Jeg føler mig evigt træt og slatten, og det er ultra irriterende

Du kender det måske. Din krop gider ingenting, og din seng hiver i dig, fordi trætheden overskygger alt. Hvis du rejser dig op for hurtigt, svimler det for dine øjne, og du skal lige trække vejret en ekstra gang, før verden igen virker normal og ikke snurrer rundt.

Jeg kender det alt for godt. Tidligere var det et fast element i min hverdag, men jeg forstod ikke helt hvorfor. Jeg spiste (nogenlunde) sundt, ramte fitnesscentret jævnligt og sov mindst syv timer om natten. Hvorfor var jeg så træt?

Svaret var næsten for enkelt, og løsningen var overraskende nem.

Da jeg en dag besøgte Blodbanken for at donere blod, fik jeg at vide, at jeg havde en lav blodprocent. Det var ikke farligt, sagde sygeplejersken, men jeg manglede jern, så hun sendte mig hjem med en bunke jerntabletter, som jeg skulle spise hver dag.

“Har du i øvrigt følt dig træt på det sidste?” spurgte hun. “JA, helt vildt træt!” kom det prompte fra mig. Det var formentlig på grund af jernmanglen, lød det, men jerntabletterne og en lidt anderledes kost kunne nok rette op på det.

Hvordan hænger det lige sammen? 

Men lad os lige få fakta på plads, for hvordan hænger jernmanglen og trætheden egentlig sammen? Det har jeg spurgt en person, som er noget klogere på kroppen end mig, om, nemlig læge og foredragsholder Jerk W. Langer. Han forklarer, at jern binder ilt til de røde blodlegemer, som transporterer ilt rundt i kroppen, så cellernes stofskifte og energiproduktion kan fungere.

Kort sagt: Vi har brug for jern, og hvis vi ikke får jern nok, kan vi opleve træthed, åndenød, hjertebanken, svimmelhed og bleghed.

Heldigvis er det ret nemt at gøre noget ved problemet. Hvis du spiser magert kød, fjerkræ, brød, æg og grønne grøntssager, får du helt automatisk mere jern, og hvis det ikke er nok, kan du supplere med jerntabletter.

Men hvorfor mangler vi overhovedet jern? Det er faktisk slet ikke så mærkeligt, hvis du – ligesom jeg – mangler mineralet, for det er helt normalt hos unge kvinder, fortæller Jerk W. Langer. Årsagen er især, at vores menstruationer tærer på jerndepoterne, og derfor mangler mænd – sjovt nok – normalt ikke jern. 

YES - det virker! 

Okay, tilbage til mig. Jeg er nemlig begyndt at skrante lidt igen på træthedsfronten, og det er mildest talt ultra irriterende. Ja, det er januar, og årets koldeste og mørkeste måned er ikke just lykken for de fleste af os, men det kan da ikke passe, at jeg hver eneste aften har lyst til at gå i seng, når klokken rammer 21.30.

Det er vist på tide, at jeg giver mine jerndepoter et nyt eftersyn. Da jeg tidligere manglede jern og fyrede op for både kosten, jerntabletter og begyndte at drikke et morgenshot Kräuterblut, som er et kosttilskud med jern, du kan finde i de fleste helsekostbutikker (og som smager hæsligt), var resultatet nemlig storartet – trætheden forsvandt!

Jeg håber, at det kan hjælpe igen, for det er seriøst verdens nemmeste friskhedsboost. 

Og måske kan det også hjælpe dig? Det er selvfølgelig vigtigt at sige, at jeg ikke har den fjerneste idé, om DIN træthed skyldes jernmangel eller noget helt andet, så hvis du oplever symptomerne, bør du smutte en tur til lægen og få din jernstatus tjekket – opfordringen er hermed givet videre!

Psst… Som med alle andre ting, kan du også sagtens få for meget jern, og det kan være giftigt for kroppen, så spørg din læge, inden du propper dig med tabletter og andre kosttilskud.

Maria tænker

Maria er 25 år og tidligere journalist på Woman.dk. Maria prøver ihærdigt at finde ud af, hvordan det der voksen-liv fungerer, imens hun nægter at blive fanget af hamsterhjulet og trælse voksen-problemer. Maria elsker sociale rundkredse, 90’er musik og blå himmel, og hun tænker ofte lidt mere, end hun taler.