© iStock

Eksperten guider dig til at tage ja-hatten på – hver eneste dag!

Får du ofte det forkerte ben ud af sengen?

1. juli 2020 af Amalie Kjær Boel

Har du haft en af de morgener, hvor du ikke hører alarmen de tre første gange, den ringer, og oven i hatten får det forkerte ben ud af sengen? Ja, så føler du sikkert, at alting bare er ufatteligt træls, og at det bare bliver en op-ad-bakke-dag… Men hvem siger, at det behøver at blive en dårlig dag? For du kan faktisk sagtens få en god dag, selvom du er væltet ud af sengen.

Med hjælp fra Arne Nielsson, der er coach og foredragsholder for primært erhvervs- og idrætsfolk, har vi lavet seks gode råd, der vil hjælpe dig til at se mere positivt på tingene – også selvom du eksempelvis har haft en skod morgen.

1. Det, du træner i, bliver du bedre til

Arne siger “Det er lige meget, om det er godt eller skidt – hvis du træner noget mange gange, så vil du automatisk blive bedre til det.” Så hvor god er du egentlig til at træne din indgangsvinkel til at blive positiv?

Arne kommer med eksemplet: “Lad os sige, at du på din arbejdsplads har noget, der irriterer dig. Det kan være, at du er bagud, eller at en deadline bliver ved med at blive rykket. Hvis du bliver ved med at brokke dig over dette overfor dine kollegaer, så vil du (og I) dræne hinandens energi. Og det sker ofte helt ubevidst.” Arne pointerer, at det så er bedre at være konstruktiv i disse situationer – kan vi gøre noget? For måske vil det hjælpe på det hele, hvis du kigger indad og spørger dig selv, hvordan du kan give energi til en situation frem for at suge energien ud af dine omgivelser.

2. Arnes tre råd til at få det bedste ud af dagen

Nogle gange kan det være svært at være positiv fra morgenstunden, hvis du spilder kaffe på den hvide skjorte eller har fået for lidt søvn. Arne har dog nogle gode råd til at blive bedre til det. 

  • Start din dag med at være nysgerrig. Arne forklarer det, som at være procesorienteret. “Det betyder, at du vælger at være nysgerrig på dagen og på menneskerne, du møder. For det er bedre end at være resultatorienteret, der nemlig handler om, at det SKAL være en god dag.” Alt du skal gøre er at spørge dig selv, hvordan du får det?
  • Spil andre omkring dig gode. Hvis du har fokus på at spille andre gode, så vil du også kunne give dem energi, og der vil være en positiv vibe frem for en tung følelse af negativitet omkring jer. Det er en god idé at motivere dig selv til at tale positivt til dig selv – ligesom du vil tale til andre. Arne siger, at du kan lære at sige noget positivt til dig selv, hver gang du går ind og ud af en dør. Du kan eksempelvis sige, at det var godt, du tog dig god tid til at hygge om dig selv i morges. Det vil derefter blive til en vane, som du gør helt ubevidst.
  • Husk de små glæder i livet. “Du skal have lov til at føle de små glæder helt nede i maven. Det er sundt for os – det forstærker alt i kroppen, når vi øver taknemmeligheden,” siger Arne. 

3. Det er dét, du ser efter, du får øje på

Arne fortæller os om en øvelse, som demonstrerer, hvordan vi kan blive bedre til at se på mulighederne frem for begrænsningerne. Så mens du læser dette lige nu, så kan du lige læne dig godt tilbage i stolen eller stille dig godt tilpas, hvor du end står.

  • Hvor mange blå ting kan du se lige nu?
  • Har du talt dem?
  • Hvor mange fik du øje på?
  • Prøv nu at overvej, hvor mange grønne ting du så?

Og ja, nu er du sikkert en smule forvirret, da du kun skulle se efter de blå. Men Arne forklarer, det så enkelt: “Hvis vi kigger efter alt det, vi er frustrerede over, så er det dét, vi ser. Og det gælder både udadtil, men også indadtil. For hvis du bliver ved med at sige til dig selv, at du ikke er god nok, så lytter du til det. Så prøv at se efter det, der i stedet kan bygge dit selvværd op.” 

4. Spørg dine veninder, hvordan de opfatter dig

Det kan nogle gange være svært at vide, hvordan du kan gå fra at tænke negativt til positivt. Arne siger: “Når vi bliver fanget af negativitet, så ser vi det sjældent selv. Vores omgivelser kan dog hurtigt få øje på dem. Hvis du er rigtigt modig, kan du spørge dine omgivelser, hvordan de opfatter dig. Ellers kan du også spørge dig selv, hvordan og hvorfor du ser negativt på tingene omkring dig.”

5. Og hvis du bare har en skod dag, så…

  • Ring til en, der kender dig rigtigt godt. Det er nemlig virkeligt godt, hvis du har en god veninde at kunne ringe til for at få læsset af. På den måde kan du også finde ejerskabsfølelsen tilbage, hvis din veninde udfordrer dig til at anskue problemet på en anden måde.
  • Løb dine frustrationer ud af kroppen. Det kan også være, at du er typen, der være aktiv for at få frustrationer ud af kroppen. Så løb en tur, når du kommer hjem, eller tag til en boksetime, hvis det vil hjælpe dig.
  • Sæt din yndlingsmusik på. Det hjælper også nogle at sætte deres yndlingsmusik eller et afsnit af Venner på – som kan få dig til at grine lidt af tingene. Og ellers så kan du altid lige se denne scene fra De Urørlige – som helt sikkert får dig til at trække på smilebåndet. 

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.