Kvinde med ondt i maven
Endometriose kan give kroniske smerter i underlivet.© Getty Images

Jordemoderen forklarer, hvad endometriose er, og hvordan du kan lindre dine gener

Vi har samlet svarene på dine spørgsmål

29. marts 2021 af Zenia Andine Kehlet

Nogle kvinder mærker knap nok, at de har menstruation, mens andre oplever så kraftige smerter, at det kan påvirke både privatliv, arbejdsliv og sociale aktiviteter.

Men smerter er ikke bare smerter. De kan nemlig skyldes en tilstand i underlivet, og det har vi talt med jordemoder og akupunktør Mia Skaarup Jørgensen om. Vi har samlet svar på seks spørgsmål om endometriose, som vi håber kan besvare nogle af de spørgsmål, du må gå rundt med derude. 

Hvad er endometriose? 

Udover at være en kronisk, smertefuld tilstand i underlivet, så kan endometriose også medføre nedsat fertilitet. Rundt regnet menes tilstanden at påvirke 10 procent af alle kvinder – og det er endda kun dem, der har fået diagnosen stillet.

“Ved endometriose vokser små stykker af den særlige type slimhinde, der sidder i livmoderen (endometriet), på andre nærliggende organer uden for livmoderen i bughulen,” fortæller Mia Skaarup Jørgensen. 

Endometriosevævet kan findes på forskellige organer uden for livmoderen i bughulen, og dette kan eksempelvis være på:

 • Tarmene
 • Bughinden 
 • Blæren
 • I skeden
 • I æggelederne
 • På de ligamenter der holder livmoderen på plads
 • På/i æggestokkene

I enkelte sjældne tilfælde er der fundet endometriose på lunger og mellemgulvsmusklen, men det findes oftest i og omkring underlivet.

Smerter i underlivet

Under en kvindes naturlige cyklus vil al livmoderslimhinde blive påvirket af hormonerne. Det betyder derfor, at endometriosevævet reagerer på samme måde som slimhinden i livmoderen. Vævet vokser samtidig med livmoderslimhinden og bløder (ligesom livmoderen) under menstruation. 

“I modsætning til menstruationsblodet kan blødningen fra endometriosen ikke komme ud af kroppen og bløder i stedet ud i bughulen. Blødningen optages oftest i kroppen igen, men der kan komme en betændelseslignende tilstand i omgivelserne, og der kan dannes sammenvoksninger og arvæv,” fortæller Mia Skaarup Jørgensen.

Det er netop det, der kan give store smerter i underlivet. Smerterne kommer ofte under menstruationen, men kan også komme imellem menstruationerne. 

Til det tilføjer hun også: “Man ved også, at et af kerneområderne i endometriose er kronisk inflammation. Inflammation er en del af kroppens naturlige forsvar mod infektion, irritation, toksiner og lignende. Hvis immunforsvaret forstyrres og ikke kan holde infektioner på afstand, opstår en kronisk inflammation i kroppen (en betændelseslignende tilstand).”

Kvinde holder sig på maven
Endometriose betyder at væv fra livmoderen sidder andre steder i underlivet.© Getty Images

Hvem får endometriose?

Det er ét af de store spørgsmål, som vi gerne vil have svar på... men faktisk er selv forskerne usikre på, hvorfor det kun sker for nogle. 

“Man kender ikke med sikkerhed årsagen til, at nogle kvinder udvikler endometriose, men der er flere teorier. Man ved, at man kan være mere eller mindre genetisk disponeret for at udvikle endometriose, og det ser ud til, at forhøjede østrogenniveau’er (ofte i kombination med lave progesteron niveauer) spiller ind,” fortæller Mia Skaarup Jørgensen. 

“Flere store studier konkluderer, at højt indtag af grøntsager og frisk frugt reducerer risikoen for endometriose. Du kan øge dit daglige indtag af antioxidanter ved at spise masser af bær, frugt, grøntsager og via kosttilskud,” siger Mia Skaarup Jørgensen. Det kan derfor (måske) være en fordel at spise mange antioxidanter.

Hvordan konstateres endometriose?

Endometriose kan være svær at diagnosticere, og mistanken om diagnosen opstår i forbindelse med smertefulde menstruationer og/eller underlivssmerter for eksempel i forbindelse med afføring eller under sex.

“Det kan sjældent ses ved en ultralydsscanning og kan hos mange først ses ved en kikkertundersøgelse af bughulen. Du kan altså godt have en normal ultralydsundersøgelse og stadig have endometriose,” fortæller Mia Skaarup Jørgensen. 

