Cobie Smulders fra How I Met Your Mother
Føler du dig lige så hårdt ramt som Robin fra How I Met Your Mother? Bare rolig, der er gode tips her.© 20th Century Fox Television / Bays Thomas Productions

Dummede du dig til julefrokosten? Her er 5 uundværlige tips til dig

Førstehjælp til dig, der er bange for, at du aldrig vil kunne se dine kollegaer i øjnene igen

11. december 2017 af Katrine Ellen Allentoft Haslund

Er du lige vågnet op efter julefrokost på arbejdet med en grum fornemmelse af, at du vist ikke opførte dig helt cool? 

Selv om du nok har mest lyst til at lægge dig ind under dynen og blive der for evigt, er der altså en anden løsning på problemet end fastfood leveret til døren og et farvel til alt socialt. Her er vores fem tips til, hvordan du kommer igennem det: 

1. Vær realistisk

Var du måske bare lidt mere løssluppen end normalt og gav den lidt ekstra gas på dansegulvet? Så har dine kollegaer sikkert kun været underholdt i dit selskab og bestemt ikke tænkt, at du var upassende – selv om du måske er vågnet op med en følelse af, at du har overskredet dine egne grænser – og så er der altså ingen grund til at møde op på arbejde med en undskyldning til alle.

Hvis du på den anden side rent faktisk opførte dig upassende, så skal du også her være ærlig over for dig selv og ikke ignorere problemet. 

2. Mød rent faktisk op på arbejde om mandagen

Hvis du ved, at du har dummet dig, så har du helt sikkert lyst til at blive hjemme i din seng, men det går altså ikke. Det bliver nemlig kun værre, hvis du melder dig syg og udsætter konfrontationen. 

3. Sig undskyld 

Det kan godt kræve en del mod, men hvis du har trådt nogen over tæerne eller lagt an på en kollega, så opsøg dem. Fortæl dem, at du er virkeligt ked af, hvordan du opførte dig. 

Det gælder også, hvis du i en brandert har opført dig upassende over for din chef. Her må du simpelthen bare tage dig sammen, sige undskyld og påtage dig ansvaret for din opførsel. 

Kvinde har moralske tømmermænd på arbejde
Sig undskyld til dine kollegaer og slip af med dine moralske tømmermænd. © Getty Images

4. Hold dig fra alkohol i fremtiden (til firmafester)

Erkend, at det var (hovedsageligt...) alkoholen, der fik dig til at opføre dig, som du gjorde. Tag ansvar, og vis, at du har lært af situationen ved at holde dig fra alkohol (i store mængder), når firmaet fremover holder fester. 

Det er ikke en negativ ting, at du kender dine grænser og ved, at du er nødt til at holde dig selv i kort snor, når det kommer til alkohol. 

5. Så er det heller ikke værre...

Der er ingen grund til at gøre et stort nummer ud af, at du var vildt fuld. Det er ikke nødvendigvis alle, der opdagede det. Måske var det bare nogle enkelte mennesker, som dit fulde-trip gik ud over – og en del af de andre var garanteret også stangbacardi. 

Så der er ingen grund til at gøre alle opmærksomme på det ved eksempelvis at sende en fællesundskyldning på mail til alle medarbejdere. Vær professionel, og opsøg dem, det gik ud over, og lad det så ligge, og kom videre. 

Bliver det omtalt af andre med humor, så grin med, og vær glad for, at det trods alt ikke bliver gjort til noget værre. 

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.