Kvinde bager
Fyld køleskabet med disse madvarer.© Getty Images

Indret dit køleskab med disse basisvarer – og undgå stress i supermarkedet

Så slipper du også for at bestille en pizza – igen

16. maj 2016 af Cordelia Weber

Klokken er 17. Du står og stirrer opgivende ned i supermarkedets køledisk. Aftensmad virker som et fuldstændig uoverskueligt projekt (selv på en helligdag), men du har lovet dig selv, at du ikke vil købe pizza med hjem – igen. Til sidst ryger der en pakke rugbrød og noget pålæg i indkøbskurven.

De fleste af os kender til den evindelige aftensmadskrise, men der skal faktisk meget lidt til for at undgå den. Derfor får vi hjælp af en ekspert til at få de rigtige basisvarer i køleskabet, så dine indkøb bliver lettere og mere overskuelige – og aftensmaden sundere og nemmere. Tina Scheftelowitz er forfatter til flere end tyve kogebøger – blandt andre Tøsekogebogen, der er yderst behjælpelig, når madlavningen føles uoverskuelig. 

Brug dine basiskøleskabsvarer ordentligt

Hemmeligheden bag et godt køleskab er at fylde det med enkle varer, som du kan kombinere på mange forskellige måder. Når du er på vej hjem fra studiet eller arbejde, behøver du ikke stå midt i supermarkedets slagmark og spekulere over, om du har det, du skal bruge til aftensmaden. Du kan nøjes med at købe én ting.

Sørg for, at du altid har fire til fem slags forskellige grøntsager. Du kan spise dem som sunde mellemmåltider, og når du skal lave aftensmad, behøver du bare at købe et stykke lækkert kød eller fisk. Skær for eksempel grøntsagerne ud, læg dem i et ildfast fad med olier og krydderier, og steg et stykke laks til.

Grøntsagerne kan erstatte hinanden i forskellige opskrifter, og på den måde får du dem også brugt op. Skal du have nogle ekstra lækre ting i køleskabet, skal du købe nogle lækre saucer eller en god ost. Det er varer, som har lang holdbarhed, og som samtidig giver en ekstra smagsoplevelse.

Det perfekte basiskøleskab

Varer, du skal have:

  • Ketchup
  • Dijonsennep
  • God mayonnaise
  • 4-5 forskellige slags grøntsager
  • Løg og hvidløg

Varer, der er gode at have: 

  • Parmasanost, en god hel en, du kan rive som topping på pastaretter
  • Rød thai karrypasta
  • Mangochutney
  • Sød chilisauce
  • Linghams Chilisauce
  • Tahin

Lav ekstra mad

Lav lidt ekstra aftensmad, og tag det med som madpakke dagen efter. For eksempel råkost i en lille boks eller frikadeller på rugbrød. Skal du have madpakke med hver dag, kan du med fordel sørge for, at du altid har én slags pålæg i køleskabet. Lav din egen hummus, hav en god leverpostej eller en lækker ost.

Lad være med at have for mange ting, der hurtigt bliver for gamle. Spis hellere det samme nogle dage i træk, men sørg for at skifte til noget helt nyt, når du har brugt det op. Brug dine grøntsager som snacks i madpakken. Hav peberfrugt, broccoli, gulerødder eller en majskolbe med i en lille pose eller plastikboks.

Artiklen er tidligere bragt i magasinet Woman.

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.