Hund og ejer med solbriller
© iStock

Din hunds væremåde afslører mere om DIN personlighed, end du tror

Har du en glad og venlig hund eller en mere pjevset en af slagsen?

24. marts 2017 af Rie Louise Kirkebjerg

Hvis du synes, at hunde er SÅ meget bedre end katte, har du måske allerede anskaffet dig en bjæffende ven, som troligt står klar til at byde dig velkommen hjem hver eneste dag. Vi ved, at du elsker din hund uanset hvad, men helt ærligt – har du en glad og venlig hund eller en mere angst en af slagsen? 

Din firbenede, bedste vens væremåde afslører faktisk mere om din egen personlighed, end du lige går og tror, viser en ny undersøgelse.

Er du neurotisk eller venlig?

Undersøgelsen er foretaget af forskere i Østrig og er offentliggjort af Plos One. 132 hunde og deres ejere medvirkede i undersøgelsen, og her fik hundene blandt andet målt deres puls, når de oplevede trusler. De fik også målt indholdet af cortisol i deres spyt, som er et hormon, der hjælper kroppen med at bekæmpe stress.

Både hundene og ejernes personlighed blev testet. Hundenes personlighed blev kategoriseret ud fra et spørgeskema, mens ejerne blev inddelt i fem forskellige kategorier ud fra deres personlighed: Neurotisk, udadvendt, åben, venlig og samvittighedsfuld.

Hunde spejler sig i ejerens personlighed

Undersøgelsen viste, at hunde og deres ejere påvirker hinanden. Hunde kan mærke deres ejers følelsesmæssige stadier, og de spejler sig i ejerens følelser.

Hvis du har tendens til at være pessimistisk, spejler din hund sig i denne negativitet. Hunde, hvis ejere der havnede i kategorien 'neurotisk', havde nemlig ikke stor variation i deres cortisolniveau, og derfor havde de altså svært ved at overkomme stressede situationer. 

Afslappede og venlige hunde kan omvendt viderebringe disse positive egenskaber til deres ejere, og i forhold til stress kan både ejer og hund påvirke hinanden til overkomme stressede situationer.

Det, at en hund er stresset, kan påvirke, at hunden eksempelvis ikke kan tilpasses til at tisse udenfor, mens en hund med angst kan blive agressiv. Og vi elsker nuttede og overlykkelige hunde, så vi vil fremadrettet liiige tænke lidt mere over ikke at vise, HVOR dårlig vores dag i virkeligheden har været, hvis lille Fido er i nærheden.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.