Trist kvinde
© iStock

Er du ensom? Så er du ikke alene!

Veninderne er der da, men alligevel mangler der noget. Ensomhed er noget, vi alle kender til – mød to seje kvinder, der tør tale åbent om det

29. april 2017 af Louise Gade Sig

Billedet herover er ikke af Tanja, men er indkøbt til artiklen.

“Livet var gået videre uden mig”

For halvandet år siden flyttede Tanja hjem efter et par år i USA. Hun kom fra en enorm vennekreds derovre og skulle begynde forfra.

Hvad skete der, da du kom til Danmark?

“Jeg flyttede til København for at læse til sygeplejerske, men jeg var meget ældre end de andre på studiet. Mine tidligere veninder boede i provinsen og havde stiftet familie. Jeg troede, det ville være let at genetablere kontakten, men jeg havde jo været væk i et par år og følte mig pludselig fremmed. Venindernes liv var gået videre, og det var næsten, som om de havde glemt mig. Så mit liv handlede kun om studiet og lektierne.”

Hvordan påvirkede det dig?

“Jeg følte mig tom – som Palle alene i verden. Jeg kunne ikke rigtigt grine og brød mig ikke om at være alene, så jeg gik tit ud i byen for at kigge på folk, der gik forbi. En dag brød jeg sammen hos min søster, som anbefalede mig at gå til psykolog.”

Hvad skete der så?

“Selv om jeg var ret skeptisk over for ideen, begyndte jeg at gå til psykolog en gang om ugen. Her fandt jeg ud af, at min ensomhed faktisk havde gjort mig deprimeret. Psykologen lærte mig at leve med ensomheden ved at acceptere den og slippe angsten for den. På den måde lærte jeg at tænke positivt.”

Hvordan har det hjulpet dig?

“Ensomheden er helt forsvundet. Jeg har lært at gøre tanke til handling, så jeg er blevet meget bedre til at komme ud ad døren for at møde nye mennesker og kæmpe for at genvinde gamle venskaber. For eksempel er jeg lektiehjælp på en skole og har fået et par venner dér. Jeg ser stand-up hver torsdag og er blevet mere udadvendt og bedre til at falde i snak med tilfældige folk.”

Hvordan har du det med at være alene i dag?

“Jeg nyder det, for jeg har lært at være min egen bedste ven. Uanset hvor stor din omgangskreds er, skal du leve med dig selv altid. Så du skal først og fremmest have det godt i dit eget selskab.”

Tanjas råd til ensomme kvinder

Tænk positivt: “Lad være med at analysere alting og bekymre dig. Husk i stedet på de gode ting i livet, som gør dig glad – og gør dem så.”

Kom ud: “Vær udadvendt, og grib enhver chance for at falde i snak med nogen. Det er bedre at møde folk ansigt til ansigt end at holde kontakten over Facebook og mail.”

Gå til psykolog: “Let hjertet til én, som overhovedet ikke kender dig. Det virker voldsomt, men det betaler sig.”

Trist kvinde
© iStock

Billedet herover er ikke af Stine, men er indkøbt til artiklen.

“Mine veninder har ikke tid til mig”

Efter gymnasiet gled Stine og veninderne fra hinanden. De, der var tilbage, fik kærester, børn og hus – i modsætning til Stine – og så blev venskabet nedprioriteret.

Hvordan oplever du din ensomhed?

“Det er selvfølgelig ikke rart, at mine veninder ikke har tid til mig. Følelsen af ensomhed og tomhed kommer snigende, hvis der ikke er nogen at rejse med i sommerferien, eller hvis alle andre har planer lørdag aften, og jeg bare sidder alene hjemme og læser en bog eller glor fjernsyn. Det er jo et stort tabu. Sommetider kan jeg også blive misundelig på, at mine veninder har etableret sig.”

Hvorfor?

“Jeg savner tit den tryghed og følelse af tosomhed, en kæreste giver. Jeg tror ikke, du føler dig ensom, hvis du har en dejlig kæreste. Men jeg har haft meget svært ved at få kærester, da jeg bliver usikker på mig selv. Jeg blev mobbet i folkeskolen, og det har nok gjort, at jeg i dag kan føle mig mere ensom, end jeg måske i virkeligheden er. Strejfer følelsen af at være alene mig, bliver de gamle, dårlige minder vækket til live igen.”

Hvad gør du, når du føler dig ensom?

“Først og fremmest bruger jeg min familie meget. Og så har jeg lært at nyde at være alene. Det er virkelig skønt at kunne fordybe sig i en film eller bare slappe helt af uden at skulle forholde sig til andre.”

Hvordan søger du nye kontakter?

“Der kommer ikke nogen og banker på døren, når du er ensom – du er nødt til selv at gøre en indsats. Så jeg er åben og udadvendt alle steder, jeg kommer. For eksempel fik jeg to nye veninder på et kursus for et par måneder siden. Samtidig er det fedt at dyrke sin hobby sammen med andre. Jeg går til hiphop og har også prøvet at være statist, så der møder jeg mange nye mennesker.”

Stines råd til ensomme kvinder

Slap af: “Lad dig ikke slå ud af, at dine veninder får mand, børn og hus. Fokusér i stedet på at få et godt forhold til dig selv, så skal det andet nok komme.”

Vær dig selv: “Hvis du sætter en facade op, finder du ikke de rigtige venner. Så vær bare dig selv, og fokusér ikke på, hvad de andre tænker om dig. Det kan føles akavet at begynde en samtale, men når du bare er dig selv, vil det lynhurtigt virke naturligt.”

Brug din familie: “Det er din familie, der kender dig allerbedst. De vil altid være der for dig og elske dig for den, du er. Så saml energi og livsglæde ved at være sammen med dem.”

Artiklen er bragt første gang i Woman nummer 141.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.