Mand rører kvinde på skulderen og hånden, uden at hun har givet ham lov.
Hvis du er i tvivl, om du oplever sexchikane, så har vi her samlet ekspertens råd. © Getty Images

Hvornår er der tale om sexchikane? Her er 3 klare tegn på, at du bør sige fra

Eksperten fortæller, hvad du selv kan gøre

13. november 2018 af Simone Overgaard Aaberg

Sexchikane er desværre et ret udbredt fænomen – så udbredt, at op mod 55 procent af kvinderne i en undersøgelse foretaget af EU’s menneskerettighedsorgan har følt sig seksuelt chikaneret på et eller flere tidspunkter i deres liv. 

Særligt siden #Metoo er kvinder verden over blevet opmærksomme på, at det ikke er alt, du skal finde dig i fra en anden person. Flere og flere kendte kvinder delte i forbindelse med hashtagget deres historier og oplevelser med sexchikane på arbejdspladsen, og det har inspireret os andre til også at stå frem og tænke en ekstra gang over, når noget ikke er, som det skal være. 

Men hvornår er der egentlig tale om sexchikane? Og hvad kan du gøre, hvis du oplever sexchikane på arbejdspladsen? Vi har spurgt psykolog og stifter af Ung Terapi, Maja Vain Gilbert, til råds. 

Hvad er sexchikane?

Ifølge Maja Vain Gilbert er sexchikane kendetegnet ved, at du oplever en seksuelt hentydende adfærd, der føles ubehagelig eller ydmygende. Chikanen er ikke kun begrænset til at være mænd, der udøver det mod kvinder, men kan også være omvendt – og kan på samme måde også være kvinde til kvinde eller mand til mand. 

Sexchikane er ikke nødvendigvis fysisk berøring, men kan også være ting, der bliver sagt. Ofte kommer den seksuelle chikane fra en person, der er i en mere magtfuld position end den, der er udsat for chikanen. 

Kvinde bliver rørt på skulderen af sin kollega
Sexchikane er, hvis du ufrivilligt føler dig seksuelt krænket af en anden person. © Getty Images

Tre tegn på, at du er udsat for sexchikane 

Maja Vain Gilbert fortæller, at sexchikane er en meget individuel oplevelse, og at det derfor oftest handler om din mavefornemmelse – hovedreglen er, at hvis du føler dig involveret i en adfærd med seksuel karakter, som du ikke har lyst til at være en del af, så er der tale om sexchikane. 

Som udgangspunkt er der særligt tre ting, der bør få dine alarmklokker til at ringe: 

  1. Du undgår folk: Hvis du undgår specifikke folk, fordi de giver dig ondt i maven på grund af de ting, de enten gør eller siger, når de er i nærheden. 
  2. Du lader dig begrænse: Hvis du eksempelvis tøver med at tage de høje hæle eller de stramme bukser på, fordi du er bange for at få en kommentar, der vil gøre dig utilpas. 
  3. Du får ondt i maven ved tanken om at gå på arbejde eller studie: Hvis du føler ubehag i kroppen ved tanken om at skulle møde ind på arbejdet eller dukke op til undervisningen, fordi du har kollegaer eller studiekammerater, der går over din personlige grænse.  

Det kan du gøre, hvis du oplever sexchikane

Hvis du oplever, at din grænse er blevet (og måske ofte bliver) overskredet, så er det ifølge Maja Vain Gilbert vigtigt, at du siger fra med det samme over for den person, som er seksuelt chikanerende. Lad være med at grine af vedkommendes upassende jokes, og vær tydelig omkring, at du ikke synes, at det er rart – både i dit kropssprog og i din stemme. 

Hvis sexchikanen finder sted på arbejdspladsen, og personen ikke stopper sin chikane på trods af, at du har konfronteret ham eller hende med det, så skal du hive fat i ledelsen og klage over personen. Husk, at det er vigtigt, at du arbejder et sted, hvor du føler dig godt tilpas. 

Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori