Dåner du over kagerne fra Den store bagedyst? Nu kan du lære at lave dem selv

Gå det nye år i møde som mesterbager!

4. november 2016 af Diana Bjerregaard Kristensen

Når det kommer til madlavnings-tv, så er der intet, vi er så afhængige af som Den store bagedyst. Hver onsdag klokken 20 sidder vi klistret til skærmen og sukker efter alle de kager, som vi dessertglade typer ville betale dyrt for at sætte tænderne i.

De vildeste nytårskager

Derfor kan vi ikke andet end at juble over, at der i dag udkommer en bog med opskrifter fra programmet, så vi kan lave vores helt egne mesterværker. 

Den hedder Den store bagedyst fra jul og nytår og vil inspirere dig til at komme i den vildeste julestemning (ligesom disse julekalendre fra vores barndom) og ikke mindst forberede dig til et festligt nytår

Vi gætter på, at bogen vil være et stort hit på mange ønskesedler i år, men indtil den lander under dit træ, har vi fået lov at give dig et smugkig på tre af de lækre kager fra bogen: Mettes Nytårsforsæt-kage, Mickis Nytårskage med citron og passionsfrugt og Lunas Violet cheesecake

hvis du elsker at bage og vil være årets mest populære gæst til nytårsfesten, så gå allerede nu i gang med at prøve kræfter med kagerne. Men husk lige at sende os en invitation, ikk'?

1. Lunas Violet cheesecake

nytårskager, den store bagedyst
© Foto fra bogen, copyright: DR
Hjemmelavet Oreo
50-70 g kakao (alt efter hvor mørke kiksene skal være)


150 g mel

0,5 tsk. salt
1 tsk. bagepulver

200 g sukker

1,5 tsk. vaniljesukker
100 g smør

1 æg

Vaniljecreme
100 g smør


2 tsk. vaniljesukker
200 g flormelis

0,5 tsk. salt

60 g flydende smør 

Ostecreme med citron
3 blade husblas


800 g flødeost

3 spsk. cremefraiche

150 g flormelis

korn af 1 vaniljestang

saft af 1 citron

revet skal af 1 økologisk citron
ekstra saft af 0,5 citron 

Ostecreme med brombærsirup
3 blade husblas
300 g brombær
70 g sukker
korn af 0,5 vaniljestang

1 dl vand

Ostecreme med blåbærsirup
3 blade husblas
300 g blåbær
70 g sukker
korn af 0,5 vaniljestang

1 dl vand

Hvide chokoladeringe
100 g Valrhona Ivoire


Pynt
150 g brombær
150 g blåbær
hvide og blå stedmorblomster sukkervanilje (fås i specialbutikker) eller rørsukker

nytårskager, den store bagedyst
© Foto fra bogen, copyright: DR
Hjemmelavet oreo
Bland de tørre ingredienser i en skål, og ælt smørret ind i dejen. Tilsæt ægget, og rør, så dejen får en glat overflade. Det er vigtigt, at du ikke ælter dejen for længe, og at du hurtigt sætter den på køl, til den har sat sig lidt. Rul dejen ud til to kiksebunde, skær dem til, og placer dem i hver sin springform. Bag dem ved 200 grader i ca. 15 minutter. Lad bundene køle af.


Vaniljecreme og bund
Pisk alle ingredienser til cremen sammen med elpisker til en fast smørcreme. Saml nu én stor ”oreo” med kiksebund, creme og kiksebund, og knus den derefter i mindre stykker. Kiksestykkerne med vaniljecremen danner cheesecakens bund. Fyld dem i en springform. Hæld flydende smør over kiksestykkerne, og bag bunden i ca. 15 minutter ved 200 grader.

