Når det kommer til madlavnings-tv, så er der intet, vi er så afhængige af som Den store bagedyst. Hver onsdag klokken 20 sidder vi klistret til skærmen og sukker efter alle de kager, som vi dessertglade typer ville betale dyrt for at sætte tænderne i.
De vildeste nytårskager
Derfor kan vi ikke andet end at juble over, at der i dag udkommer en bog med opskrifter fra programmet, så vi kan lave vores helt egne mesterværker.
Den hedder Den store bagedyst fra jul og nytår og vil inspirere dig til at komme i den vildeste julestemning (ligesom disse julekalendre fra vores barndom) og ikke mindst forberede dig til et festligt nytår.
Vi gætter på, at bogen vil være et stort hit på mange ønskesedler i år, men indtil den lander under dit træ, har vi fået lov at give dig et smugkig på tre af de lækre kager fra bogen: Mettes Nytårsforsæt-kage, Mickis Nytårskage med citron og passionsfrugt og Lunas Violet cheesecake.
Så hvis du elsker at bage og vil være årets mest populære gæst til nytårsfesten, så gå allerede nu i gang med at prøve kræfter med kagerne. Men husk lige at sende os en invitation, ikk'?
1. Lunas Violet cheesecake

150 g mel
0,5 tsk. salt
1 tsk. bagepulver
200 g sukker
1,5 tsk. vaniljesukker
100 g smør
1 æg
2 tsk. vaniljesukker
200 g flormelis
0,5 tsk. salt
60 g flydende smør
800 g flødeost
3 spsk. cremefraiche
150 g flormelis
korn af 1 vaniljestang
saft af 1 citron
revet skal af 1 økologisk citron
ekstra saft af 0,5 citron
1 dl vand
1 dl vand
Pynt
150 g brombær
150 g blåbær
hvide og blå stedmorblomster sukkervanilje (fås i specialbutikker) eller rørsukker

Vaniljecreme og bund
Pisk alle ingredienser til cremen sammen med elpisker til en fast smørcreme. Saml nu én stor ”oreo” med kiksebund, creme og kiksebund, og knus den derefter i mindre stykker. Kiksestykkerne med vaniljecremen danner cheesecakens bund. Fyld dem i en springform. Hæld flydende smør over kiksestykkerne, og bag bunden i ca. 15 minutter ved 200 grader.
Ostecreme med citron
Udblød husblasbladene i rigeligt koldt vand. Bland forsigtigt flødeost og cremefraiche sammen, så eventuelle klumper glattes ud til en cremet masse. Sigt flormelis og vaniljekorn i, og vend det forsigtigt i osteblandingen. Vend også citronsaften forsigtigt i blandingen. Del ostecremen i tre skåle. Vend revet citronskal i en af skålene. Varm derefter den ekstra citronsaft op til stuetemperatur. Vrid husblassen, og smelt den i den lune citronsaft. Vent med at vende husblas-citronsaften i ostecremen med citronskal, til lige inden den skal på kagen. Derved undgår du, at cremen sætter sig, inden den skal bruges.
Ostecreme med brombær- og blåbærsirup
Udblød husblassen i koldt vand. Bring brombær, sukker, vaniljekorn og vand i kog, til bærrene er udblødte i siruppen. Vrid husblassen, og smelt den i blandingen. Sigt blandingen gennem en si. Vend brombærsiruppen med ostecremen i en af de to resterende skåle med ostecreme. Følg samme fremgangsmåde med blåbærsiruppen. Vent dog med at blande husblassen med blåbærsirup- pen og vende det i den sidste skål med ostecreme, til lige inden cremen skal på kagen. Så undgår du, at blåbærcremen sætter sig, inden den skal bruges.
Hvide chokoladeringe
Temperer Valrhona-chokoladen over vandbad. Smør den smeltede chokolade på et stykke kageplast, og ‘riv’ efterfølgende med en takket spartel, så det danner parallelle linjer i chokoladen. Rul chokoladearket, og hold det fast i en lille kagering eller med et stykke tape eller en klemme. Lad chokoladen køle af, og skil forsigtigt ringene fra hinanden.
Samling af kagen
Flyt oreobunden til det fad, du har valgt til kagen, og læg en ringform om bunden, evt bare den springform, bunden er bagt i. Fór formen med kageplast. Hæld som det første lag brombærcremen over kiksebunden. Sæt kagen på køl, til cremen har sat sig. Hæld kagens andet lag, ostecreme med citronskal, oven på brombærcremen. Sæt kagen på køl, til ostecremen har sat sig. Sidste lag er blåbærcremen, som du hælder ud over den hvide ostecreme. Lad kagen køle af for sidste gang, til den har sat sig helt perfekt. Fjern form og kageplast, og pynt kagen med brombær, blåbær, hvide chokoladeringe, stedmorblomster samt sukkervanilje.
2. Mickis Nytårskage med citron og passionsfrugt