Det kan derfor være nødvendigt at blive tilset af en speciallæge i endometriose for at få stillet diagnosen. Speciallægerne finder du på Rigshospitalet og på Skejby Sygehus – det er muligt at få en henvisning til endo-team’et via din egen læge eller din gynækolog.

Kvinde i seng med smertestillende.
Det kan være nødvendigt at tage smertestillende for endometriose.© Getty Images

Kan endometriose behandles – og hvordan?

Desværre findes der ikke en medicinsk kur mod endometriose. Behandlingen afhænger derfor af den enkelte kvinde og hendes ønsker. Disse ønsker kan være følgende:

 • Blive smertefri
 • Reducere væksten af endometriosevævet
 • Bevare sin fertilitet
 • Forhindre sygdommen i at komme tilbage

Som nævnt afhænger behandlingen af den enkelte kvinde. Kvinden må derfor i dialog med sin(e) læge(r) finde ud af, hvad der er den rigtige behandling for hende. Oftest vil det være medicinsk behandling eller operation.

“Noget, jeg ofte oplever, er overset i den medicinske verden, og det er at kigge nærmere på kvindens kost, fordøjelse, hormonbalance, inflammation, motion, (anti)stress samt tarmens og leverens funktion. Det er ærgerligt, for med denne holistiske, funktionelle medicinske tilgang kan man ofte påvirke sværhedsgraden af de gener, der følger med endometriosen og forbedre kvindens fertilitet,” fortæller jordemoder og akupunktør, Mia Skaarup Jørgensen. 

Lindring af endometriose ud fra en funktionel medicinsk tankegang

Der er nogle ting, som du selv kan gøre, for at lindre dine gener ved endometriose. Den første starter ved kosten og kan have stor betydning for dine symptomer på endometriose: Spis dig til et stabilt blodsukker.

En god start er at spise dig til et stabilt blodsukker, da kronisk ustabilt blodsukker forværrer inflammation i kroppen. En væsentlig faktor for at ændre en inflammatorisk tilstand i kroppen er at spise en blodsukkerstabiliserende kost.

For at spise dig til et stabilt blodsukker er det vigtigt, at du får masser af:

 • Grønt
 • Groft og fiberrigt
 • Protein af god kvalitet
 • Sunde fedtstoffer

Grøntsager og bær skal gerne udgøre halvdelen af maden på din tallerken, og her er det også en fordel at vælge økologiske eller biodynamiske råvarer. 

Endnu en faktor for gener kan være kvindens vægt. Overvægt kan desværre medføre gener, hvorfor et vægttab muligvis kan afhjælpe nogle af disse. 

Nogle af de andre ting, som du selv kan kigge på, er: 

 • Dit stressniveau – reducer stress, og vær nysgerrig på, om du har nogle følelsesmæssige ting i bagagen, der kan arbejdes med
 • Din kost – spis antiinflammatorisk kost, og fjern mælkeprodukter, gluten, sukker og raffinerede kulhydrater fuldstændig fra din kost

“En god idé kan være at sammensætte et kosttilskudsprogram, der passer til dine behov. Især kan du overveje ekstra omega3. Urten vitex castus agnus kan også være en god ide, når hormonsystemet skal reguleres.”

Har du prøvet ovenstående kan du også overveje “afgiftning” i samarbejde med en erfaren behandler. Dette kan være en rigtig god idé, hvis du har taget store mængder smertestillende for dine endometriose-smerter. 

Grøntsager og kylling
Fiberrig mad og en masse grøntsager kan lindre dine symptomer på endometriose.© Getty Images

Hvilken prævention er oplagt, hvis du har endometriose?

Mia Skaarup Jørgensen fortæller, at du i samarbejde med din læge/behandler skal finde ud af, hvilken præventionsform der er den rigtige for dig og dine behov. 

Mange kvinder med endometriose anvender enten p-piller eller hormonspiral, mens nogle får begge dele samtidig.

Kan du blive gravid, hvis du har endometriose?

Måske du er en af dem, der har siddet med tanken, om det er muligt at blive gravid og få børn. Jordemoder Mia Skaarup Jørgensen har derfor også besvaret dette spørgsmål:

“De fleste kvinder med endometriose kan godt blive gravide, men der er sammenhæng mellem endometriose og nedsat fertilitet, og en del har behov for fertilitetsbehandling. Igen vil jeg foreslå, at man supplerer med ovenstående naturlige tilgang for at øge sine chancer for en graviditet. Det kan sagtens kombineres med en medicinsk behandling.”

Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.