Serena og Blair fra Gossip Girl
Vi forstår godt, hvorfor Serena og Blair er vilde med sladder! © 17th Street Productions, Alloy Entertainment, CBS Paramount Network Television, CBS Television Studios, College Hill Pictures Inc., Warner Bros. Television

Elsker du gossip? Derfor kan du ikke lade være med at sladre om andre

Det styrker venskabet, når du deler ud af dagens sladder

19. marts 2019 af Simone Overgaard Aaberg

Åh ja, gossip... Vi gør det over en kop kaffe, telefonen, Messenger og Instagram. Vi gør det til vores mor, kæreste, veninder og kolleger. Vi gør det så ofte, vi kan komme til det, og vi kan simpelthen bare ikke lade være (okay rettelse, vi har ikke lyst til at lade være). 

For vi elsker simpelthen at sladre om andre. Det behøver bestemt ikke kun at være dårlig sladder. Alt, der kan berige os med ny information om folk, vi kender, ikke kender eller føler vi kender, tilfredsstiller os.

Men hvorfor er det lige, at vi bliver så glade af at tale om andre?

1. Vi får det bedre med os selv

Når vi hører, læser eller ser, at der er ting i andres liv, som ikke helt er, som det bør være, så holder vi det per automatik op imod vores egen tilværelse. På den måde kan negativ gossip være med til at få os til at få det bedre med os selv.

På samme måde bliver vi tilfredsstillet, hvis vi sladrer om eksempelvis andres dårlige opførsel. Ifølge undersøgelser fra UC Berkeley får vi nemlig en trang til at ‘advare’ andre, hvilket har en terapeutisk virkning. 

2. Vi føler, det styrker venskabet

Har du nogensinde startet en god omgang gossip med sætningen “Du må ikke sige det her til nogen”, hvorefter du fortæller noget, som du i virkeligheden ikke burde (måske fordi du selv er blevet betroet det)?

Så er du helt sikkert ikke alene. Og der er faktisk en forklaring bag al den sladren. Det at betro sig til en god veninde med det nyeste sladder om alt mellem himmel og jord kan nemlig føles som en form for bekræftelse af jeres tætte venskab. 

3. Det skaber sociale bånd

Det er ikke kun vores tætte venner, vi deler gossip med. Også bekendte, kolleger og andre af vores sociale relationer får af og til glæde af vores sladren. Ifølge en undersøgelse skyldes det, at gossip kan hjælpe med at styrke vores bånd og potentielt give os nye venskaber. 

Så når du sladrer løs om det nyeste afsnit af Paradise Hotel – inklusiv alle holdninger om samtlige deltagere – så bringer det dig tættere på dem, du deler det med. 

Vi kan allerbedst lide negativ gossip 

Selvom gossip også kan være, at din nabo har vundet fem millioner i Lotto, så viser en undersøgelse, at den slags sladder, som vi elsker at høre mest, er det med negativ klang!

Og det gælder særligt, når det kommer til kendisser. Det er åbenbart bare liiiidt mere tilfredsstillende at høre, at Tristan Thompson har været Khloé Kardashian utro med Kylie Jenners bedste veninde, end at det går godt med Khloés tøjmærke! 

For når vi hører, at alt ikke kører på skinner i kendisland, så får vi en opfattelse af, at kendisserne er down to earth – og det aktiverer den del i hjernen, der gør os glade.

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.