Ostecreme med citron
Udblød husblasbladene i rigeligt koldt vand. Bland forsigtigt flødeost og cremefraiche sammen, så eventuelle klumper glattes ud til en cremet masse. Sigt flormelis og vaniljekorn i, og vend det forsigtigt i osteblandingen. Vend også citronsaften forsigtigt i blandingen. Del ostecremen i tre skåle. Vend revet citronskal i en af skålene. Varm derefter den ekstra citronsaft op til stuetemperatur. Vrid husblassen, og smelt den i den lune citronsaft. Vent med at vende husblas-citronsaften i ostecremen med citronskal, til lige inden den skal på kagen. Derved undgår du, at cremen sætter sig, inden den skal bruges. 

Ostecreme med brombær- og blåbærsirup
Udblød husblassen i koldt vand. Bring brombær, sukker, vaniljekorn og vand i kog, til bærrene er udblødte i siruppen. Vrid husblassen, og smelt den i blandingen. Sigt blandingen gennem en si. Vend brombærsiruppen med ostecremen i en af de to resterende skåle med ostecreme. Følg samme fremgangsmåde med blåbærsiruppen. Vent dog med at blande husblassen med blåbærsirup- pen og vende det i den sidste skål med ostecreme, til lige inden cremen skal på kagen. Så undgår du, at blåbærcremen sætter sig, inden den skal bruges. 

Hvide chokoladeringe
Temperer Valrhona-chokoladen over vandbad. Smør den smeltede chokolade på et stykke kageplast, og ‘riv’ efterfølgende med en takket spartel, så det danner parallelle linjer i chokoladen. Rul chokoladearket, og hold det fast i en lille kagering eller med et stykke tape eller en klemme. Lad chokoladen køle af, og skil forsigtigt ringene fra hinanden.

Samling af kagen
Flyt oreobunden til det fad, du har valgt til kagen, og læg en ringform om bunden, evt bare den springform, bunden er bagt i. Fór formen med kageplast. Hæld som det første lag brombærcremen over kiksebunden. Sæt kagen på køl, til cremen har sat sig. Hæld kagens andet lag, ostecreme med citronskal, oven på brombærcremen. Sæt kagen på køl, til ostecremen har sat sig. Sidste lag er blåbærcremen, som du hælder ud over den hvide ostecreme. Lad kagen køle af for sidste gang, til den har sat sig helt perfekt. Fjern form og kageplast, og pynt kagen med brombær, blåbær, hvide chokoladeringe, stedmorblomster samt sukkervanilje. 

2. Mickis Nytårskage med citron og passionsfrugt

nytårskager, den store bagedyst
© Foto fra bogen, copyright: DR
Mandel-marcipanbund
125 g tempereret smør

120 g sukker
100 g marcipan
2 æg
skal af 1 økologisk citron + 2 spsk. saft
60 g mel
20 g mandelmel
0,5 tsk. bagepulver
75 g mandler
saft af 1 citron (til at stænke ud over kagen efter bagning)

Citronbund
korn af 0,25 vaniljestang

3 store æg
130 g sukker
60 g mel
60 g kartoffelmel
1 tsk. bagepulver
skal af 1 økologisk citron

Passionsfrugtmousse
korn af 0,5 vaniljestang
lidt flormelis
4,5 blade husblas
skal og saft af 1 økologisk appelsin
skal og saft af 1 økologisk citron
9 passionsfrugter
2 spsk. sukker
0,5 bæger æggehvide
3 dl piskefløde

Hvid chokolademousse
3,5 blade husblas
175 g hvid chokolade

korn af 0,5 vaniljestang
1 spsk. flormelis
0,5 dl sødmælk
3 dl fløde
0,5 bæger æggehvide

Smørcreme
350 g blødt smør
500 g flormelis
1 spsk. citronsaft

gul farvepasta

Citronstjerner med isomalt
korn af 1 vaniljestang
90 g flormelis
300 g mel
1 knsp. salt
150 g smør
1 æg
fintrevet skal af 1 økologisk citron
150 g isomalt
spiseligt guldglimmer

Pynt
200 g hvid chokolade guldglimmer guldstøv

nytårskager, den store bagedyst
© Foto fra bogen, copyright: DR
Mandel-marcipanbund
Pisk smør og sukker sammen. Riv marcipanen fint, og pisk den godt med smør og sukker. Tilsæt æggene et ad gangen, og pisk godt imellem hver. Tilsæt revet citronskal. Bland mel og bagepulver sammen, og vend det skiftevis i æggesnapsen med 1-2 spsk. citronsaft. Hak mandlerne groft, og kom dem i dejen. Kom massen i en springform, og bag den ved 180 grader i ca. 40 minutter. Tag kagen ud, når den er bagt, og stænk den med citronsaft. Stil den til afkøling.


