Kvinde sender en sms imens hun ligger i sengen med sin kæreste
Der kan være mange årsager til, at du får følelser for en anden end din kæreste.© iStock

Har du været forelsket i en anden end din kæreste?

Bare rolig, det sker for næsten alle. Og her kan du få svar på hvorfor

10. december 2015 af Maria Greve

Uanset hvor højt du elsker din kæreste, vil du næsten med garanti i løbet af dit forhold opleve, at en anden mand giver dig sommerfugle i maven. Få psykolog Mette Holms bud på, hvorfor følelserne opstår, og hvad du kan gøre ved dem.

72 procent har haft følelser for en anden mand

Hver eneste dag kommer par i krise, fordi den ene i forholdet har fået følelser for en anden. Det er faktisk så almindeligt, at hvert eneste par kommer ud for det. Tit følger der en stor skyldfølelse og dårlig samvittighed med hos den person, der er blevet forelsket, fordi vedkommende føler sig som et dårligt menneske. Men det er ikke rigtigt. 

Efter noget tid i et parforhold begynder spændingen at dale, og det er ikke noget problem i sig selv og kan ikke alene være grunden til, at en anden får dit hjerte til at banke hurtigere.

Du kan kun få følelser for en anden end kæresten, når noget i dit liv ikke fungerer. Måske skændes du med kæresten, måske er du træt af dit arbejde, måske har du en periode med dårligt selvværd, eller måske sejler økonomien. I den situation vil du helt ubevidst søge efter noget, der får dig til at føle glæde. Og det kan blandt andet være forelskelse.

Det fede ved forelskelse er, at vi bliver den absolut bedste udgave af os selv. Vi har overskud, vi er glade, og vi føler os levende på en helt ny måde. Hvis du har været sammen med din kæreste i lang tid, kan det være svært at opleve den følelse med ham, og derfor kan du ubevidst komme til at lede efter det hos en anden. I virkeligheden har det sjældent noget at gøre med, at du ikke er glad for din kæreste. Det er simpelthen, fordi du trænger til at opleve lykke og succes i dit liv.

Kvinde og mand snakker sammen på kontoret
Har du måske et (lidt for) godt øje til en kollega? © Getty Images

86 procent fortalte det ikke til kæresten

Forestil dig, at din kæreste kommer og fortæller dig, at han har fået følelser for en anden kvinde. For de fleste vil det være dybt sårende, og du vil med det samme begynde at forestille dig, at de flirter, krammer og måske endda kysser. Du vil sikkert gerne vide, hvem kvinden er, og måske er det en i hans omgangskreds eller en kollega, som han ikke bare kan skubbe ud af sit liv. Tilliden mellem jer vil lide et alvorligt knæk.

Hvis du har fået følelser for en anden mand, skal du overveje, om det er værd at fortælle det til kæresten. Har du styr på dine følelser og ved, at du ikke vil komme til at falde i med den nye mand, så er det måske bedst at holde din mund. Du vil udelukkende såre din kæreste, og det er unødvendigt, hvis du alligevel har tænkt dig at blive sammen med ham og kan styre situationen.

Hvis du er så ramt af forelskelse, at du overvejer at gå fra din kæreste, eller du kan risikere, han hører om situationen fra en anden, så er det absolut en god idé at fortælle om det, du tumler med. Det vil være hårdt for ham, men det ville værre endnu mere forfærdeligt for ham, hvis du forlod ham for en anden. Læg vægt på, at du vil redde forholdet, og at det er ham, du elsker.

61 procent mener ikke det er utroskab at have følelser for en anden

I ethvert parforhold er der forskellige meninger om, hvad utroskab er. For nogle er det
at sms’e med en anden, og for andre bliver det først utroskab, når man havner i seng sammen. I de fleste tilfælde starter det hele med en flirt – og en flirt er i sig selv en rigtig sund ting. 

Den er enormt livsbekræftende og giver os en følelse af at være attraktive og spændende, og det kan virkelig booste ens selvfølelse. Den følelse kommer også din kæreste til gode, fordi du har mere overskud. Flirt er helt naturligt for os mennesker – det farlige er bare, at det lynhurtigt kan forvandle sig til forelskelse. 

Beslut dig for, at du gerne må flirte, men at du er glad for din kæreste og vil blive hos ham. Så har du på forhånd lavet nogle præmisser for dig selv, og hvis du begynder at mærke stærkere følelser, vil du have nemmere ved at trække dig, før det udvikler sig.

Kvinde drikker kaffe og kigger ud af vinduet
Dagdrømmer du om en anden mand hver dag, så er der måske noget galt i dit parforhold.© Getty Images

74 procent mener, at et parforhold godt kan overleve det

Dit parforhold kan godt overleve, at du har haft følelser for en anden, hvis du er indstillet på, at det skal overleve. For det første skal du beslutte dig for at bryde kontakten med den anden mand. Og så skal du stå til rådighed for din kæreste, som uden tvivl er såret og usikker. Lad ham stille alle de spørgsmål, han vil, lige så mange gange, han vil.

Det kan være hårdt at skulle lukke op for det, men det er prisen, du må betale, hvis din kæreste skal føle sig tryg med dig igen. Men efter noget tid skal I også blive enige om at lægge det bag jer. Hvis kærligheden skal overleve, må han tilgive dig og ikke bruge det imod dig, når I for eksempel skændes. Processen kan være lang, men hvis du er åben og indstillet på, at det skal fungere, kan I sagtens overleve krisen.

Artiklen er tidligere bragt i magasinet Woman

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.