Kvinde syg med influenza
Hvis du har feber, skal du blive i sengen.© Getty Images

Hvornår er du syg nok til at blive hjemme?

Der er ifølge lægen særligt én faktor, der er afgørende for, om du skal blive under dynen

17. september 2018 af Maria Broe Trustrup Hansen

Dit hoved er tungere end ti kasser øl (og det er ikke, fordi du har tømmermænd), og du hoster, hakker og snotter hvert andet sekund. Din krop er tung og træt, og dine muskler er så ømme, at du siger ‘AV!’ ved selv den mindste berøring.

Du er blevet ramt af snuen, og hvis du er rigtigt uheldig, har du fået dig en vaskeægte omgang influenza.

Men du orker ærlig talt ikke at være syg, for det er ultrakedeligt. Men hvornår bør du blive hjemme fra arbejde? Og hvornår ved du, om du smitter andre? Vi har talt med overlæge Tyra Grove Krause fra Statens Serum Institut, som her lærer dig at skelne mellem influenza og snue – og kommer med tip til, hvornår du skal blive under dynen. 

Høj feber, ømme muskler og ondt i halsen

Lad os først og fremmest slå fast, hvilke symptomer influenza fører med sig. Hvis du bliver ramt, vil du typisk få:

  • Ondt i halsen
  • Hoste
  • Ømme muskler
  • Ledsmerter
  • Høj feber (op mod de 40 grader)

Hvis du har en anden forkølelsesvirus eller generelt er lidt halvsløj, kan du også godt få feber, men her vil temperaturen formentlig ikke være højere end omkring de 38 grader. Den høje feber er typisk for influenza, og du kan sikkert se frem til en uges tid i sengen – Netflix bliver din redning!

Du siger måske ofte, at ‘du er ramt af lidt influenza’, men influenza er rent faktisk en ret slem infektionssygdom, som du langt fra bliver ramt af hvert eneste år. Typisk bliver du ramt to-tre gange over en tiårig periode, så oftest har du formentlig en anden form for snue eller en mindre slem virus.

Hvornår skal du blive hjemme?

Men den ærgerlige øv-fornemmelse af at være halvsløj kan godt betyde, at du bør blive hjemme fra arbejde. Hovedreglen er, at hvis du har feber, skal du blive i sengen. Din krop har brug for hvile og ro for at kunne bekæmpe feberen, og det foregår altså i sengen.

Hvis du kun er lidt forkølet eller hoster, kan du formentlig godt tage på arbejde, men du skal tage dine forholdsregler, så du ikke smitter dine kolleger.

Den vigtigste regel er, at du skal vaske hænder ofte. Den ondskabsfulde virus kan overleve på dine hænder i flere timer, så hvis du ikke vasker dem, kan du smitte andre, når du rører ved dørhåndtage, tager telefonen eller smider papirer over på din kollegas bord. Husk at hoste i albuen eller i et lommetørklæde og ikke i hænderne, så du ikke bringer smitten videre til andre.

En anden regel er, at du skal holde afstand til dine kolleger. De fleste luftvejssygdomme smitter med små dråber, og når du hoster og nyser, spredes dråberne i en ring omkring dig. Hvis du gerne vil beskytte andre, er det derfor en god idé at holde omkring en meters afstand.

Dunker dit hoved stadig? Tag lige din temperatur, så du ved, om du skal hjem i seng eller ej.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.