Citronbund
Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen, og bland dem med lidt af sukkeret. Rør æg, vaniljesukker og sukker lyst og luftigt – det tager 6-7 minutter. Sigt resten af ingredienserne i, og bred dejen ud på en bageplade beklædt med bagepapir – i samme størrelse som bunden i springformen. Bag citronbunden i ovnen ved 225 grader i 6-8 minutter. Lad bunden køle af under et fugtigt klæde.
Passionsfrugtmousse
Skrab vaniljestangen for korn, og bland dem med lidt flormelis. Udblød husblasbladene i rigeligt koldt vand. Riv citrusfrugterne, og pres dem for saft. Kom citrussaften i en gryde, og kog op. Tag kødet ud af passionsfrugternes skal, og hæld det i den varme saft. Få så meget kød og saft med som muligt. Si væsken over i en skål, så kernerne ikke kommer med. Kom sukker ved, og opløs det. Tilsæt revet skal af appelsin og citron samt den vredne husblas, og lad den smelte. Smag til med mere citrussaft og eventuelt sukker. Pisk fløden let stiv. Pisk æggehviderne stive. Vend fløden og den afkølede saft sammen, og fold æggehviderne let i til sidst.


Hvid chokolademousse
Udblød husblasbladene i rigeligt koldt vand. Smelt den hvide chokolade over vandbad. Skrab kornene af vaniljestangen, og bland dem med flormelis. Varm mælken op med vaniljesukkeret, og bland det med den smeltede chokolade. Vrid husblassen, og smelt den i den lune chokoladeblanding. Køl blandingen let af. Pisk fløden let stiv. Pisk æggehviderne stive. Vend chokoladeblandingen med fløden, til det er ensartet, og vend til sidst æggehviderne i.

Smørcreme
Pisk smør, flormelis og citronsaft sammen. Del cremen i tre dele. Indfarv én del i en mørk gylden farve. Kom en lille teskefuld af den blandede mørkgyldne farvede smørcreme over i en af de andre dele, og bland. Farverne skal blot være nuancer. Den sidste del behøver ingen farve, medmindre du gerne vil have den let gul. Kom smørcremen i tre sprøjteposer.


Citronstjerner med isomalt
Skrab vaniljestangen for korn, og mas kornene med lidt af flormelissen. Bland mel, flormelis, vanilje og salt. Smuldr smørret i dejen. Tilsæt revet citronskal, og bland det godt. Slå ægget ud, pisk det, og saml dejen med æggemassen. Stil dejen på køl, før du ruller den ud og udstikker stjerner med hul igennem. Bag småkagerne i ca. 8 minutter ved 200 grader. Smelt isomalten, og hæld den i hullet i stjernerne. Drys med guldglimmer.

Samling af kagen
Læg bunden på et fad eller kagepap. Kom kageplast rundt om den og derefter en bagering. Læg passions- frugtmoussen i et lag på den nederste bund. Skær citronbunden til, så den passer med bageringens størrelse. Læg derefter citronbunden i som mellemlag. Top med hvid chokolademousse, og glat toppen. 


Stil kagen på køl, før du smører den op og pynter den. Sprøjt smørcremen ud på kagens sider i små dutter med få cm’s mellemrum mellem hver. Hold hver farvenuance på hver sin linje på kagens sider. Når al cremen i de tre farver er sat på kagens sider hele vejen rundt, bruger du en spartel eller et glatteværktøj til at jævne ud med og smøre kagen helt flot og glat op. Skrab den hvide chokolade i store spåner. Kom spånerne på kagen, og drys med glimmer og guldstøv. Monter citronstjernerne med en pind med en smule isomalt, og stik dem i kagen langs kanten. Lav et stjerneskud til midten af kagen med en hale af isomalt.

