Kvinde vågner for sent
© iStock

Det er slet ikke din skyld, hvis du altid er liiidt for sent på den

... det siger videnskaben i hvert fald!

5. maj 2017 af Maria Broe Trustrup Hansen

Du gør det ikke med vilje, men det sker ligesom bare. Du kommer altid fem (eller femten) minutter for sent, når du skal mødes med dine veninder, og du kæmper hver dag en brav kamp for at møde til tiden på dit job eller studie. 

Der der med at komme til tiden er ikke ligefrem din stærke side, og du er ofte blevet mødt af nogle temmelig irriterede blikke fra veninder og chefer, når du ikke har ramt det tidspunkt, I havde aftalt. 

Men kære dig, det er slet ikke din skyld, at du ikke kan overholde tiden! En række undersøgelser viser i hvert fald, at årsagen er, hvordan din hjerne er skruet sammen.

Dit indre ur 

Lad os starte med en undersøgelse fra 2016. Den kiggede på, hvor god din hjerne er til at afgøre, hvad klokken er – altså dit indre ur. 

Undersøgelsen viste, at det er forskelligt, hvor gode mennesker er til at bedømme tiden. Nogle glemmer tid og sted, når de tjekker Facebook eller lægger makeup, mens andre har en fornemmelse af, hvor lang tid forskellige små gøremål tager. 

Hvis du har tendens til at glemme klokken og i virkeligheden ikke aner, hvor lang tid du bruger foran spejlet om morgenen, er der også større risiko for, at du kommer for sent til dine aftaler. 

Lidt for meget på én gang

Har du også gang i lidt for meget på samme tid? Tjekker du din mail, samtidig med at du ringer op til din mor og køber en cola i kiosken? Hvis du multitasker og jonglerer mellem mange ting, er der større risiko for, at du altid kommer for sent, viste en undersøgelse fra 2003. 

Undersøgelsen tog udgangspunkt i pendlere i New York, og her viste det sig, at de pendlere, der lavede et hav af ting på samme tid, også var dem, som oftest kom for sent. 

Årsagen er, at du har nemt ved at miste fokus, og det gælder også fokus på det tidspunkt, som du har aftalt med andre. 

Er du B-menneske?

Den sidste årsag til, at du altid kommer for sent, er ifølge en undersøgelse fra 2001, at du er B-menneske. 

B-mennesker har ifølge undersøgelsen en ringere opfattelse af tid, og det betyder, at de eksempelvis er dårlige til at finde ud af, hvor lang tid de skal bruge på at nå fra et sted til et andet. 

Så kære dig, der altid er for sent på den – der er altså ret mange forklaringer på, hvorfor du ikke er bedstevenner med dit ur. Måske kan du forklare veninderne det, næste gang de har ventet tyve minutter på dig foran biografen? 

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.