Arto
Åhhh, gode, gamle Arto! © iStock, Arto

Hvis du var inkarneret bruger af Arto, kan du helt sikkert huske disse 14 ting

Drengene skrev “kiggede” i din gæstebog

18. januar 2023 af Rie Louise Kirkebjerg, Stylista.dk

Som teenager i 00’erne gjorde du dig med garanti lækker til skoledagen med en garderobe, der var fyldt med Friis & Company-tasker, Kawasaki-sko og D&G-bluser. Drengene skulle scores, og det blev de, hvis de fulgte moden og havde Björkvin-hoodies, Evisu-bukser og en hel bøtte hårvoks i strithåret.

I dag bruger vi Tinder, men dengang var det altså Arto, som vi brugte vores tid på. Her kunne der dates, og så fungerede Arto også som et socialt, virtuelt mødested blandt vennerne. 

Her er 14 ting, du med garanti kan huske, hvis du havde en profil på Arto.

1. Du lavede Arto-pistolen. Hvilket var det fedeste håndtegn som teenager i 00’erne!

2. Fyrene skrev “kiggede” i din gæstebog. Og hvis du var interesseret, kunne du skrive “kiggede tilbage”, hvorefter kun din mors stemme med “Så er der aftensmad!” kunne afbryde jeres romantiske chat.

3. Der skulle accenttegn over så mange bogstaver som muligt. Hvílkét så hêlt víldt skørt úd ög tóg vírkêlíg làng tíd.

4. Et punktum eller komma før en sætning var fedt. Og ingen ved hvorfor – .men det var det altså. 

5. Du kaldte alle dine veninder for “min”. Og minpige, mintøs, minskat – eller babe.

6. Du skrev Z i stedet for S. Så ‘tøser’ blev til ‘tøzer’ og ‘kys’ blev til ‘kyz’.

7. Du brugte xD-smileyen. Som du har et meget ambivalent forhold til nu. Det samme gælder :i-smileyen.

8. Du havde en bedste veninde, en anden bedste veninde, en tredje bedste veninde og så videre. Hvilket var ret svært at finde rundt i. 

9. Du blev ønsket tillykke med din fødselsdag. Hver gang du fyldte et år ældre, ønskede Arto dig tillykke på fineste vis på en mail.

10. Du blev kaldt en ‘dulle’. Men tog det som noget positivt, selvom det faktisk er et nedsættende ord for en sexet (og meget sminket) kvinde.

11. Du tog billeder af dig selv ind i spejlet (med blitz selvfølgelig). Og kendte slet ikke til begrebet ‘selfie’ endnu.

12. Du var (måske) Arto-gift. Hvilket fremgik på din profil, så de andre popdrenge kunne holde sig væk.

13. Du skulle bede om lov af dine forældre til at have en Arto-profil. For der var meget snak i medierne om både en hård tone og skumle typer. 

14. Du blev trist, da Arto lukkede. Selvom du ikke havde brugt din profil i årevis, er nostalgien og minderne fra det sociale medie den dag i dag stærke. Virkelig stærke.