3. Mettes Nytårsforsæt-kage

© Foto fra bogen, copyright: DR
Kiksebund
40 g flormelis
90 g smør
125 g grahamsmel
25 g fint blendede valnødder
1 spsk. rå lakrids


Hindbærmousse
4 blade husblas
300 g frosne hindbær
1 dl sukker
4 dl fløde

Hindbær – flydende midte
500 g frosne hindbær
100 g sukker korn af 1 vaniljestang
0,5 dl vand

Lakridsmousse
6 blade husblas
5 dl fløde
50 g flormelis
2,5 spsk. lakridssirup (stærk)

Marengs
6 æggehvider

200 g sukker

Chokoladeganache
100 g mørk chokolade
100 ml piskefløde

Lagkagebund
4 æg

160 g sukker
korn af 1 vaniljestang
120 g hvedemel
1 tsk. bagepulver

Nytårsforsæt-kager
175 g koldt smør
300 g hvedemel
75 g flormelis
1 æg hvid chokolade, tempereret

Pynt
isomalt bladguld
© Foto fra bogen, copyright: DR
Kiksebund
Bland alle ingredienserne, og rul ud til en rund pandekage, der er ca. 5 mm tyk. Bag den i ovnen ved 200 grader i 10 minutter.

Hindbærmousse
Varm hindbærrene op med sukker, og rør den udblødte husblas i. Pisk fløden næsten stiv, og vend densammen med hindbærmassen.

Hindbær – flydende midte
Kog hindbær, sukker, vaniljekorn og vand i 10 minutter. Blend massen, og lad den køle af, indtil den skalbruges.

Lakridsmousse
Varm lidt af fløden op, og rør den udblødte husblas i. Pisk resten af fløden til skum sammen med flormelis, og vend det sammen med husblasfløden. Vend til sidst lakridssiruppen i.


Marengs
Pisk hviderne stive, og tilsæt sukker, til en marengs opstår. Kom den i en sprøjtepose, så du kan pyntekagen og kanten af kagen med marengs.

Chokoladeganache
Hak chokoladen. Varm fløden op i en gryde, og kom den over den hakkede chokolade. Rør det sammen, til en lækker, blød ganache opstår. Stil ganachen i køleskabet i 20 minutter. Imens bager du din lagkagebund.


Lagkagebund
Pisk æggene luftige med sukker og vaniljekorn. Si hvedemel og bagepulver i, og vend det forsigtigtsammen. Kom dejen i en bradepande beklædt med bagepapir, og bag den i 17 minutter ved 200 grader. Når bunden er kold, skærer du skorpen af både på over- og undersiden. Smør bunden med chokoladeganache, og skær lange strimler, der er 1 cm tykke, og rul dem sammen som en meget tyndroulade. Brug rouladerne som bund imellem lakridsmoussen og hindbærmoussen.

Nytårsforsæt-kager
Blend smør og mel. Rør det med flormelis og æg, til du får en dej. Læg den på køl, til du skal bruge den. Rul dejen tyndt ud, og stik ud med en stjerneform. Placer først en stjerne, så et lille papir med et positivtnytårsforsæt, så en pind, så lidt æg langs kanten og til sidst en stjerne ovenpå, som du trykker let fast. Bag kagerne i ovnen ved 200 grader i 12 minutter. Pynt dem med tempereret hvid chokolade.


Samling af kagen
Placer først lakridsmoussen i din form med plads til huller til den flydende hindbær. Så den rullede chokoladelag-kagebund. Så hindbærmoussen. Og til sidst kiksebunden. Når mousserne har sat sig, vender du kagen om, så du kan hælde den flydende hindbær i hullerne. Sprøjt marengs oven på kagen. Smelt isomalt som pynt langs siderne med bladguld. Placer nytårsforsæt-kagerne på pinde midt i kagen.