bremser mit liv.” 

Vil du deltage i konkurrencer og læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.