120 g sukker
100 g marcipan
2 æg
skal af 1 økologisk citron + 2 spsk. saft
60 g mel
20 g mandelmel
0,5 tsk. bagepulver
75 g mandler
saft af 1 citron (til at stænke ud over kagen efter bagning)
3 store æg
130 g sukker
60 g mel
60 g kartoffelmel
1 tsk. bagepulver
skal af 1 økologisk citron
Passionsfrugtmousse
korn af 0,5 vaniljestang
lidt flormelis
4,5 blade husblas
skal og saft af 1 økologisk appelsin
skal og saft af 1 økologisk citron
9 passionsfrugter
2 spsk. sukker
0,5 bæger æggehvide
3 dl piskefløde
korn af 0,5 vaniljestang
1 spsk. flormelis
0,5 dl sødmælk
3 dl fløde
0,5 bæger æggehvide
500 g flormelis
gul farvepasta
Citronstjerner med isomalt
korn af 1 vaniljestang
90 g flormelis
300 g mel
1 knsp. salt
150 g smør
1 æg
fintrevet skal af 1 økologisk citron
150 g isomalt
spiseligt guldglimmer
Pynt
200 g hvid chokolade guldglimmer guldstøv

Hvid chokolademousse
Udblød husblasbladene i rigeligt koldt vand. Smelt den hvide chokolade over vandbad. Skrab kornene af vaniljestangen, og bland dem med flormelis. Varm mælken op med vaniljesukkeret, og bland det med den smeltede chokolade. Vrid husblassen, og smelt den i den lune chokoladeblanding. Køl blandingen let af. Pisk fløden let stiv. Pisk æggehviderne stive. Vend chokoladeblandingen med fløden, til det er ensartet, og vend til sidst æggehviderne i.
Citronstjerner med isomalt
Skrab vaniljestangen for korn, og mas kornene med lidt af flormelissen. Bland mel, flormelis, vanilje og salt. Smuldr smørret i dejen. Tilsæt revet citronskal, og bland det godt. Slå ægget ud, pisk det, og saml dejen med æggemassen. Stil dejen på køl, før du ruller den ud og udstikker stjerner med hul igennem. Bag småkagerne i ca. 8 minutter ved 200 grader. Smelt isomalten, og hæld den i hullet i stjernerne. Drys med guldglimmer.
Stil kagen på køl, før du smører den op og pynter den. Sprøjt smørcremen ud på kagens sider i små dutter med få cm’s mellemrum mellem hver. Hold hver farvenuance på hver sin linje på kagens sider. Når al cremen i de tre farver er sat på kagens sider hele vejen rundt, bruger du en spartel eller et glatteværktøj til at jævne ud med og smøre kagen helt flot og glat op. Skrab den hvide chokolade i store spåner. Kom spånerne på kagen, og drys med glimmer og guldstøv. Monter citronstjernerne med en pind med en smule isomalt, og stik dem i kagen langs kanten. Lav et stjerneskud til midten af kagen med en hale af isomalt.
3. Mettes Nytårsforsæt-kage

Hindbærmousse
4 blade husblas
300 g frosne hindbær
1 dl sukker
4 dl fløde
Hindbær – flydende midte
500 g frosne hindbær
100 g sukker korn af 1 vaniljestang
0,5 dl vand
Lakridsmousse
6 blade husblas
5 dl fløde
50 g flormelis
2,5 spsk. lakridssirup (stærk)
200 g sukker
Chokoladeganache
100 g mørk chokolade
100 ml piskefløde
160 g sukker
korn af 1 vaniljestang
120 g hvedemel
1 tsk. bagepulver
Nytårsforsæt-kager
175 g koldt smør
300 g hvedemel
75 g flormelis
1 æg hvid chokolade, tempereret

Hindbærmousse
Varm hindbærrene op med sukker, og rør den udblødte husblas i. Pisk fløden næsten stiv, og vend densammen med hindbærmassen.
Hindbær – flydende midte
Kog hindbær, sukker, vaniljekorn og vand i 10 minutter. Blend massen, og lad den køle af, indtil den skalbruges.
Marengs
Pisk hviderne stive, og tilsæt sukker, til en marengs opstår. Kom den i en sprøjtepose, så du kan pyntekagen og kanten af kagen med marengs.
Lagkagebund
Pisk æggene luftige med sukker og vaniljekorn. Si hvedemel og bagepulver i, og vend det forsigtigtsammen. Kom dejen i en bradepande beklædt med bagepapir, og bag den i 17 minutter ved 200 grader. Når bunden er kold, skærer du skorpen af både på over- og undersiden. Smør bunden med chokoladeganache, og skær lange strimler, der er 1 cm tykke, og rul dem sammen som en meget tyndroulade. Brug rouladerne som bund imellem lakridsmoussen og hindbærmoussen.
Samling af kagen
Placer først lakridsmoussen i din form med plads til huller til den flydende hindbær. Så den rullede chokoladelag-kagebund. Så hindbærmoussen. Og til sidst kiksebunden. Når mousserne har sat sig, vender du kagen om, så du kan hælde den flydende hindbær i hullerne. Sprøjt marengs oven på kagen. Smelt isomalt som pynt langs siderne med bladguld. Placer nytårsforsæt-kagerne på pinde midt i kagen.