Her er bakteriebomberne – der er flere, end du tror
Der er flere, end du tror! © Getty Images

Her er de skjulte bakteriebomber i dit hjem

Plejer du at rengøre dine krydderibøtter?

15. februar 2023 af Redaktionen

Støvsuge, tørre af – de fleste har styr på basisrengøringen, men er det nok? Vi har spurgt rengøringseksperten Joan Krøyer Buch til råds, og hun afslører de steder, vi ofte glemmer at rengøre og giver os nemme tips til, hvordan du tager hånd om bakteriebomberne.

Bakteriebomberne i køkkenet

Emhætten

Den suger fedt op i sig, og mon de bakterier forsvinder ud i luften? Niks. Næh, de bliver siddende. Vask filtrene en gang om måneden og tør emhætten af med en klud lidt oftere.

Knapper på komfuret

Hver gang du laver mad, får knapperne på komfuret flere håndkram med herlige bakterier på. Gør det til en fast rutine lige at tørre komfur og knapper af med en klud, når du er færdig med madlavningen – det tager kun et øjeblik.

Affaldsstativet

Æggeskaller, rå kylling – vi fylder alt muligt i skraldespanden. Bakterierne sætter sig til rette på stativet og breder sig, indtil du kommer forbi med en klud i hvert fald en gang om ugen.

Køleskabet

Din mad er det sted, du allermindst har lyst til at få bakterier ned i – i hvert fald hvis du vil undgå mavesyge. Derfor er der ingen vej uden om at tage alle varer ud af køleskabet en gang om måneden og gøre det ordentligt rent. Din mave vil takke dig.

Krydderibøtter

Du har tit grabberne på krydderibøtterne. Samtidig med at du liiiige rører ved uvaskede grøntsager og råt kød. Medmindre du vil krydre med både salt og bakterier, skal du tørre dine krydderiholdere af efter brug.

Bakteriebomberne i stuen

Under tæppet

Har du gulvtæppe, er det fristende bare at støvsuge det. Men under tæppet er der frit lejde for bakterier. Tæppet skal bankes udenfor, og gulvet under tæppet skal vaskes med sæbe. Små løse tæpper kan ryge i vaskemaskinen.

Fjernbetjeningen

Du trykker på fjernbetjeningen flere gange dagligt med beskidte fingre. Så tør den jævnligt af med en fugtig klud – og slip af med bakteriefesten.

Computeren 

De fleste af os undlader fuldstændig at gøre den bærbare ren. Dårlig idé! Hænderne er faktisk et af de mest bakteriefyldte steder på kroppen, så tør jævnligt tastaturet af med en let fugtig klud. Det samme gælder din telefon! 

Puder og plaider

De fleste af os slænger os i sofaen, men vi glemmer, at hår, hud og bakterier fra kroppen vandrer over på puder og plaider – og der formerer de sig. Vask dem cirka en gang om måneden.

Bakteriebomberne på badeværeslet

Produkthylden

Cremer og makeup står på en pude af bakterier, hvis du ikke får kluden derop. Selvom toilettet er heeelt nede på gulvet, kan bakterierne sagtens flytte op på hylden, medmindre du tørrer ordentligt af.

Toiletbørsten og dens skål

Endnu en ulækker fejl, vi alle begår på badeværelset, er at glemme at gøre toiletbørsten ren. Du risikerer at blive syg af bakterier fra din kæreste, ven eller dig selv. Skold børste og skål engang imellem, når du koger tevand. Og køb en ny, når du køber tandbørste.

Håndklæder

Bruger du dit håndklæde mere end en uge? Håndklæder er endnu en ting, du vasker alt, alt for sjældent. Nok har du lige været i bad, når du bruger det, men du tørrer dig altså på bakteriefyldte steder med det. Skift hver uge. 

Bakteriebomberne i soveværelset

Tøj

Åbne garderober er himlen for husstøvmider. Nogle ville helt sikkert anbefale at opbevare tøj i et andet rum end soveværelset, så der ikke er for mange bakterier, hvor du sover – men det kan være svært, hvis du bor småt. Forsøg at gemme tøjet bag lukkede låger. Bank tøjet frit for støv i ny og næ.

Oven på skabet

Det er praktisk at smide tasker og vintertøj op på skabet. Men husker du at smide en våd klud derop? Ellers kan støv og husstøvmider let hvirvle ned i din seng. Fjern støv en gang om måneden eller efter behov. 

Sengetøj 

Du sveder, du drømmer, og du gør alt muligt andet i sengen. Med andre ord er dit sengetøj en bakteriebombe. Pas på antallet af husstøvmider – ellers kan du udvikle allergi. Vask gerne hver 14. dag.

Artiklen er tidligere bragt i magasinet og er skrevet af Maria Greve.